Witam serdecznie : )
Przygotowuję się do uwarzenia weizena w miarę prosty sposób i chciałem zapytać o ewentualne rady na zacieranie. Chcę uwarzyć warkę ok 10L, chciałbym żeby był dość "cielisty", bardziej słodkawy niż wytrawny, więcej banana niż goździka (chociaż to akurat nie jest jakiś mus). Składniki, jakich bym użył, to:
Słody
1kg pilzneńskiego ze strzegomia
1kg pszenicznego z bestmalz
0,2-0,5kg karmelowego jasnego ze strzegomia
Chmiel:
10-15 chmielu lubelskiego na całość
Drożdże:
Mauribrew Weiss
Jak polecacie zacierać i wysładzać? I tak z 10 dni burzliwej wystarczy, żeby butelkować, czy raczej posiłkować się pomiarami BLG (nie jestem zwolennikiem otwierania pokrywy bez powodu...)? Przy czym dodam, że fermentować będzie w okolicach 21'; 22' (nie przeskoczę, niestety...).
Z góry dziękuję za wszelkie rady i nie bić za ewentualne głupoty
Pzdr
Przygotowuję się do uwarzenia weizena w miarę prosty sposób i chciałem zapytać o ewentualne rady na zacieranie. Chcę uwarzyć warkę ok 10L, chciałbym żeby był dość "cielisty", bardziej słodkawy niż wytrawny, więcej banana niż goździka (chociaż to akurat nie jest jakiś mus). Składniki, jakich bym użył, to:
Słody
1kg pilzneńskiego ze strzegomia
1kg pszenicznego z bestmalz
0,2-0,5kg karmelowego jasnego ze strzegomia
Chmiel:
10-15 chmielu lubelskiego na całość
Drożdże:
Mauribrew Weiss
Jak polecacie zacierać i wysładzać? I tak z 10 dni burzliwej wystarczy, żeby butelkować, czy raczej posiłkować się pomiarami BLG (nie jestem zwolennikiem otwierania pokrywy bez powodu...)? Przy czym dodam, że fermentować będzie w okolicach 21'; 22' (nie przeskoczę, niestety...).
Z góry dziękuję za wszelkie rady i nie bić za ewentualne głupoty
Pzdr
Comment