Cześć przygotowuje się do zakupu surowców na moje pierwsze piwo i zastanawiam się z jakiej firmy brewkit kupić. Nie ukrywam że fundusze mam trochę ograniczone ale nie wiem czy te najtańsze też będą dobre.
Proszę o poradę
Witam nie chcę zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj
Kupiłem brewkit który wymaga fermentacji w temperaturze 14-18 stopni a w piwnicy której będzie fermentować temperatura waha się między 11-13 stopni. Co robić ? Czy piwo zacznie fermentować w niżej temperaturze ? Czy obłożyć fermentor w około jakimiś kocami aby zatrzymał więcej ciepła ? Proszę o poradę.
Witam nie chcę zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj
Kupiłem brewkit który wymaga fermentacji w temperaturze 14-18 stopni a w piwnicy której będzie fermentować temperatura waha się między 11-13 stopni. Co robić ? Czy piwo zacznie fermentować w niżej temperaturze ? Czy obłożyć fermentor w około jakimiś kocami aby zatrzymał więcej ciepła ? Proszę o poradę.
można próbować spróbować puścić fermentację w mieszkaniu w wyższej temperaturze. i jak ruszy to znieść do piwnicy. Albo drożdże zadać w temp. ok 20 stopni i do piwnicy. Powinno ruszyć. Generalnie sama fermentacja wytwarza ciepło, więc Twój nastaw będzie wtedy kilka stopni cieplejszy od otoczenia i załapie się w przedział. Niska temperatura spowoduje też, że fermentować może dłużej niż instrukcja pisała. Natomiast bardzo bym potem uważał na ewentualne niedofermentowanie - w niskiej temp. objawy fermentacji mogą zaniknąć i jak zabutelkujesz to ratuj się kto może, granaty wybuchają Więc sprawdzaj blg - mi z brewkitów zawsze zchodziło do 1 blg, albo w tamte okolice. Powodzenia.
Witam właśnie odłożyłem piwo na fermentacje w pokoju zostawię na 1 dzień, tak zaleca instrukcja. Zastanawia mnie tylko bgl tylko10. A w wodzie pokazywało 0 więc skalibrowane normalnie. Co może taki niski poziom może oznaczać ?
10 blg to norma przy brewkitach. Brewkity bardzo nisko odfermentowują - do ok 1 blg, więc i tak będzie piwko koło 5%. Zawsze można dodać troszkę cukru ekstraktu czy glukozy do podniesienia blg. Poza tym... mogły się jeszcze pęcherzyki powietrza przyczepić do areometru co zaburzyłoby wynik
Też zacząłem dzisiaj pierwszą ,,warkę" z brew kitu. Przeraziłem się niestety, gdy doczytałem się, że cukier nie jest wskazany. Mam zatem plan. Zrobię 3 nastawy, a w każdym użyję innego ,,słodzika". Jesienią porównam smaki.
Witam dzisiaj sprawdzałem fermentacje koźlaka z 10 spadło do 6 blg. To jest 11 dzień fermentacji. Na etykiecie pisze że do 8 dni ma fermentować. Nadal bulgota. Rozumiem że mam czekać aż spadnie do 1 blg ? Ile to może trwać ?
Comment