fermentacja górna czy dolna - temperatura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pilnick
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.05
    • 2

    #1

    fermentacja górna czy dolna - temperatura

    Witam w swoim pierwszym poście na tym forum. Przymierzam się do uwarzenia swojego pierwszego piwa, na początek będzie ono z brewkita. I tu pojawia się wątpliwość. Temperatura pomieszczenia gdzie będzie stał fermentor wynosi ok 15 stopni. Z tego co czytałem jest to gdzieś pomiędzy temperaturą dla górnej i dolnej fermentacji. Jakie więc piwo wyjdzie lepiej w tej temperaturze - lager czy ale. A może to nie ma znaczenia?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Ma znaczenie bo musisz wybrać jakieś drożdże. Zdecydowanie lepiej wyjdzie piwo górnej fermentacji w dolnym zakresie temperatur niż piwo dolnej fermentacji w za wysokiej temperaturze. 15* C to temperatura jest idealna dla piwa typu koelsch - jasnego ale o czystym, lagerowym charakterze z lekkimi nutkami estrowymi (kwiaty, owoce) i to Ci na początek polecam.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • jancewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.09
      • 34

      #3
      Większość drożdży górnej fermentacji pracuje już w temperaturze 15C

      Comment

      • Pilnick
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.05
        • 2

        #4
        Dziękuję za porady. Wybiorę więc brewkita typu ale, zwłaszcza że na takie właśnie piwo mam ochotę. Jak zrobi się cieplejsza pogoda to temperatura w piwnicy też się podniesie i drożdże będą miały się dobrze.

        Jako zamiennik cukru chcę użyć ekstrakt słodowy. Lepiej wybrać suchy czy w syropie? I jaka jego ilość będzie odpowiednikiem 1 kg cukru?

        Comment

        • jancewicz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.09
          • 34

          #5
          Lepiej kupić 1,7kg ekstraktu płynnego jako zamiennik 1kg cukru. Aha, nie kupuj ekstraktu z Gozdawy - odstają jakością od innych... Najlepiej WES lub Bruntal

          Comment

          • Vospylsan
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 24

            #6
            czy może ktoś z Was fermentował za pomocą tych drożdży
            Dolna fermentacja Drożdże Californian Lager M54 Mangrove Jack's Craft Series 10 g Unikatowy szczep lagerowy, który ma tę właściwość, iż fermentuje w temperaturach typowych dla górnej fermentacji bez wytwarzania niepożądanych w dolniakach nut. Wydłużony czas leżakowania takic

            ??
            Jeśli tak, to jakie wrażenia?

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 21:09
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Zaiksik
              Trudne początki
              Zaiksik
              Witam
              Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
              Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
              Wszystko...
              2024-08-27, 17:13
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • Petitpierre
              Van Steenberge, Gulden Draak Smoked
              Petitpierre
              Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
              2022-08-23, 10:32
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...