Przeliczyłeś Brix na BLG?
Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D -
Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykra...awa-3,4-kg/249_ czyli imperial IPĘ.
Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.
Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?
Co zrobiłem:
Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykra...-WES-1,7-kg/477)
Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 21 stopni.Comment
-
Jancewicz ty poważnie o tych drożdżach? Czy robisz sobie jaja z nowego? Bo ja jeszcze nie słyszałem o przypadku zabicia/osłabienia drożdży poprzez rehydratację. A co do temperatury to wyższa z tego co wiem raczej przyspiesza a nie hamuje fermentację.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Pewnie chodzi o to, że uwodnione drożdże zużywają swoje zapasy energetyczne - za blogiem Dori:
http://blog.homebrewing.pl/rehydrata...-piwowarskich/ (punkt 4)Comment
-
Bez przesady - w trzy godziny? Zresztą sama Dori radzi w ostatnim punkcie żeby nie robić rehydratacji jeśli się nie ma warunków - czyli wg. niej wszystko jedno czy się zrobi za długą czy nie zrobi w ogóle. Masz jakieś opracowanie poparte badaniami ile jest żywych komórek drożdży po 30 minutach rehydratacji a ile po kilku godzinach? I co miałoby je zabijać? Zwykła woda? W jaki sposób? Wiesz co to jest forma przetrwalnikowa?Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Bez przesady - w trzy godziny? Zresztą sama Dori radzi w ostatnim punkcie żeby nie robić rehydratacji jeśli się nie ma warunków - czyli wg. niej wszystko jedno czy się zrobi za długą czy nie zrobi w ogóle. Masz jakieś opracowanie poparte badaniami ile jest żywych komórek drożdży po 30 minutach rehydratacji a ile po kilku godzinach? I co miałoby je zabijać? Zwykła woda? W jaki sposób? Wiesz co to jest forma przetrwalnikowa?
Jak rozumiem, forma przetrwalnikowa występuje po wysuszeniu, a po uwodnieniu drożdże się budzą i zaczynają zużywać nagromadzone zasoby energii.Comment
-
Ja postawiłbym inną diagnozę. Z opisu wynika że fermentacja ruszyła i zatrzymała się. Tutaj wskazałbym dwie możliwe przyczyny: zbyt krótką przerwę w 62*C - mało cukrów fermentowalnych, albo niedostateczne napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
Related Topics
Collapse
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to,...
-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Ryżowy lager z alko 5.0% na niemieckich chmielach.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - bardzo jasne, słomka.
Aromat - cydrowy, białe wino.
Smak - słodkie, lekka brzeczka (po włosku), blada...-
Channel: Dania
2024-03-13, 00:41 -
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment