Australian Pale Ale Coopers

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qter
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 2

    Australian Pale Ale Coopers

    Witam wszystkich.
    Chcę uwarzyć piwo. W tym celu kupiłem brewkit Coopersa: Australian Pale Ale, mieszankę suchego ekstraktu słodowego i glukozy w zastępstwie 1kg cukru, oraz chmiele vic seckret 30g i rakau 30g.

    1. W instrukcji z brewkita wyczytałem, iż fermentację winno się przeprowadzać w zakresie temperatury 21-27 st. C, czy taki przedział będzie odpowiedni?
    2. Po ustaniu fermentacji (czyli chyba po kilku dniach) mam zamiar przelać warkę na cichą fermentację i dorzucić ww. chmiele luzem. Czy chmiel będzie wyczuwalny w piwie po cichej fermentacji, i jak długo ma trwać ta druga fermentacja? Skąd mam wiedzieć, kiedy zlać do butelek piwo?
    3. W instrukcji zalecają dodanie 4g cukru na 0,5 litra do butelki. Czy tak tez powinienem uczynić czy dać sobie spokój z cukrem?
    4. Czy mogę użyć do rozlewu butelek jednorazowych?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się w tym dziale w temacie "faq piwowarski".
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23977

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qter Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam wszystkich.
      Chcę uwarzyć piwo. W tym celu kupiłem brewkit Coopersa: Australian Pale Ale, mieszankę suchego ekstraktu słodowego i glukozy w zastępstwie 1kg cukru, oraz chmiele vic seckret 30g i rakau 30g.

      1. W instrukcji z brewkita wyczytałem, iż fermentację winno się przeprowadzać w zakresie temperatury 21-27 st. C, czy taki przedział będzie odpowiedni?
      2. Po ustaniu fermentacji (czyli chyba po kilku dniach) mam zamiar przelać warkę na cichą fermentację i dorzucić ww. chmiele luzem. Czy chmiel będzie wyczuwalny w piwie po cichej fermentacji, i jak długo ma trwać ta druga fermentacja? Skąd mam wiedzieć, kiedy zlać do butelek piwo?
      3. W instrukcji zalecają dodanie 4g cukru na 0,5 litra do butelki. Czy tak tez powinienem uczynić czy dać sobie spokój z cukrem?
      4. Czy mogę użyć do rozlewu butelek jednorazowych?

      Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      1) lepiej trzymaj się dolnej granicy, 21*C. Przed zadaniem drożdży napowietrz brzeczkę, np. intensywnie mieszając zdezynfekowanym cedzakiem, zmierz BLG.
      2) Daj piwu minimum tydzień na fermentację burzliwą, na cichą przelewaj po ustaleniu że BLG nie spada (przy coopersie może byc to ok. 1-2BLG przy założeniu że startowałeś z fermentacją z 12BLG), cichą o ile możesz to przeprowadzaj w niższej temperaturze, chmielenie na "zimno" - wrzuć chmiele do młodego piwa na trzy dni przed planowanym rozlewem. Pamiętaj że musisz je odfiltrować jakoś, np. przez filtrator z oplotu.
      3) do refermentacji - tj. nagazowania piwa w butelce - trzeba dać drożdżom papu. Glukoza czy cukier będzie ok. My dajemy zazwyczaj ok. 2,5g cukru na PÓŁ LITRA.
      4) możesz.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • qter
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 2

        #4
        Dziękuję za wskazówki.
        Warka w fementorze w pokoju o temp. 22st.C. Gęstość brzeczki o temp. 23st.C wyniosła 10,1 BLG.
        Drożdże Brewing Yeast uwodnione dodałem gdy warka osiągnęła 27st.C. Wszystko co miało kontakt z brzeczką spryskałem oxy one. Na cichą zleje do fermentatora bez rurki fermentacyjnej i od razu dodam chmiel, gdy gęstość spadnie do ok. 1BLG. Nie wiem czy tyle chmielu, co wcześniej pisałem wystarczy do aromatów (bo mam jeszcze jakieś amerykany w inwentarzu, gdyby było mało wg was).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X