Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Janko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 3

    Pierwsza warka

    Witam,
    w sobotę będę podchodził do uwarzenia pierwszej warki. Od pierwszej warki chcę robić to w pełnym zakresie czyli zacieranie, warzenie.....
    Na pierwszej warce chcę zobaczyć jak to wygląda. Jakie są problemy, których będę mógł uniknąć w przyszłości...

    Na pierwszą warkę (ok. 12 L) mam:
    - 2 kg słodu pilzneńskiego
    - 0,5 kg słodu Best caramel aromatic
    - 0,05 kg jęczmienia prażonego

    - chmiel Marynka 100 g (oczywiście nie chcę użyć całego)

    - drożdże S-04

    Widzę to tak:

    45-55 min w 68 C
    15-20 min w 72 C (dodanie prażonego jęczmienia)
    wygrzew do 76 C

    Warzenie:
    do wrzenia i 20-25 min bez chmielu żeby DMS wyparował bo słyszałem że pilzneński ma to do siebie
    następnie 30 gram Marynki na 60 minut
    20 gram na 10 minut

    Chcę uzyskać 12 Blg brzeczki nastawnej.

    drożdże - ok. 7 gr (nie wiem czy cała paczka 11,5 g to nei za dużo)

    Po fermentacji burzliwej zlanie na cichą i chmielenie na zimno 15 g Marynki

    Butelkowanie - glukoza do refermentacji 3 g na Litr (rozpuszczone w ok. 300 ml. wody)

    Jak to widzicie?
    -Czy słód caramel nie zabarwi mi za bardzo brzeczki i będzie można spokojnie zrobić próbę jodową?
    - Czy jęczmień prażony dodać tak jak pisałem czy może później?
    - Czy drożdży będzie tyle ile potrzeba czy może mniej lub więcej dać?
    -Inne uwagi za które z góry dziękuję.

    Pozdrawiam/
    „Dobrzy ludzie piją dobre piwo” - Hunter S. Thompson
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Rozumiem, że zatrzymasz się na 68*C i dasz zacierowi stygnąć w kierunku 62*C. Po 45 a już na pewno po 55 minutach możesz mieć całkowite scukrzenie i na maksa wytrawne piwo (ale to od słodu dużo zależy ile czasu potrzebuje). Skróciłbym do 30-35 minut, żeby coś zostało na przerwę dekstrynującą w 72*C co by otrzymać nieco treściwsze piwo. Jęczmień prażony dodałbym na tym etapie dopiero po negatywnej próbie jodowej.

    Karmelowy nie powinien utrudnić odczytu.

    DMSu ne musisz się w domowym warzeniu obawiać, możesz pominąć te pół godziny gotowania bez chmielu. Wystarczy jak będziesz chmielił bez pokrywki pozwalając brzeczce wrzeć dość intensywnie. Drożdży może wystarczyć, ale po co się stresować przy pierwszym piwie. Na oszczędności jeszcze przyjdzie czas.

    De refermentacji daj więcej cukru - tak z 5g na litr.
    Last edited by ART; 2016-07-14, 12:20.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • heruka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 3

      #3
      Potrzebuję instrukcji do tego zestawu:

      W zestawie otrzymujesz komplet surowców do przygotowania 20-23 litrów piwa domowego o bursztynowym zabarwieniu. To piwo domowe charakteryzuje się lekką goryczką i przyjemnym zapachem chmielu.

      W skład zestawu wchodzi:

      - płynny ekstrakt słodowy nienachmielony WES piwo domowe bursztynowe 1,7kg
      - płynny ekstrakt słodowy nienachmielony WES bursztynowy 1,2kg
      - drożdże do piwa domowego Fermentis Safbrew S-33
      - chmiel goryczkowy odmiana Marynka granulat - 30g
      - chmiel aromatyczny odmiana Lubelska granulat - 30g

      Zawartość alkoholu w przygotowanym piwie - ok.4,5-5%
      Fermentacja górna - zalecana temperatura 18-22°C

      Do przygotowania piwa domowego z tego zestawu nie potrzebujesz dodawać nic więcej, żadnego cukru, żadnej glukozy czy polepszaczy, otrzymasz wspaniałe lekkie piwo domowe na każdy dzień.

      kiedy co dodać?

      Po chmieleniu już wiem co dalej.

      Dzięki

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Rozpuszczasz ekstrakty, jak zacznie sie gotować dajesz Marynke na 60 min
        Po 50 min dajesz Lubelski. Jak ostygnie zadajesz uwodnione drożdże
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • heruka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.08
          • 3

          #5
          OK. Zrobiłem tak.

          Drożdże zapodałem ok 14 w sobote. Była chyba b. burzliwa i b. szybka fermentacja bo dziś już piany nie ma (tylko ślad na ściankach) a BLG jest ok 4 (początkowe niewiele ponad 10).

          Wszystko powinno być ok? Bo jakoś szybko to poszło...

          Dzięki.

          Comment

          • Adamstefaniak88
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.02
            • 1

            #6
            Pierwsza warka

            Witam,
            Mam pytanie odnośnie butelkowania. Robię seison 14stopni Blg. Fermentacja burzliwa tydzień w 18-22 stopniach i 2 tyg cichej w tej samej temp. Piwo od niedzieli jest w cichej i zeszło mi do 3 stopni Blg. Za tydzień zamierzam butelkować z dodatkiem cukry. Nie wiem jednak ile czasu i w jakiej temp mam trzymać butelki by się nagazowały. Pare dni w ich optymalnej temp 18-22 a później na dobę do lodówki by CO2 rozpuściło się piwie a nie gromadzili w szyjce ?
            Pozdrawiam !

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Bez obaw, rozpuści sie w tych 18'C
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X