Hefeweizen - WB06 - fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • don_martinos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 4

    Hefeweizen - WB06 - fermentacja

    Witam,

    zadałem do brzeczki 13blg zrehydratyzowane drozdze WB06 do temp brzeczki 22 celsjusza,
    ruszyły kilka godzin po zadaniu i przez pierwsze 2dni chodziły jak dzikie, bardzo intensywna fermentacja, po tym czasie rurka fermentacyjna już w ogóle nie "bulka". Na wierzchu brzeczki powstała 1-1,5cm warstwa piany. Przez okres ~24h zbiłem temp z 22 do 17-18 stopni (fermentor jest umieszczony w torbie do fermentacji "coolbrewing").

    Czy z moim przyszłym piwem jest raczej wszystko ok, i jeśli tak jak długo powinienem teraz przetrzymywać ją na fermentacji ( nie chce robić cichej). Nie mierzyłem jeszcze do ilu odfermentowało (wiem ze bez tej informacji to troche nie ma oczym gadać) ale możecie coś doradzić na tym etapie?
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    #2
    Poczekać 3-4 dni i zmierzyć BLG a potem jeszcze tydzień i butelkować.

    Fermentacja z reguły po 2 dniach zwalnia.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Te drożdże żrą wszystko i szybko także możliwe że już po zawodach. Zmierz blg i ew. poczekaj 1-2 dni i butelkuj.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      Przetwarzanie...
      X