Brewkit z drożdżami spoza zestawu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #16
    216g suchego ekstraktu wzięło mi się stąd, że na Wikipedii wyczytałem, że na butelkę daje się 4g cukru. Przemnożyłem to przez 1,5 żeby mieć ilość suchego ekstraktu a następnie przez ilość butelek (36) żeby wyszło 18 litrów. Ale już widzę, że to było złe założenie. Jeśli w kalkulatorach podaję 0,5 litra (zamiast 18) i wybieram cukier to wszystkie trzy w miarę zgodnie podają 2,6-2,7g.

    Natomiast dwa kalkulatory, które podały dokładnie 2,7g dla cukru to dla ekstraktu już nie są takie zgodne bo jeden podaje 3,7g a drugi 4,7g. No i w tym momencie wiem, że nic nie wiem Po prostu zrobię refermentację zwykłym białym cukrem dając 2,7g na pół litra!

    Jeśli chodzi o suchy ekstrakt to trafiłem na ten wątek:



    i jest tam taka wypowiedź:

    Ekstraktu sypnąłem 200g / 20 litrów biorąc właśnie pod uwagę niższą refermentowalność. Nagazowanie wyszło zbyt słabe...

    Czyli dał więcej niż to sugerują kalkulatory dla nagazowania 2.6 a i tak było za mało.

    Nie ma co, ja nie ryzykuję z ekstraktem

    Dzięki i pozdrawiam!

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #17
      Sypanie ekstraktu to moim zdaniem przesada. Daj zwykły cukier. 5g/but to sypało sie 10 lat temu, teraz liczy sie kalkulatorem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X