ALE i truskawki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abra_cadavra
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 7

    ALE i truskawki

    Siemanko : )

    Przygotowuję się do uwarzenia swojej ostatniej warki przed wyjazdem za granicę. Będę warzył z "resztek" słodów, amerykańskich chmieli i chciałbym zaeksperymentować z...truskawkami, bo sezon się zaczyna .

    Wareczka będzie "mikro" (w końcu nie będę się pieprzył z dupnym garem ;p), tj: mam 0,48kg pilzneńskiego-strzegomia, 0,48kg pszenicznego-weyermann i 0,17kg jasnego karmelowego 30 ebc-strzegom, także piwka wyjdzie pewnie "parę" butelek .
    Myślałem, żeby ciepnąć to wszystko naraz, zatrzeć na lenia w ok. 67' przez 60 min i na koniec mashout, truskawy dodać w formie zblendowanej papy, na samym starcie, po wsypaniu słodów, żeby się razem już gotowało (ilość jeszcze doprecyzuję, ale myślałem o ok. 200g).
    Chmiele: Cascade, 3g-60 min; Citra, 3g; 30 min; Cascade, 3g-10 min. Prócz tego mam jeszcze Equinox'a, Apollo, Summit'a i Sorachi, także jakbyście mieli sugestie związane z tymi zawodnikami, to jestem otwarty.
    Fermentacja: szczerze, to zastanawiam się, czy nie przetrzymać tylko na burzliwej, ale chyba wskazanym by było 7/7, hm?
    I teraz pytanie co do fermentacji...temperatura jaką będę dysponował, to, niestety, ok. 24' i raczej nie przeskoczę tego...zastanawiałem się nad drożdżami takimi jak: Gozdawa Pure Ale Yeast 7, Gozdawa - U.S. West Coast i SAFBREW T-58 - Fermentis (przy czym te ostatnie najmniej z racji przewidywanych doznań smakowych wg producenta, chociaż...? Może akurat nuty korzenne by spasowały?). Ewentualnie inne, ale tylko z pewnego browarniczego sklepu z Chorzowa (bez reklamy ;p), ponieważ warzyć mogę najpóźniej w pt., więc już nie zdążę zamówić z nikąd indziej, także bardzo liczę na Waszą pomoc szczególnie w tej materii.

    No to chyba wsio w temacie. Generalnie SOUNDS LIKE A PLAN czy bardziej SOUNDS LIKE A SHIT? Wszelkie sugestie/zastrzeżenia/rady mile widziane i z góry za nie dziękuję!

    PS. z tym ALE'em w temacie to takie naciągane, bo generalnie nie jestem pewien pod jaki gatunek takie cuś podciągnąć, ale chyba najbliżej w tę stronę ; p

    Pozdro.
  • abra_cadavra
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 7

    #2
    ...Panowie, poratuje ktoś? Chociaż w kwestii drożdży, bo jutro o 14 muszę jechać kupić...

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Z kilograma słodu to Ci wyjdzie jakieś 5 litrów dziesiątki. Jak wrzucisz truskawki od początku do zacierania to niewiele da smaku - o ile w ogóle cokolwiek. Najlepiej byłoby je zamrozić i dodać na cichą fermentację. 200 g to za mało.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • abra_cadavra
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.12
        • 7

        #4
        super! dzięki za odpowiedź : ) a jak z drożdżami? jutro wybieram się do Chorzowa, także...przy 24' fermentacji, co...Gozdawa PAY7; Gozdawa US; Safbrew-T58, czy coś innego? przy truskawkach estry chyba nie będą złe, ale nie chcę też piwa "ubić" przez drożdże, stąd zapytanie.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Z tych co wypisałeś to używałem tylko T-58 ale polecam je raczej do mocnych piw a do takiego jakie Ty planujesz lepsze będą jakieś neutralne w smaku - np. US-05.
          Last edited by Jimmy_jb; 2016-05-27, 07:30.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X