Prosty pomysł na weizena (?)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abra_cadavra
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 7

Prosty pomysł na weizena (?)

Witam serdecznie : )

Przygotowuję się do uwarzenia weizena w miarę prosty sposób i chciałem zapytać o ewentualne rady na zacieranie. Chcę uwarzyć warkę ok 10L, chciałbym żeby był dość "cielisty", bardziej słodkawy niż wytrawny, więcej banana niż goździka (chociaż to akurat nie jest jakiś mus). Składniki, jakich bym użył, to:

Słody
    1kg pilzneńskiego ze strzegomia
    1kg pszenicznego z bestmalz
    0,2-0,5kg karmelowego jasnego ze strzegomia

Chmiel:
    10-15 chmielu lubelskiego na całość

Drożdże:
    Mauribrew Weiss

Jak polecacie zacierać i wysładzać? I tak z 10 dni burzliwej wystarczy, żeby butelkować, czy raczej posiłkować się pomiarami BLG (nie jestem zwolennikiem otwierania pokrywy bez powodu...)? Przy czym dodam, że fermentować będzie w okolicach 21'; 22' (nie przeskoczę, niestety...).

Z góry dziękuję za wszelkie rady i nie bić za ewentualne głupoty

Pzdr
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Ja zrobiłem tak
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• abra_cadavra
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.12
      • 7

dzięki! : )

jednak wolałbym polecieć na suchych, bo jestem totalnym amatorem, to raz, dwa, że gdybym się sugerował Twoją recepturą, to, biorąc pod uwagę, że moja warka ma wyjść na ok. 10L, to ileż z tego użyć? połowa Twojego przepisu?

no i czekam na ewentualne wyjaśnienia co do reszty zapytań : )

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Surowców połowa i całe drozdże
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• abra_cadavra
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.12
          • 7

...całe? ta paczka (12,5g) jest niby przewidziana na ok. 20L

Comment

• Hanson
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 7

Jeśli chodzi o cielistość to proponowałbym zacierać infuzyjnie w okolicach 68 stopni. Wtedy brzeczka przefermentuje nieco mniej. Jeśli chodzi o przewagę bananów nad goździkami to trudno mi powiedzieć jak wspomóc piwo w tej kwestii. Na pewno nie radziłbym bawić się w przerwę ferulową 44 stopniach(w zacieraniu sterowanym temperaturowo). Wtedy powstaje kawas ferulowy potęgujący potem wytwarzanie przez drożdże aromatu goździków. Myślę, że mógłbyś się rozeznać w dostępnych na rynku drożdżach, czy któreś nie mają w opisie bardzo mocnego charakteru bananowego.

Wysładzaj wodą w temp 75 stopni, aż będziesz miał brzeczkę o ok 2-3 Blg niższą niż oczekiwana (podczas gotowania wyparuje woda).

10 dni burzliwej i butelkowanie to niebezpieczne założenie. Zakładając, że żeby uzyskać więcej estrów (czyli bananów/goździków), będziesz fermentował w temperaturze 2-3 stopnie wyższej niż rozsądna (18-20 stopni), faktycznie drożdże mogą sobie poradzić z cukrami i przerobić je na alkohol. Nie mniej zalecam ufać tylko i wyłącznie pomiarami Blg (czy obawa o otwieranie fermentora wynika z braku kranika??). Polecam zmierzyć raz po wyraźnym opadnięciu piany z drożdży (pewnie po 3-4 dniach), a potem po 7, 10.

Co do zasypu to nie chcę Ci nic sugerować bo to twoje piwo, ale mam wrażenie, że jak na 2 kg słodów pszenicz/jęcz to chcesz dodać taką ilość słodu karmelowego, że może mocno zdominować smak. Bądź tego świadom A, i pszeniczne to takie, które ma w zasypie 51% słodów pszenicznych.

Powodzenia i pisz jak Ci idzie

Comment

Przetwarzanie...
            X