Witam, jestem nowa na forum, od niedawna próbuje uważyć własne piwko z brew kitu ale mam pewien problem, mam nadzieję że ktoś bardziej doświadczony się wypowie na ten temat.
Otóż użyłam ekstraktu piwa Irish Stout z Goopers i ekstraktu słodowego niechmielonego, brzeczki wyszło 23 litry 13,5 blg.
Zaczeła pracować po kilku godzinach od nastawienia niestety w pierwszym dniu natrafilam na sakramenckie upały i po powrocie z pracy w domu zastałam temperature 25 stopni a brzeczka osiągneła 28-29 stopni i bulgotała jak szalona.
Następnego dnia bulgotanie wyrażnie zwolniło więc zmierzyłam blg i wyszło 5.
Przez kolejne 5 dni piwko bulgota bardzo zadko raz na 5-10 minut a blg utrzymuje się nadal na poziomie 5 i nie spada.
Czy jest szansa że jeszcze spadnie do 1 blg jak pisało w instrukcji czy można już za pare dni butelkować nie przejmując się tym?
Otóż użyłam ekstraktu piwa Irish Stout z Goopers i ekstraktu słodowego niechmielonego, brzeczki wyszło 23 litry 13,5 blg.
Zaczeła pracować po kilku godzinach od nastawienia niestety w pierwszym dniu natrafilam na sakramenckie upały i po powrocie z pracy w domu zastałam temperature 25 stopni a brzeczka osiągneła 28-29 stopni i bulgotała jak szalona.
Następnego dnia bulgotanie wyrażnie zwolniło więc zmierzyłam blg i wyszło 5.
Przez kolejne 5 dni piwko bulgota bardzo zadko raz na 5-10 minut a blg utrzymuje się nadal na poziomie 5 i nie spada.
Czy jest szansa że jeszcze spadnie do 1 blg jak pisało w instrukcji czy można już za pare dni butelkować nie przejmując się tym?
Comment