Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #16
    Przeliczyłeś Brix na BLG?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • jancewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.09
      • 34

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamyk1337
      Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykra...awa-3,4-kg/249_ czyli imperial IPĘ.
      Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.
      Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?

      Co zrobiłem:
      Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykra...-WES-1,7-kg/477)

      Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 21 stopni.
      Za długo uwadniałeś drożdże... to mogło je zabić / osłabić. Poza tym mogłeś fermentować w zbyt wysokiej temperaturze...

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #18
        Jancewicz ty poważnie o tych drożdżach? Czy robisz sobie jaja z nowego? Bo ja jeszcze nie słyszałem o przypadku zabicia/osłabienia drożdży poprzez rehydratację. A co do temperatury to wyższa z tego co wiem raczej przyspiesza a nie hamuje fermentację.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • marek-
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 70

          #19
          Pewnie chodzi o to, że uwodnione drożdże zużywają swoje zapasy energetyczne - za blogiem Dori:
          http://blog.homebrewing.pl/rehydrata...-piwowarskich/ (punkt 4)

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #20
            Bez przesady - w trzy godziny? Zresztą sama Dori radzi w ostatnim punkcie żeby nie robić rehydratacji jeśli się nie ma warunków - czyli wg. niej wszystko jedno czy się zrobi za długą czy nie zrobi w ogóle. Masz jakieś opracowanie poparte badaniami ile jest żywych komórek drożdży po 30 minutach rehydratacji a ile po kilku godzinach? I co miałoby je zabijać? Zwykła woda? W jaki sposób? Wiesz co to jest forma przetrwalnikowa?
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • marek-
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.07
              • 70

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
              Bez przesady - w trzy godziny? Zresztą sama Dori radzi w ostatnim punkcie żeby nie robić rehydratacji jeśli się nie ma warunków - czyli wg. niej wszystko jedno czy się zrobi za długą czy nie zrobi w ogóle. Masz jakieś opracowanie poparte badaniami ile jest żywych komórek drożdży po 30 minutach rehydratacji a ile po kilku godzinach? I co miałoby je zabijać? Zwykła woda? W jaki sposób? Wiesz co to jest forma przetrwalnikowa?
              No fakt, 3 godziny to przesada :-) Szukałem jakiegokolwiek uzasadnienia wcześniejszej tezy o osłabieniu drożdży - no i znalazłem na blogu. Podejrzewam że głównym problemem byłby tu opóźniony start fermentacji i tak jak mówisz, masowego wymierania komórek nie będzie.
              Jak rozumiem, forma przetrwalnikowa występuje po wysuszeniu, a po uwodnieniu drożdże się budzą i zaczynają zużywać nagromadzone zasoby energii.

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #22
                Ja postawiłbym inną diagnozę. Z opisu wynika że fermentacja ruszyła i zatrzymała się. Tutaj wskazałbym dwie możliwe przyczyny: zbyt krótką przerwę w 62*C - mało cukrów fermentowalnych, albo niedostateczne napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • wirdar1
                  Brewkit Czech Pils
                  wirdar1
                  Witam
                  To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                  Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                  13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                  2023-03-21, 16:51
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 10:28
                • AaLeX
                  Mała aktywność użytkowników naszego forum.
                  AaLeX
                  Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to,...
                  2024-07-29, 16:05
                • Javox
                  To Øl, 45 Days Rice Lager
                  Javox
                  Ryżowy lager z alko 5.0% na niemieckich chmielach.

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                  Lacing - trochę było.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - bardzo jasne, słomka.
                  Aromat - cydrowy, białe wino.
                  Smak - słodkie, lekka brzeczka (po włosku), blada...
                  2024-03-13, 00:41
                • dadek
                  Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                  dadek
                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                  2023-11-17, 01:48
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...