Witam w swoim pierwszym poście na tym forum. Przymierzam się do uwarzenia swojego pierwszego piwa, na początek będzie ono z brewkita. I tu pojawia się wątpliwość. Temperatura pomieszczenia gdzie będzie stał fermentor wynosi ok 15 stopni. Z tego co czytałem jest to gdzieś pomiędzy temperaturą dla górnej i dolnej fermentacji. Jakie więc piwo wyjdzie lepiej w tej temperaturze - lager czy ale. A może to nie ma znaczenia?
fermentacja górna czy dolna - temperatura
Collapse
X
-
Ma znaczenie bo musisz wybrać jakieś drożdże. Zdecydowanie lepiej wyjdzie piwo górnej fermentacji w dolnym zakresie temperatur niż piwo dolnej fermentacji w za wysokiej temperaturze. 15* C to temperatura jest idealna dla piwa typu koelsch - jasnego ale o czystym, lagerowym charakterze z lekkimi nutkami estrowymi (kwiaty, owoce) i to Ci na początek polecam.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna -
Dziękuję za porady. Wybiorę więc brewkita typu ale, zwłaszcza że na takie właśnie piwo mam ochotę. Jak zrobi się cieplejsza pogoda to temperatura w piwnicy też się podniesie i drożdże będą miały się dobrze.
Jako zamiennik cukru chcę użyć ekstrakt słodowy. Lepiej wybrać suchy czy w syropie? I jaka jego ilość będzie odpowiednikiem 1 kg cukru?Comment
-
czy może ktoś z Was fermentował za pomocą tych drożdży
Dolna fermentacja Drożdże Californian Lager M54 Mangrove Jack's Craft Series 10 g Unikatowy szczep lagerowy, który ma tę właściwość, iż fermentuje w temperaturach typowych dla górnej fermentacji bez wytwarzania niepożądanych w dolniakach nut. Wydłużony czas leżakowania takic
??
Jeśli tak, to jakie wrażenia?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment