Witam wszystkich.
Chcę uwarzyć piwo. W tym celu kupiłem brewkit Coopersa: Australian Pale Ale, mieszankę suchego ekstraktu słodowego i glukozy w zastępstwie 1kg cukru, oraz chmiele vic seckret 30g i rakau 30g.
1. W instrukcji z brewkita wyczytałem, iż fermentację winno się przeprowadzać w zakresie temperatury 21-27 st. C, czy taki przedział będzie odpowiedni?
2. Po ustaniu fermentacji (czyli chyba po kilku dniach) mam zamiar przelać warkę na cichą fermentację i dorzucić ww. chmiele luzem. Czy chmiel będzie wyczuwalny w piwie po cichej fermentacji, i jak długo ma trwać ta druga fermentacja? Skąd mam wiedzieć, kiedy zlać do butelek piwo?
3. W instrukcji zalecają dodanie 4g cukru na 0,5 litra do butelki. Czy tak tez powinienem uczynić czy dać sobie spokój z cukrem?
4. Czy mogę użyć do rozlewu butelek jednorazowych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Chcę uwarzyć piwo. W tym celu kupiłem brewkit Coopersa: Australian Pale Ale, mieszankę suchego ekstraktu słodowego i glukozy w zastępstwie 1kg cukru, oraz chmiele vic seckret 30g i rakau 30g.
1. W instrukcji z brewkita wyczytałem, iż fermentację winno się przeprowadzać w zakresie temperatury 21-27 st. C, czy taki przedział będzie odpowiedni?
2. Po ustaniu fermentacji (czyli chyba po kilku dniach) mam zamiar przelać warkę na cichą fermentację i dorzucić ww. chmiele luzem. Czy chmiel będzie wyczuwalny w piwie po cichej fermentacji, i jak długo ma trwać ta druga fermentacja? Skąd mam wiedzieć, kiedy zlać do butelek piwo?
3. W instrukcji zalecają dodanie 4g cukru na 0,5 litra do butelki. Czy tak tez powinienem uczynić czy dać sobie spokój z cukrem?
4. Czy mogę użyć do rozlewu butelek jednorazowych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Comment