Piwo za słodkie, mało drożdży?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

    Piwo za słodkie, mało drożdży?

    Witam, ostatnio zrobiłem Pilsa i Hellesa. Wszystko ładnie, pięknie tylko piwo jest za słodkie, nie czuc chmielu. Temperatura fermentacji, leżakowania itp była idelana 8-12 *C. Wydaje mi się, że dałem za mało drożdży (jedna saszetka na 18 litrów gotowego piwa), które nie zdołały przerobic cukru. Co mogłoby byc inną przyczyną?

    Dzięki i pozdrawiam.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Na mój rozum jeżeli nie czuć chmielu to znaczy że dałeś go za mało. Albo za dużo słodów karmelowych. Albo zbyt niski poziom odfermentowania.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      Jeśli twierdzisz że drożdże nie przerobiły całego cukru to będą fajerwerki
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • agarth1979
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.06
        • 119

        #4
        Chmielu dałem wg przepisu

        Comment

        • agarth1979
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.06
          • 119

          #5
          Fajerwerek na razie nie ma, piana nie ucieka po otwarciu butelek

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23930

            #6
            Może zatarłeś na słodko. Za mało danych.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • agarth1979
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.06
              • 119

              #7
              Skład: Słód pilzneński 2,9 kg, wiedeński 0,6 kg, słód monachijski 0,65 kg, słód Carapils 0,15 kg. chmiel Spalt Spalter, granulat 40 g. Zacieranie w 13,5 litrach wody. Drożdże S-23. Fermentacja 24 dni w temp 8-12*C, leżakowanie 28 dni w tej samej temperaturze.

              Comment

              • marek-
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.07
                • 70

                #8
                To jeszcze poprosimy o temperatury i czasy zacierania. A, jeszcze jak intensywnie był mieszany zacier w trakcie podgrzewania?

                Comment

                • agarth1979
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.06
                  • 119

                  #9
                  Zakrsy temperatur:
                  (orientacyjne)

                  52* - 30 min
                  62* - 15 min
                  69* - 30 min i podgrzane do 75 stopni

                  Intensywnośc mieszania, heh, ciężko określic, bo mieszałem ręcznie praktycznie przez cały czas, więc raczej średian intensywnośc mieszania. Zrobiłem już około 10 warek i jeszcze ani razu nie miałem takiego przypadku aby piwo było słodkie...

                  Comment

                  • agarth1979
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.06
                    • 119

                    #10
                    Wysładzane 15 litrami wody o temperaturze 75 stopni

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #11
                      Termometr działa prawidłowo? BLG końcowe? Tą słodycz do czego byś przyrównał, bo słodkie słodkiemu nie równe? Może po prostu przeszkadza Ci występująca w tych piwach słodowość? One nie są takie goryczkowe jak pale ale.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • agarth1979
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.06
                        • 119

                        #12
                        Słodowśc jak cytrusy i kwiaty, tak to mogę określić. BLG nie mierzone, temperatura fermentacji była ok, więc raczej to nie to. Z drugiej strony może te piwo faktycznie ma być słodkawe, nigdy nie piłem monachijskiego "oryginalnego", więc nie ma porównania. Z tym, że pilsnera, którego robiłem wcześniej, także jest pozbawiony goryczy a wszystko robiłem "książkowo". Chyba faktycznie za mało dałem drożdży, które miały za zadanie "zjeść" ten cukier

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23930

                          #13
                          Brak pomiaru ballingu nie jest książkowe. Trzeba sobie to wbić w nawyk tak jak robienie próby jodowej.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • agarth1979
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.06
                            • 119

                            #14
                            Ok, widocznie będę musiał się przestawić. Dzięki za uwagi.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X