Fruit beer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy91
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 7

Fruit beer

Jak się za to zabrać? Piwem bazowym planuję zrobić czystego Ale, ewentualnie z pszenicą. Mój problem leży w tym, że nie wiem jak się zabrać za dodawanie owoców, tzn. ile, kiedy, w jakiej formie, jak je wcześniej przygotować.
    Owoce jakie planuje użyć to wiśnie, a gęstość początkowa ok 11-12 Blg.
    Chcę żeby piwo było wyraźnie owocowe(ale żeby było wiadomo że to piwo), i średnio kwaśne. Do poprawienia kwaśności jeśli będzie za mała chcę dodać kwasu mlekowego. Chcę to piwo wcześniej niż później i dlatego narazie jeszcze się wstrzymam z bakteriami ale niedługo przyjdzie na nie pora
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

Do dość wytrawnego ciemniaka wysłodkowego po risie (11*) dodaliśmy ostatnio pół kilo wiśni. Dodane na cichą (na 10l). Sparzone wiśnie rozgniotłem na dnie fermentora i zalałem piwem. Przy rozlewie fajny aromat nieco pestkowy, delikatnie kwaskowe. Pół z tego poszło do butelek bez niczego, drugie pół z kwasem mlekowym (dwie duże łyżki stołowe). Z końcem lipca pierwsze testy.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• robrk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 26

Ja połowę warki (czeski lager) czyli 10l zlałem na cichą, a drugą połowę z drożdżami zasypałem ok. 1kg wiśni zamrożonych. Dolałem jeszcze butelkę soku wiśniowego z Herbapolu, 3 litry wody i paczka ksylitolu (cukier brzozowy) 200g. Zrobiłem jeszcze herbatkę chmielową 5 g magnum gotowany w ok 0,5l wody przez 30min. Fermentowało mi to 10dni. Wyszło dość fajne piwo kobiece. Wiśnie dają jednak delikatny posmak winny, który nie za bardzo mi podchodzi, ale dla teściowej smakuje i ma swoje piwko na lato

Comment

Przetwarzanie...
      X