Pytanie o składniki bo mogłem coś pomieszać

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #1

    Pytanie o składniki bo mogłem coś pomieszać

    Cześć,

    w końcu znalazłem wczoraj czas na zrobienie piwka. Niestety zestaw był dawno temu kupiony i wszystkie składniki były przeterminowane. Wyczytałem w sieci, że może się udać więc zrobiłem ale... nie wiem czy to co dałem to jest odpowiednik cukru czy to może coś innego.

    Spójrzcie proszę na to:



    - To z prawej (brew enchancer) postanowiłem dać do butelek (czyli jeszcze nie teraz).
    - puszka w środku to prawie jestem pewien, że jest to główny składnik piwa (nie wiem jak to inaczej nazwać)
    - Natomiast puszka z lewej (malt extract)... no właśnie tu się pojawia moje pytanie: co to jest? Stwierdziłem, że to pewnie jest odpowiednik cukru więc zagotowałem to razem ze środkową puszką (plus 2 litry wody). Dobrze zrobiłem? Czy jest to jakiś rodzaj cukru czy może jest to składnik tego samego typu co puszka w środku?

    Mało tego, że nie wiem do końca co zrobiłem to drożdże wyglądały jak by nie ruszyły (dodane do wody 26,5 stopnia) a z racji na wczorajszy upał i mieszkanie na ostatnim piętrze udało mi się schłodzić brzeczkę jedynie do 28,5 stopnia więc jeśli drożdże w ogóle żyły to nie wiem czy nie zabiłem ich dodając do ciepłej brzeczki.

    Tak czy inaczej nie załamuję się i podejmę w razie potrzeby drugą próbę.

    Spójrzcie proszę na puszkę z lewej i dajcie znać co to jest

    Pozdrawiam,
    Łukasz
  • MistrzSuspensu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.01
    • 50

    #2
    Puszka środkowa to tzw. brewkit, nachmielony ekstrakt słodowy. Puszka z lewej to niechmielony ekstrakt słodowy. I dobrze zrobiłeś, bo brewkity trzeba uzupełnić cukrem, a najlepiej właśnie ekstraktem słodowym.
    Puszka po prawej to szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym jest.
    Drożdże powinny przeżyć w temperaturze, do której schłodziłeś brzeczkę. Przeżyją nawet w trochę wyższej. Jednak jeżeli były przeterminowane, to mogło być ich za mało w torebce. Zależy też w jakich warunkach je przechowywałeś, ale generalnie lepiej kupić świeże niż ryzykować ze starymi. Ewentualnie może mają jakiś opóźniony start, ale wydaje mi się, że w tak wysokiej temperaturze, gdyby były dobre to zaczęły by pracę.
    Ostatnia uwaga, jeżeli nie jesteś w stanie w lecie schłodzić brzeczki do temperatury w okolicach 20degC, to lepiej poczekaj do jesieni. Piwko wyjdzie, ale w smaku będzie słabe. Ewentualnie rób pszenice, ale chyba nawet na to masz trochę za ciepło.

    Comment

    • malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

      #3
      Dzięki za odpowiedź. Przynajmniej z tym ekstraktem słodowym mnie uspokoiłeś

      Cały dzień w pracy myślałem co by tu zrobić żeby zejść z temperaturą i stwierdziłem, że skoro sam mieszkam to całej lodówki na jedzenie nie potrzebuję:



      Tylko teraz nie wiem jaką temperaturę w lodówce mam ustawić bo z tego co widzę to mam zakres od 2 do 11 stopni C. Aktualnie ustawione jest na 9.

      W powyższym linku widać też brzeczkę z góry i nie bardzo wygląda jak by coś ruszyło, mało bąbelków ale dam temu jeszcze szanse bo doba nie minęła.

      Comment

      • Hanzo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2016.02
        • 114

        #4
        Nie robiłem nigdy nic z Coopersa, ale z tego co kojarzę do brewkitów dają drożdze górnej fermentacji. Więc przy 9°C raczej nic z tego nie będzie, jeżeli masz w mieszkaniu ponad 25°C to raczej z tego też nic nie wyjdzie.
        Generalnie zacząłeś w dość trudnym okresie.

        Comment

        • malpitrzon
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.07
          • 33

          #5
          Dziękuję wszystkim za odpowiedź! Wiem już, że w mieszkaniu nic z tego bo za ciepło a w lodówce za zimno Pozwoliłem sobie otworzyć drugi wątek w "Kołysce piwowarskiej". Szukam tam drożdży na 9 stopni C. których mogę użyć z brewkitem lagerowym.

          Pozdrawiam,
          Łukasz

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pebejot
            Węgry, Székesfehérvár, Váralja sor 7679/2/A, Hübris Sörfőzde [bez wyszynku]
            pebejot
            W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
            W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...
            2022-09-13, 14:54
          • jujooo
            Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
            jujooo
            Witam serdecznie.

            Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

            Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
            2023-08-23, 16:14
          • heckler
            Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
            heckler
            Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
            2023-07-31, 13:11
          • darekd
            Eichbaum, Cronus German Pilsner
            darekd
            Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
            Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
            2025-01-04, 02:50
          • Luki1946
            Puszka Carlsberg
            Luki1946
            Puszka 0,355 l. znaleziona pod podłogą podczas remontu dworca PKP w przeszłości miasta leżącego w Prusach. Puszka schowana pewnie podczas któregoś z remontów. Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jakie to mogą być lata?

            ...
            2017-11-20, 19:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...