Fermentacja Marcowego w wysokich temp. ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tiberius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 4

    Fermentacja Marcowego w wysokich temp. ?

    Kupiłem jakiś czas temu zestaw na piwo marcowe z BA(drożdże W 34/70) oraz dodatkowo chmiel Perle. Niestety brak czasu przełożył się na to, że nastały ciepłe dni (w piwnicy 14C). Pytanie: Czy warto fermentować lagera w takiej temperaturze (jeżeli nie, to dlaczego? ma ktoś doświadczenie w fermentowaniu lagerów powyżej 10C?) ? czy może lepiej zainwestować w drożdże ALE i przerobić marcowe na górniaka?
  • jar_mac
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 3

    #2
    W 34/70 bardzo ładnie dofermentowują w 12 - 13C.

    Ale jak bym miał wstawiac nowe piwo to raczej na drożdżach do ALE tylko o oczystym profilu.
    Jak chcesz mieć klarowne piwo to daj żelatynę na ostatnie 3 dni cichej i na 100% nikt się nie zorientuje że to nie lager

    Comment

    • Tiberius
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.03
      • 4

      #3
      Akurat o klarowność się nie martwię, bardziej o estry, lub niepożądane aromaty, smak. Jakie drożdże do górnej był← by polecane do uzyskania czystego profilu? (czyli te W 34 ładnie dofermentują, ale czy nie będzie wad w piwie przez nie? )

      Comment

      • zebediach
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.03
        • 96

        #4
        A jakbyś zrobił sobie lodówkę obkładając fermentor butelkami z lodem?

        Comment

        Przetwarzanie...
        X