fermentacja górna czy dolna - temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pilnick
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.05
    • 2

    fermentacja górna czy dolna - temperatura

    Witam w swoim pierwszym poście na tym forum. Przymierzam się do uwarzenia swojego pierwszego piwa, na początek będzie ono z brewkita. I tu pojawia się wątpliwość. Temperatura pomieszczenia gdzie będzie stał fermentor wynosi ok 15 stopni. Z tego co czytałem jest to gdzieś pomiędzy temperaturą dla górnej i dolnej fermentacji. Jakie więc piwo wyjdzie lepiej w tej temperaturze - lager czy ale. A może to nie ma znaczenia?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Ma znaczenie bo musisz wybrać jakieś drożdże. Zdecydowanie lepiej wyjdzie piwo górnej fermentacji w dolnym zakresie temperatur niż piwo dolnej fermentacji w za wysokiej temperaturze. 15* C to temperatura jest idealna dla piwa typu koelsch - jasnego ale o czystym, lagerowym charakterze z lekkimi nutkami estrowymi (kwiaty, owoce) i to Ci na początek polecam.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • jancewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.09
      • 34

      #3
      Większość drożdży górnej fermentacji pracuje już w temperaturze 15C

      Comment

      • Pilnick
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.05
        • 2

        #4
        Dziękuję za porady. Wybiorę więc brewkita typu ale, zwłaszcza że na takie właśnie piwo mam ochotę. Jak zrobi się cieplejsza pogoda to temperatura w piwnicy też się podniesie i drożdże będą miały się dobrze.

        Jako zamiennik cukru chcę użyć ekstrakt słodowy. Lepiej wybrać suchy czy w syropie? I jaka jego ilość będzie odpowiednikiem 1 kg cukru?

        Comment

        • jancewicz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.09
          • 34

          #5
          Lepiej kupić 1,7kg ekstraktu płynnego jako zamiennik 1kg cukru. Aha, nie kupuj ekstraktu z Gozdawy - odstają jakością od innych... Najlepiej WES lub Bruntal

          Comment

          • Vospylsan
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 24

            #6
            czy może ktoś z Was fermentował za pomocą tych drożdży
            Dolna fermentacja Drożdże Californian Lager M54 Mangrove Jack's Craft Series 10 g Unikatowy szczep lagerowy, który ma tę właściwość, iż fermentuje w temperaturach typowych dla górnej fermentacji bez wytwarzania niepożądanych w dolniakach nut. Wydłużony czas leżakowania takic

            ??
            Jeśli tak, to jakie wrażenia?

            Comment

            Przetwarzanie...
            X