Witam,
zadałem do brzeczki 13blg zrehydratyzowane drozdze WB06 do temp brzeczki 22 celsjusza,
ruszyły kilka godzin po zadaniu i przez pierwsze 2dni chodziły jak dzikie, bardzo intensywna fermentacja, po tym czasie rurka fermentacyjna już w ogóle nie "bulka". Na wierzchu brzeczki powstała 1-1,5cm warstwa piany. Przez okres ~24h zbiłem temp z 22 do 17-18 stopni (fermentor jest umieszczony w torbie do fermentacji "coolbrewing").
Czy z moim przyszłym piwem jest raczej wszystko ok, i jeśli tak jak długo powinienem teraz przetrzymywać ją na fermentacji ( nie chce robić cichej). Nie mierzyłem jeszcze do ilu odfermentowało (wiem ze bez tej informacji to troche nie ma oczym gadać) ale możecie coś doradzić na tym etapie?
zadałem do brzeczki 13blg zrehydratyzowane drozdze WB06 do temp brzeczki 22 celsjusza,
ruszyły kilka godzin po zadaniu i przez pierwsze 2dni chodziły jak dzikie, bardzo intensywna fermentacja, po tym czasie rurka fermentacyjna już w ogóle nie "bulka". Na wierzchu brzeczki powstała 1-1,5cm warstwa piany. Przez okres ~24h zbiłem temp z 22 do 17-18 stopni (fermentor jest umieszczony w torbie do fermentacji "coolbrewing").
Czy z moim przyszłym piwem jest raczej wszystko ok, i jeśli tak jak długo powinienem teraz przetrzymywać ją na fermentacji ( nie chce robić cichej). Nie mierzyłem jeszcze do ilu odfermentowało (wiem ze bez tej informacji to troche nie ma oczym gadać) ale możecie coś doradzić na tym etapie?
Comment