Piwo z brewkitu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gidarin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 5

    #1

    Piwo z brewkitu

    Cześć przygotowuje się do zakupu surowców na moje pierwsze piwo i zastanawiam się z jakiej firmy brewkit kupić. Nie ukrywam że fundusze mam trochę ograniczone ale nie wiem czy te najtańsze też będą dobre.
    Proszę o poradę
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    wg mnie to bez różnicy, bierz najtańsze
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Gidarin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 5

      #3
      Witam nie chcę zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj
      Kupiłem brewkit który wymaga fermentacji w temperaturze 14-18 stopni a w piwnicy której będzie fermentować temperatura waha się między 11-13 stopni. Co robić ? Czy piwo zacznie fermentować w niżej temperaturze ? Czy obłożyć fermentor w około jakimiś kocami aby zatrzymał więcej ciepła ? Proszę o poradę.

      Comment

      • meskil
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.04
        • 5

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gidarin
        Witam nie chcę zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj
        Kupiłem brewkit który wymaga fermentacji w temperaturze 14-18 stopni a w piwnicy której będzie fermentować temperatura waha się między 11-13 stopni. Co robić ? Czy piwo zacznie fermentować w niżej temperaturze ? Czy obłożyć fermentor w około jakimiś kocami aby zatrzymał więcej ciepła ? Proszę o poradę.
        można próbować spróbować puścić fermentację w mieszkaniu w wyższej temperaturze. i jak ruszy to znieść do piwnicy. Albo drożdże zadać w temp. ok 20 stopni i do piwnicy. Powinno ruszyć. Generalnie sama fermentacja wytwarza ciepło, więc Twój nastaw będzie wtedy kilka stopni cieplejszy od otoczenia i załapie się w przedział. Niska temperatura spowoduje też, że fermentować może dłużej niż instrukcja pisała. Natomiast bardzo bym potem uważał na ewentualne niedofermentowanie - w niskiej temp. objawy fermentacji mogą zaniknąć i jak zabutelkujesz to ratuj się kto może, granaty wybuchają Więc sprawdzaj blg - mi z brewkitów zawsze zchodziło do 1 blg, albo w tamte okolice. Powodzenia.

        Comment

        • Gidarin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.04
          • 5

          #5
          Witam właśnie odłożyłem piwo na fermentacje w pokoju zostawię na 1 dzień, tak zaleca instrukcja. Zastanawia mnie tylko bgl tylko10. A w wodzie pokazywało 0 więc skalibrowane normalnie. Co może taki niski poziom może oznaczać ?

          Comment

          • meskil
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.04
            • 5

            #6
            10 blg to norma przy brewkitach. Brewkity bardzo nisko odfermentowują - do ok 1 blg, więc i tak będzie piwko koło 5%. Zawsze można dodać troszkę cukru ekstraktu czy glukozy do podniesienia blg. Poza tym... mogły się jeszcze pęcherzyki powietrza przyczepić do areometru co zaburzyłoby wynik

            Comment

            • pabulons
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.05
              • 12

              #7
              Też zacząłem dzisiaj pierwszą ,,warkę" z brew kitu. Przeraziłem się niestety, gdy doczytałem się, że cukier nie jest wskazany. Mam zatem plan. Zrobię 3 nastawy, a w każdym użyję innego ,,słodzika". Jesienią porównam smaki.

              Comment

              • meskil
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.04
                • 5

                #8
                jakie planujesz słodziki?

                Comment

                • pabulons
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.05
                  • 12

                  #9
                  Glukoza i ekstrakt słodowy niechmielony.

                  Comment

                  • Gidarin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.04
                    • 5

                    #10
                    Witam dzisiaj sprawdzałem fermentacje koźlaka z 10 spadło do 6 blg. To jest 11 dzień fermentacji. Na etykiecie pisze że do 8 dni ma fermentować. Nadal bulgota. Rozumiem że mam czekać aż spadnie do 1 blg ? Ile to może trwać ?

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • balon91
                      porada dotycząca temperatury
                      balon91
                      Witam serdecznie.
                      Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                      Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                      Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                      2021-07-10, 13:47
                    • Zaiksik
                      Trudne początki
                      Zaiksik
                      Witam
                      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                      Wszystko...
                      2024-08-27, 17:13
                    • wirdar1
                      Brewkit Czech Pils
                      wirdar1
                      Witam
                      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                      2023-03-21, 15:51
                    • jujooo
                      Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                      jujooo
                      Witam serdecznie.

                      Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                      Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                      2023-08-23, 15:14
                    • Kamil97
                      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                      Kamil97
                      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                      2023-04-05, 16:59
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...