Problem z nagazowaniem.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

Problem z nagazowaniem.

Cześć.
    Mam problem z nagazowaniem piwa. Chodzi o IPA, blg początkowe 16° końcowe 4°, fermentowane na US05, nie było żadnego problemu.
    Do butelkowania było 10,5 litra piwa. Rozpuściłem 63g cukru w 200 ml wody, wlałem do fermentora w którym było już przygotowane piwo do rozlewu, zamieszałem dobrze i rozlałem.
    Butelkowane 19 kwietnia, wczoraj otworzyłem butelkę, smak dobry, ale bardzo mało gazu.
    Po butelkowaniu wyniosłem je na balkon, liczyłem, że będzie trochę cieplej, niestety było około 4°C postały tam chyba 4 dni, od tygodnia są w mieszkaniu (20-22°C).
    Da się coś zrobić żeby je "uratować"?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

Czekać, nic nie rób, warz następne.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

Uff. W końcu się nagazowało. Co najważniejsze, jest dobre, mocno goryczkowe, takie jak lubię.

Comment

Related Topics

Collapse

• bastion
        Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
        bastion
        Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
        2023-11-27, 22:50
      • dadek
        Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
        dadek
        Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
        2024-10-14, 02:47
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 21:57
      • darekd
        Anthony Martin, Waterloo Triple Blonde
        darekd
        Straszny problem z tym piwem i browarem.

Podobne piwo (Waterloo Tripel 7 Blond) było opisywane tu:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...tripel-7-blond

potem, ktoś napisał że się zmieniło z 7,5% na 8% alk. (tyle...
        2024-07-05, 02:42
      • HaJni
        Problem z wymianą
        HaJni
        Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
        2020-10-14, 18:40
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...