Chciałem aby moja IPA miała bardzo intensywny aromat chmielowy który czuć po otwarciu butelki.
Pierwsza IPA była goryczkowa ale praktycznie bez aromatu.
Mam wrażenie, że chmiel na cichej nic nie dał. Warka była "mała" 10L, chmielona tak:
Pacific Gem 25g na 90'
Wakatu 12,5g na 30'
Wakatu 12,5g na 5'
Pacific Jade 50g na cichą
Niedawno zrobiłem powtórkę, też 10L, trochę inaczej chmieloną:
Magnum 30g na 60'
Pacific Jade 25g na 30'
Wakatu 12,5g na 20'
Wakatu 12,5g na 5'
Waimea 30g na 0'
Piwo jest jeszcze na przez kilka dni na cichej, ale na razie nie zapowiada się, że aromat się pojawi.
To już moja pierwsza warka z brewkitu pachniała bardziej chmielowo, niestety po około 2 tygodniach od zabutelkowania aromat znikł.
Co zmienić aby uzyskać mocny zapach chmielu?
Da radę jeszcze podkręcić tą warkę którą mam na cichej?
Pierwsza IPA była goryczkowa ale praktycznie bez aromatu.
Mam wrażenie, że chmiel na cichej nic nie dał. Warka była "mała" 10L, chmielona tak:
Pacific Gem 25g na 90'
Wakatu 12,5g na 30'
Wakatu 12,5g na 5'
Pacific Jade 50g na cichą
Niedawno zrobiłem powtórkę, też 10L, trochę inaczej chmieloną:
Magnum 30g na 60'
Pacific Jade 25g na 30'
Wakatu 12,5g na 20'
Wakatu 12,5g na 5'
Waimea 30g na 0'
Piwo jest jeszcze na przez kilka dni na cichej, ale na razie nie zapowiada się, że aromat się pojawi.
To już moja pierwsza warka z brewkitu pachniała bardziej chmielowo, niestety po około 2 tygodniach od zabutelkowania aromat znikł.
Co zmienić aby uzyskać mocny zapach chmielu?
Da radę jeszcze podkręcić tą warkę którą mam na cichej?
Comment