Brak startu po Mangrove Jack's M44 US West Coast

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xenon75
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.02
    • 32

Brak startu po Mangrove Jack's M44 US West Coast

W piętek uwarzyłem American pale ale. 40 litrów.Po 20 litrów na fermentor.Do jednego fermentora poszły US-05 a do drugiego Mangrove Jack's M44 US West Coast .Start
    US-05 po paru godzinach.Mangrove Jack's M44 US West Coast do wczoraj zero oznak startu..
    Poczytałem o nich dopiero teraz i dużo opinii że start bardzo długi.Przestraszony tymi opiniami dokupiłem wczoraj jeszcze jedną paczkę Mangrove Jack's M44 US West Coast .Czyli w sumie do wiadra poszły dwie saszetki.Nadal brak jakiejkolwiek pracy.Kompletne zero startu.Dekiel wklęsły.powierzchnia brzęczki lusterko.Ani widu ani słychu.Natomiast US-05 super pracują.Stąd moje pytanie..Czy jeżeli do jutro nadal nic nie zacznie pracować mogę zadać brzęczkę US-05???? Wiem że już będzie późno.Tyle godzin i jest ryzyko zakażenia.Ale nie mam wyjścia :[ :[
    ps.Nigdy w życiu już nie kupię Mangrove Jack's M44 US West Coast .Tyle stresu..Coś mnie podkusiło żeby z jednego warzenia zrobić na dwóch różnych drożdżach.
  • robrk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 26

Ja już kilka razy zadawałem drożdże z piany drożdżowej i miałem start fermentacji po ok 24h. Wysterylizuj łyżkę nad gazem potem zawiń ją w folię aluminiową, odłóż na 5-10 min. niech ostygnie, zbierz pianę us-05 i bezpośrednio zadawaj do drugiego wiadra.

Comment

Przetwarzanie...
    X