Irish Stout problem z fermentacją

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lajla
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.06
    • 1

    Irish Stout problem z fermentacją

    Witam, jestem nowa na forum, od niedawna próbuje uważyć własne piwko z brew kitu ale mam pewien problem, mam nadzieję że ktoś bardziej doświadczony się wypowie na ten temat.
    Otóż użyłam ekstraktu piwa Irish Stout z Goopers i ekstraktu słodowego niechmielonego, brzeczki wyszło 23 litry 13,5 blg.
    Zaczeła pracować po kilku godzinach od nastawienia niestety w pierwszym dniu natrafilam na sakramenckie upały i po powrocie z pracy w domu zastałam temperature 25 stopni a brzeczka osiągneła 28-29 stopni i bulgotała jak szalona.
    Następnego dnia bulgotanie wyrażnie zwolniło więc zmierzyłam blg i wyszło 5.
    Przez kolejne 5 dni piwko bulgota bardzo zadko raz na 5-10 minut a blg utrzymuje się nadal na poziomie 5 i nie spada.

    Czy jest szansa że jeszcze spadnie do 1 blg jak pisało w instrukcji czy można już za pare dni butelkować nie przejmując się tym?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Już nie spadnie, jak jest klarowne to butelkuj.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Hanson
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 7

      #3
      Ja bym proponował jeszcze potrzymać, przede wszystkim spróbować przenieść do dużo niższej temperatury (jeśli to możliwe) tak do np 17-18 stopni. 5 blg z 13.5 to trochę dużo. Potrzymaj jeszcze 3-4 dni w niższej i przelej znad osadu drożdżowego na fermentację cichą na jakieś 7-10 dni (nie ma co się spieszyć ). Ogólnie jeśli brzeczka osiągnęła prawie 30 stopni to drożdże naprodukowały mnóstwo świństwa. Nie jestem znawcą ale istnieje szansa, że przedłużona fermentacja (szczególnie cicha) pomoże zredukować niechciane związki.

      ps. jeśli takie były temp. to można przemianować na Belgian Stout i mówić że tak miało być
      Last edited by Hanson; 2016-06-27, 21:50.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X