Jak się za to zabrać? Piwem bazowym planuję zrobić czystego Ale, ewentualnie z pszenicą. Mój problem leży w tym, że nie wiem jak się zabrać za dodawanie owoców, tzn. ile, kiedy, w jakiej formie, jak je wcześniej przygotować.
Owoce jakie planuje użyć to wiśnie, a gęstość początkowa ok 11-12 Blg.
Chcę żeby piwo było wyraźnie owocowe(ale żeby było wiadomo że to piwo), i średnio kwaśne. Do poprawienia kwaśności jeśli będzie za mała chcę dodać kwasu mlekowego. Chcę to piwo wcześniej niż później i dlatego narazie jeszcze się wstrzymam z bakteriami ale niedługo przyjdzie na nie pora
Owoce jakie planuje użyć to wiśnie, a gęstość początkowa ok 11-12 Blg.
Chcę żeby piwo było wyraźnie owocowe(ale żeby było wiadomo że to piwo), i średnio kwaśne. Do poprawienia kwaśności jeśli będzie za mała chcę dodać kwasu mlekowego. Chcę to piwo wcześniej niż później i dlatego narazie jeszcze się wstrzymam z bakteriami ale niedługo przyjdzie na nie pora

Comment