Piwo weselne , piwo na wesele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aothunterpl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 12

    Piwo weselne , piwo na wesele

    Witam (mam nadzieję, że odpowiedni dział).

    O tuż szykuje mi się wesele tuż tuz ... 11 czerwca a więc czasu nie za dużo.

    Planuje naszykować około 4-5 warek po 20-24L

    Podpowiedzcie mi koledzy jakie piwo przypadnie do smaku gościom.


    Wymagania lekkie ale zarazem nie wodniste, jeśli chodzi o chmiel; przeciętna goryczka lub posmak co by każdemu zasmakowało.


    Moje typy:

    - milkołak / milkstout

    - jakaś odmiana przeniczniaka / lub amerykańca

    - coś zbliżonego do lagera (będę miał problem z lagrem czas i temperatura) więc zapewne coś z piw górniaków.



    Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aothunterpl
    Podpowiedzcie mi koledzy jakie piwo przypadnie do smaku gościom.
    To zalezy od tego, z ktorej rodziny beda goscie - ci od mlodego gustuja w jednych piwach, ci od mlodej - w innych. Trudno bedzie ich pogodzic...

    A na powaznie - jak ktokolwiek z tego forum ma odpowiedziec na to pytanie? Chyba ze jestesmy tez zaproszeni, wtedy dostaniesz pareset odpowiedzi z ulubionymi gatunkami
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • oczko21
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 72

      #3
      APA, witbier, może lekka wędzonka?

      Comment

      • aothunterpl
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.09
        • 12

        #4
        Wydaj mi się byle nie za bardzo cytrusowe + chmiel czyli odpadają na pewni IPY


        z przenniczaków i pokrewnych typuje u siebie

        -- american Wheat (żyto lub pszenica)

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aothunterpl
          Podpowiedzcie mi koledzy jakie piwo przypadnie do smaku gościom.
          Każde, dobre.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • maro86
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.06
            • 26

            #6
            Z doświadczenia z częstowania bliższej i dalszej rodziny sugeruję:
            - Milk stout
            - Coś w stylu APA: 4 kg pale ale, 400g karmelowy, 60 g citry.
            - Irish Red Ale
            - Dubbel

            Comment

            • Jankos
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.01
              • 35

              #7
              Zrób prostego bitterka - pale ale + karmelowy, 12BLG. Marynka plus Lubelski, wyceluj np w 20 IBU (Tyskacze mają chyba 15-16) i będzie git. Ponadto weizen na pewno się nada, może jakaś delikatna APA (polecam single hopa z Mosaic).

              Comment

              • aothunterpl
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.09
                • 12

                #8
                Witam dzięki za sugestie, następne mile widziane.

                W tej chwili już ustalam receptury na

                Milk Stouta
                Pale Ale
                Am. Wheat

                i do tego dojdzie właśnie jeszcze coś ale jeszcze nie wiem co

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  #9
                  Nie znam się na weselach. Byłem na weselu tylko 2 razy jako imprezujący gość ale wydaje mi się że nie jest to raczej dobre miejsce na jakieś koneserskie ciumkanie i degustowanie nietypowych, rzemieślniczych piw.
                  Ja dałbym to co jest najbardziej popularne czyli typowego ale DOBREGO pilsa. Ci którzy w trakcie dobrej zabawy będą wychylać kolejne raczej nie zwrócą uwagi na detale Twoich piw Aothunter i conajwyżej zapytani z grzeczności powiedzą odruchowo że są OK.
                  No chyba że na weselu pojawią się w większości piwni fanatycy, homebrewerzy i inne świry to może też ale i to niezakoniecznie.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19258

                    #10
                    Z racji, że sam miałem wesele na którym jako piwowar chciałem coś swojego zaprezentować nie do końca się zgadzam z przedmówcą. To dobry pomysł. U mnie były też morawskie wina (które lubię) oraz mocniejsze trunki domowe. Dla każdego coś co lubi. Znam piwowarów, którzy swoje piwa na takich imprezach prezentowali i uważam, że nie jest to zły pomysł. Nie musisz się też ograniczać, ale odpowiednia informacja musi być na etykiecie. Tak, by każdy wiedział (mógł się z nią zapoznać) co otwiera. Z kega będzie prościej, bo tylko 3 kegi i każdy spróbuje tyle ile mu trzeba.

                    Comment

                    • xcvxc
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.02
                      • 47

                      #11
                      Na moim weselu były piwa z Rocha: Nokota, Marwari i Arden. Sam zastanawiałem się czy mocno chmielone piwa czy wędzone będą smakowały gościom i okazało się, że był to strzał w 10. Każdy się zachwycał smakiem, aromatem i nawet goryczka nie przeszkadzała. Wódki zostało dużo, a piwa wymiotło do zera
                      Dla większości z gości było to pierwsze podejście do piw rzemieślniczych.

                      Przy wyborze kierowałem się tym, żeby piwo było wyraźne w smaku i jak napisał Becik, żeby było dobre i tyle.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Takie mi się doskonale sprawdziło na spotkaniu "przypadkowej" grupy znajomych bliższych i dalszych. Większość to ludzie nie mający zupełnie doświadczenia z piwem innym niż "sklepowe", spijacze szlachetnych "łych" i win.

                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • aothunterpl
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.09
                          • 12

                          #13
                          Dokładnie tak jak przedmówcy napisali chcę po prostu zaprezentować moje piwa.

                          Co zostanie na pewno się nie zmarnuje.

                          Najbliżsi znajomi są za domowymi piwami więc problemu z tym nie będzie.

                          W razie czego będą naszykowane skrzynki z jakimś masowym pilsnerem ;]
                          Last edited by aothunterpl; 2016-04-09, 14:48.

                          Comment

                          Przetwarzanie...