Piwo z brewkitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gidarin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 5

    Piwo z brewkitu

    Cześć przygotowuje się do zakupu surowców na moje pierwsze piwo i zastanawiam się z jakiej firmy brewkit kupić. Nie ukrywam że fundusze mam trochę ograniczone ale nie wiem czy te najtańsze też będą dobre.
    Proszę o poradę
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    wg mnie to bez różnicy, bierz najtańsze
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Gidarin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 5

      #3
      Witam nie chcę zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj
      Kupiłem brewkit który wymaga fermentacji w temperaturze 14-18 stopni a w piwnicy której będzie fermentować temperatura waha się między 11-13 stopni. Co robić ? Czy piwo zacznie fermentować w niżej temperaturze ? Czy obłożyć fermentor w około jakimiś kocami aby zatrzymał więcej ciepła ? Proszę o poradę.

      Comment

      • meskil
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.04
        • 5

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gidarin Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam nie chcę zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj
        Kupiłem brewkit który wymaga fermentacji w temperaturze 14-18 stopni a w piwnicy której będzie fermentować temperatura waha się między 11-13 stopni. Co robić ? Czy piwo zacznie fermentować w niżej temperaturze ? Czy obłożyć fermentor w około jakimiś kocami aby zatrzymał więcej ciepła ? Proszę o poradę.
        można próbować spróbować puścić fermentację w mieszkaniu w wyższej temperaturze. i jak ruszy to znieść do piwnicy. Albo drożdże zadać w temp. ok 20 stopni i do piwnicy. Powinno ruszyć. Generalnie sama fermentacja wytwarza ciepło, więc Twój nastaw będzie wtedy kilka stopni cieplejszy od otoczenia i załapie się w przedział. Niska temperatura spowoduje też, że fermentować może dłużej niż instrukcja pisała. Natomiast bardzo bym potem uważał na ewentualne niedofermentowanie - w niskiej temp. objawy fermentacji mogą zaniknąć i jak zabutelkujesz to ratuj się kto może, granaty wybuchają Więc sprawdzaj blg - mi z brewkitów zawsze zchodziło do 1 blg, albo w tamte okolice. Powodzenia.

        Comment

        • Gidarin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.04
          • 5

          #5
          Witam właśnie odłożyłem piwo na fermentacje w pokoju zostawię na 1 dzień, tak zaleca instrukcja. Zastanawia mnie tylko bgl tylko10. A w wodzie pokazywało 0 więc skalibrowane normalnie. Co może taki niski poziom może oznaczać ?

          Comment

          • meskil
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.04
            • 5

            #6
            10 blg to norma przy brewkitach. Brewkity bardzo nisko odfermentowują - do ok 1 blg, więc i tak będzie piwko koło 5%. Zawsze można dodać troszkę cukru ekstraktu czy glukozy do podniesienia blg. Poza tym... mogły się jeszcze pęcherzyki powietrza przyczepić do areometru co zaburzyłoby wynik

            Comment

            • pabulons
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.05
              • 12

              #7
              Też zacząłem dzisiaj pierwszą ,,warkę" z brew kitu. Przeraziłem się niestety, gdy doczytałem się, że cukier nie jest wskazany. Mam zatem plan. Zrobię 3 nastawy, a w każdym użyję innego ,,słodzika". Jesienią porównam smaki.

              Comment

              • meskil
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.04
                • 5

                #8
                jakie planujesz słodziki?

                Comment

                • pabulons
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.05
                  • 12

                  #9
                  Glukoza i ekstrakt słodowy niechmielony.

                  Comment

                  • Gidarin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.04
                    • 5

                    #10
                    Witam dzisiaj sprawdzałem fermentacje koźlaka z 10 spadło do 6 blg. To jest 11 dzień fermentacji. Na etykiecie pisze że do 8 dni ma fermentować. Nadal bulgota. Rozumiem że mam czekać aż spadnie do 1 blg ? Ile to może trwać ?

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X