Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kamyk1337
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.05
    • 7

    #1

    Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała

    Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykra...awa-3,4-kg/249_ czyli imperial IPĘ.
    Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.
    Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?

    Co zrobiłem:
    Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykra...-WES-1,7-kg/477)

    Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 21 stopni.
  • Puszek_72
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.02
    • 269

    #2
    Temat wałkowany na forum wiele, razy fakt że przestało bulgotać nie znaczy że przestało fermentować po prostu robi to mniej burzliwie.
    Spokojnie trzymaj się założonego planu.

    Comment

    • Kamyk1337
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.05
      • 7

      #3
      Update:

      Od ostatniego wpisu (ponad tydzień) BLG stoi na niezmienionym poziomie 8 - zmienił się zapach (mocno alkoholowy) i zniknęła piana. Co teraz?

      Comment

      • zebediach
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.03
        • 96

        #4
        Sprawdzałeś sprzęt pomiarowy? Może jest zepsuty.

        Comment

        • Kamyk1337
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.05
          • 7

          #5
          Mam coś takiego - http://3.bp.blogspot.com/-XMKX0g8Rke...0/DSC01273.JPG
          Nie zdaje mi się zeby się zepsuło, zawsze odkładam to do szuflady i jest nieruszane

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24007

            #6
            sprawdź w wodzie o temp. 20*C czy wskazuje zero.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Kamyk1337
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.05
              • 7

              #7
              Cześć

              Tydzień temu sprawdzalem w temp 20 stopni, dzisiaj znowu i cały czas ten sam wynik - 7 BLG. Czuć drożdze, ale nie super mocno, trzeba się nachylić.
              Brzeczkę nastawiłem już 5 i pół tygodnia temu, jakieś rady? Dosypywać drożdzy? Ile i jakie? Rozlewać do butelek?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                sprawdź w wodzie o temp. 20*C czy wskazuje zero.
                Zrobiłeś tę kalibrację?
                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-06-02, 07:31.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Kamyk1337
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.05
                  • 7

                  #9
                  Tak, i spadł mi cukromierz, rozbił się, kupiłem nowy, sprawdziłem go - dalej to samo

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24007

                    #10
                    Ja bym rozlał, ale jedną czy dwie porcje nalej do PETów to przynajmniej będziesz wiedział czy piwo się nie przegazowuje.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Kamyk1337
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.05
                      • 7

                      #11
                      Plan następujący: dzisiaj zlewam na cichą fermentację, po około 7 dniach jeśli nie będzie się nic nadzwyczajnego działo zlewam do butelek.

                      Comment

                      • edi5711
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2016.06
                        • 1

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamyk1337
                        Cześć


                        Brzeczkę nastawiłem już 5 i pół tygodnia temu, jakieś rady? Dosypywać drożdzy? Ile i jakie? Rozlewać do butelek?
                        nie pomyliły Ci sie dni z tygodniami?

                        Comment

                        • Kamyk1337
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2016.05
                          • 7

                          #13
                          Nie, brzeczkę nastawiłem 23 kwietnia

                          Comment

                          • Vospylsan
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.04
                            • 24

                            #14
                            16.07.2016.nastawiłem APA 20l 10,8 blg, temp pomieszczenia 18 st C, po 7 dniach pomiar - 6 blg (używam refraktometru), po kolejnych 2 dniach dalej stoi na 6 blg, przeniosłem na 1 dzień do pomieszczenia o temp 26 st C, zaczęło bulgotać, ale po tych 24 h pomiar 5,8 blg, znów zaniosłem do pokoju z 18 st C. Uzyłem 3,7 kg słodu pale i 150g karmel jasny, 10 min w 62 st i 50 min w 72 st. Jak byście radzili : przelewać na cichą czy dalej niech stoi??
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Vospylsan; 2016-07-28, 12:44.

                            Comment

                            • Vospylsan
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.04
                              • 24

                              #15
                              ...używałem drożdży US-05

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • wirdar1
                                Brewkit Czech Pils
                                wirdar1
                                Witam
                                To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                2023-03-21, 15:51
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • AaLeX
                                Mała aktywność użytkowników naszego forum.
                                AaLeX
                                Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to,...
                                2024-07-29, 15:05
                              • Javox
                                To Øl, 45 Days Rice Lager
                                Javox
                                Ryżowy lager z alko 5.0% na niemieckich chmielach.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - bardzo jasne, słomka.
                                Aromat - cydrowy, białe wino.
                                Smak - słodkie, lekka brzeczka (po włosku), blada...
                                2024-03-12, 23:41
                              • dadek
                                Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                dadek
                                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                2023-11-17, 00:48
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...