Przeliczyłeś Brix na BLG?
Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamyk1337 Wyświetlenie odpowiedziPonad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykra...awa-3,4-kg/249_ czyli imperial IPĘ.
Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.
Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?
Co zrobiłem:
Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykra...-WES-1,7-kg/477)
Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 21 stopni.
Comment
-
-
Jancewicz ty poważnie o tych drożdżach? Czy robisz sobie jaja z nowego? Bo ja jeszcze nie słyszałem o przypadku zabicia/osłabienia drożdży poprzez rehydratację. A co do temperatury to wyższa z tego co wiem raczej przyspiesza a nie hamuje fermentację.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Pewnie chodzi o to, że uwodnione drożdże zużywają swoje zapasy energetyczne - za blogiem Dori:
http://blog.homebrewing.pl/rehydrata...-piwowarskich/ (punkt 4)
Comment
-
-
Bez przesady - w trzy godziny? Zresztą sama Dori radzi w ostatnim punkcie żeby nie robić rehydratacji jeśli się nie ma warunków - czyli wg. niej wszystko jedno czy się zrobi za długą czy nie zrobi w ogóle. Masz jakieś opracowanie poparte badaniami ile jest żywych komórek drożdży po 30 minutach rehydratacji a ile po kilku godzinach? I co miałoby je zabijać? Zwykła woda? W jaki sposób? Wiesz co to jest forma przetrwalnikowa?Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziBez przesady - w trzy godziny? Zresztą sama Dori radzi w ostatnim punkcie żeby nie robić rehydratacji jeśli się nie ma warunków - czyli wg. niej wszystko jedno czy się zrobi za długą czy nie zrobi w ogóle. Masz jakieś opracowanie poparte badaniami ile jest żywych komórek drożdży po 30 minutach rehydratacji a ile po kilku godzinach? I co miałoby je zabijać? Zwykła woda? W jaki sposób? Wiesz co to jest forma przetrwalnikowa?
Jak rozumiem, forma przetrwalnikowa występuje po wysuszeniu, a po uwodnieniu drożdże się budzą i zaczynają zużywać nagromadzone zasoby energii.
Comment
-
-
Ja postawiłbym inną diagnozę. Z opisu wynika że fermentacja ruszyła i zatrzymała się. Tutaj wskazałbym dwie możliwe przyczyny: zbyt krótką przerwę w 62*C - mało cukrów fermentowalnych, albo niedostateczne napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
Comment