Dałem wiarę instrukcji producenta.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pabulons
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.05
    • 12

    Dałem wiarę instrukcji producenta.

    Cześć.

    Zakupiłem swój pierwszy zestaw piwowarski. W zestawie był Australian Lager od Coopers'a. Wczoraj zrobiłem nastaw, wszystko wg instrukcji z zachowaniem środków czystości. Jako amator i żółtodziób użyłem cukru do brzeczki. Poza tym wsypałem drożdże bez uwadniania: wszystko zgodnie z zaleceniami producenta.
    Niestety mam wątpliwości po przeczytaniu paru Waszych wątków.
    1) Producent uwzględnia tylko fermentację burzliwą: po 4-6 dniach, przy poziomie 1blg należy szybko butelkować piwo. Nic o cichej fermentacji.
    2) Użyłem cukru. Dużo osób pisze, że piwko nie wyjdzie w smaku takie jakie powinno.
    3) Duża temperatura przy lagerze: u mnie jest na poziomie 23, a wielu Forumowiczów zaleca o wiele mniejsze temperatury fermentacji.
    4) Wyjdzie mi co kolwiek z tego?
    Drożdże dodałem o godzinie 6:00. Po godzinie 12 zaczęło bulgotać. Teraz bardzo silnie pracuje i mile dla ucha. Była ,,piana" w fermentatorze na poziomie 1cm, teraz opadła do 0,5.
    Głupio się przyznać, ale już sam nie wiem co dalej robić. Ryzykować i brać się za cichą fermentacje, czy na razie sobie odpuścić?
    Następnie chcę zrobić pilsnera z brew kitu na glukozie. Może warto od razu na ekstrakcie słodowym niechmielonym? Co sądzicie?
    Wybaczcie za sporą treść i pewnie błahe pytanie w Waszym guście, ale każdy tak zaczynał.
    Dzięki za wszelkie porady.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Jeśli nie chcesz robić cichej to zostaw dłużej na burzliwej. Zamiast cukrem ja bym bardziej martwił sie wysoką temp fermentacji
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pabulons
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.05
      • 12

      #3
      No właśnie. Wszystko zgodnie z zaleceniami producenta. Podaje, że max może być 27 stopni. U mnie jest 23 i póki co wszystko wygląda okey. Producent zaleca 4-6 dni. Pozostawić na burzliwej to poczekać, aż przestanie ,,bulgotać"?

      Comment

      • jancewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.09
        • 34

        #4
        wyjdzie z tego niestety kiepskie piwko... więc nie zrażaj się.
        1. Nigdy nie dodawaj cukru; dużo lepsze efekty daje ekstrakt słodowy niechmielony (1,7kg płynnego zamiast 1kg cukru)
        2. ważna temperatura fermentacji - staraj się nie przekraczać 20C temperatury otoczenia (chyba, że jakieś IPA lub pszeniczne, to może być trochę cieplej - dużo tutaj zależy od rodzaju drożdży - te z brewkitów sa niestety słabe...)

        Comment

        • pabulons
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.05
          • 12

          #5
          No to mnie pozytywnie zaskoczyliście. Obawy się potwierdziły. Od zadania drożdży minęły (sic!) tylko dwa dnia, a już przestaje bulgotać i po pomiarze jest tylko 3BLG :P

          Comment

          • toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

            #6
            zrobiłem to samo co Ty, zgodnie z opisem. Niestety nie wyszło zbyt dobre. :/

            Comment

            Przetwarzanie...
            X