Witam w swoim pierwszym poście na tym forum. Przymierzam się do uwarzenia swojego pierwszego piwa, na początek będzie ono z brewkita. I tu pojawia się wątpliwość. Temperatura pomieszczenia gdzie będzie stał fermentor wynosi ok 15 stopni. Z tego co czytałem jest to gdzieś pomiędzy temperaturą dla górnej i dolnej fermentacji. Jakie więc piwo wyjdzie lepiej w tej temperaturze - lager czy ale. A może to nie ma znaczenia?
fermentacja górna czy dolna - temperatura
Collapse
X
-
Ma znaczenie bo musisz wybrać jakieś drożdże. Zdecydowanie lepiej wyjdzie piwo górnej fermentacji w dolnym zakresie temperatur niż piwo dolnej fermentacji w za wysokiej temperaturze. 15* C to temperatura jest idealna dla piwa typu koelsch - jasnego ale o czystym, lagerowym charakterze z lekkimi nutkami estrowymi (kwiaty, owoce) i to Ci na początek polecam.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
-
-
Dziękuję za porady. Wybiorę więc brewkita typu ale, zwłaszcza że na takie właśnie piwo mam ochotę. Jak zrobi się cieplejsza pogoda to temperatura w piwnicy też się podniesie i drożdże będą miały się dobrze.
Jako zamiennik cukru chcę użyć ekstrakt słodowy. Lepiej wybrać suchy czy w syropie? I jaka jego ilość będzie odpowiednikiem 1 kg cukru?
Comment
-
-
czy może ktoś z Was fermentował za pomocą tych drożdży
Dolna fermentacja Drożdże Californian Lager M54 Mangrove Jack's Craft Series 10 g Unikatowy szczep lagerowy, który ma tę właściwość, iż fermentuje w temperaturach typowych dla górnej fermentacji bez wytwarzania niepożądanych w dolniakach nut. Wydłużony czas leżakowania takic
??
Jeśli tak, to jakie wrażenia?
Comment
-
Comment