Bardzo krótka burzliwa fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • repcak92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.08
    • 5

    Bardzo krótka burzliwa fermentacja

    Dzień dobry wszystkim. To mój pierwszy post, chociaż forum przeglądam już od jakiegoś czasu. Mam pewien kopot...
    Właśnie fermentuje moja pierwsza warka piwa. Skusiłem się na akcję 'warzę z Kopyrem' i zamówiłem w Browamatorze zestaw z brewkitem Finlandia Bitter. Początkowy ekstrakt był dość niski (areometr z zestawu pokazał mi 9 Blg, nie wiem na ile jest dokładny).
    Drożdże zadałem w piątek wieczorem, wczoraj (sobota) w fermentorze miałem bardzo ładną pianę (może niezbyt wysoką, ale białą, puszystą i na całej powierzchni).
    Niestety dzisiaj rano piany już nie zastałem (za to są bąbelki na powierzchni). Wrzucam w załączniki zdjęcie jak to wygląda w tej chwili.
    Od początku mocno pilnuję temperatury (przy zadaniu drożdży była wysoka - 27 stopni) i od wystudzenia oscyluje ona wokół 20 stopni (min. 19, max 22, sprawdzam i notuję co dwie godziny w ciągu dnia). Wszystko było albo zlane wrzątkiem albo dezynfekowane OXI. W rurce fermentacyjnej cały czas nie było bulgania, ale poczytałem forum i niespecjalnie się tym przejmowałem.
    Skoro nie ma piany to mam się martwić, że piwo się zepsuło/zakaziło albo stało mu się coś innego? Może powinienem dorzucić mu drożdży (mam zapasową saszetkę US-05) żeby to porządnie ruszyło raz jeszcze?
    Bardzo proszę o poradę, jestem kompletnie świeży w temacie i nie wiem, co robić dalej.
    Attached Files
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Bez paniki, wylać zawsze zdążysz. A tak poważnie to zmierz blg za dwa dni.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • repcak92
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 5

      #3
      Zmierzyłem blg. Z początkowych 9 po niecałych czterech dniach mam 3. Dzięki za uspokojenie obaw przedwczoraj.
      Mam zamiar przetrzymać to póki będzie spadało a potem i tak przelać na cichą na parę dni (chcę dorzucić wtedy nieco chmielu).

      Podrzućcie mi jeszcze jedną podpowiedź odnośnie pomiaru balingometrem.
      Lepiej jest wyparzyć chochlę i nabierać nią do menzurki ciecz do pomiaru czy może jednak wymoczyć spławik w roztworze oxi i wrzucać go bezpośrednio do fermentora? Pierwsza metoda z jednej strony pozwala na kontakt tylko z wyparzonym, stalowym przedmiotem, ale z drugiej powoduje napowietrzenie i bełtanie w fermentorze. No i traci się 150 ml piwa :P Druga metoda ogranicza straty piwa i ruszanie zawartością, ale jednak trzeba zupełnie otworzyć pokrywę i nachylić się nad fermentorem.
      Może to głupie pytanie, ale jestem ciekaw co odpowiecie

      Pozdrawiam!

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Ja nabieram próbkę chochlą. Moim zdaniem łatwiej odczytać pomiar w menzurce, próbkę można poprowadzić do temperatury pomiaru i ew. odgazować a poza tym można spróbować co wyszło.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • repcak92
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.08
          • 5

          #5
          W związku z tym, że zabutelkowałem dzisiaj to piwo chciałbym bardzo podziękować @Jimmy_jb za szybką odpowiedź i uspokojenie nerwów

          Piwko po dwóch tygodniach cichej zeszło z cukrem z 1.011 do 1.010 i dalej raczej nie chciało. Dorzuciłem mu trochę glukozy, zabutelkowałem i mam nadzieję, że za miesiąc otworzę nie-kwaśne. Generalnie wrzuciłem mu 30 g chmielu w granulacie na cichą i miałem straszny problem z przelaniem tego, ale jakoś poszło. Także pierwsza warka w butelkach, ekstytacja wielka i czekam co z tego będzie!

          Comment

          • malpitrzon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.07
            • 33

            #6
            Podepnę się pod ten wątek:

            czy balingometr (odkażony) można wrzucić do brzeczki i trzymać go tam cały czas? Żeby nie odkażać za każdym razem

            Pozdrawiam,
            Łukasz

            Comment

            • sredstvom
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.10
              • 362

              #7
              Zalezy ile masz plynu w srodku - czy wiaderko sie zamknie
              A czy generalnie mozna? Ciezko powiedziec, ale chyba zaszkodzic nie zaszkodzi... Najwyzej nada szklistych posmakow
              Czy napija sie panowie piweczka?

              Comment

              Przetwarzanie...
              X