Hefeweizen - WB06 - fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • don_martinos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 4

    #1

    Hefeweizen - WB06 - fermentacja

    Witam,

    zadałem do brzeczki 13blg zrehydratyzowane drozdze WB06 do temp brzeczki 22 celsjusza,
    ruszyły kilka godzin po zadaniu i przez pierwsze 2dni chodziły jak dzikie, bardzo intensywna fermentacja, po tym czasie rurka fermentacyjna już w ogóle nie "bulka". Na wierzchu brzeczki powstała 1-1,5cm warstwa piany. Przez okres ~24h zbiłem temp z 22 do 17-18 stopni (fermentor jest umieszczony w torbie do fermentacji "coolbrewing").

    Czy z moim przyszłym piwem jest raczej wszystko ok, i jeśli tak jak długo powinienem teraz przetrzymywać ją na fermentacji ( nie chce robić cichej). Nie mierzyłem jeszcze do ilu odfermentowało (wiem ze bez tej informacji to troche nie ma oczym gadać) ale możecie coś doradzić na tym etapie?
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    #2
    Poczekać 3-4 dni i zmierzyć BLG a potem jeszcze tydzień i butelkować.

    Fermentacja z reguły po 2 dniach zwalnia.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Te drożdże żrą wszystko i szybko także możliwe że już po zawodach. Zmierz blg i ew. poczekaj 1-2 dni i butelkuj.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Magyars
        Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
        Magyars
        Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

        50% słód pszeniczny
        50% słód pilzeński
        Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
        Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

        BLG początkowe...
        2019-12-17, 08:06
      • Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 16:59
      • Javox
        ?, [Wawrzyniec] Hefeweizen
        Javox
        Piwo pszeniczne do kolekcji Wawrzyńca.

        Ekstrakt 12.0*, zawartość alko 4.9%

        Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, żółty jasny.
        Aromat - banan i drożdże.
        Smak...
        2024-11-03, 18:03
      • AaLeX
        Darguner, Nordgold Hefeweizen
        AaLeX
        Piwo pszeniczne, w plastikowej, półlitrowej butelce, warzone dla sieci Netto w Niemczech (logo z psem, takie, jak w Polsce). Barwa bursztynowa, mętna, zapach pszeniczny, trochę kwaskowy. Piana niezła, został kożuszek do końca picia. Smak? Przyjemny. Banan, w tle delikatny goździk, słodkawy,...
        2024-07-02, 11:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...