Witam,
w sobotę będę podchodził do uwarzenia pierwszej warki. Od pierwszej warki chcę robić to w pełnym zakresie czyli zacieranie, warzenie.....
Na pierwszej warce chcę zobaczyć jak to wygląda. Jakie są problemy, których będę mógł uniknąć w przyszłości...
Na pierwszą warkę (ok. 12 L) mam:
- 2 kg słodu pilzneńskiego
- 0,5 kg słodu Best caramel aromatic
- 0,05 kg jęczmienia prażonego
- chmiel Marynka 100 g (oczywiście nie chcę użyć całego)
- drożdże S-04
Widzę to tak:
45-55 min w 68 C
15-20 min w 72 C (dodanie prażonego jęczmienia)
wygrzew do 76 C
Warzenie:
do wrzenia i 20-25 min bez chmielu żeby DMS wyparował bo słyszałem że pilzneński ma to do siebie
następnie 30 gram Marynki na 60 minut
20 gram na 10 minut
Chcę uzyskać 12 Blg brzeczki nastawnej.
drożdże - ok. 7 gr (nie wiem czy cała paczka 11,5 g to nei za dużo)
Po fermentacji burzliwej zlanie na cichą i chmielenie na zimno 15 g Marynki
Butelkowanie - glukoza do refermentacji 3 g na Litr (rozpuszczone w ok. 300 ml. wody)
Jak to widzicie?
-Czy słód caramel nie zabarwi mi za bardzo brzeczki i będzie można spokojnie zrobić próbę jodową?
- Czy jęczmień prażony dodać tak jak pisałem czy może później?
- Czy drożdży będzie tyle ile potrzeba czy może mniej lub więcej dać?
-Inne uwagi za które z góry dziękuję.
Pozdrawiam/
w sobotę będę podchodził do uwarzenia pierwszej warki. Od pierwszej warki chcę robić to w pełnym zakresie czyli zacieranie, warzenie.....
Na pierwszej warce chcę zobaczyć jak to wygląda. Jakie są problemy, których będę mógł uniknąć w przyszłości...
Na pierwszą warkę (ok. 12 L) mam:
- 2 kg słodu pilzneńskiego
- 0,5 kg słodu Best caramel aromatic
- 0,05 kg jęczmienia prażonego
- chmiel Marynka 100 g (oczywiście nie chcę użyć całego)
- drożdże S-04
Widzę to tak:
45-55 min w 68 C
15-20 min w 72 C (dodanie prażonego jęczmienia)
wygrzew do 76 C
Warzenie:
do wrzenia i 20-25 min bez chmielu żeby DMS wyparował bo słyszałem że pilzneński ma to do siebie
następnie 30 gram Marynki na 60 minut
20 gram na 10 minut
Chcę uzyskać 12 Blg brzeczki nastawnej.
drożdże - ok. 7 gr (nie wiem czy cała paczka 11,5 g to nei za dużo)
Po fermentacji burzliwej zlanie na cichą i chmielenie na zimno 15 g Marynki
Butelkowanie - glukoza do refermentacji 3 g na Litr (rozpuszczone w ok. 300 ml. wody)
Jak to widzicie?
-Czy słód caramel nie zabarwi mi za bardzo brzeczki i będzie można spokojnie zrobić próbę jodową?
- Czy jęczmień prażony dodać tak jak pisałem czy może później?
- Czy drożdży będzie tyle ile potrzeba czy może mniej lub więcej dać?
-Inne uwagi za które z góry dziękuję.
Pozdrawiam/
Comment