Brewkit z drożdżami spoza zestawu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #16
    216g suchego ekstraktu wzięło mi się stąd, że na Wikipedii wyczytałem, że na butelkę daje się 4g cukru. Przemnożyłem to przez 1,5 żeby mieć ilość suchego ekstraktu a następnie przez ilość butelek (36) żeby wyszło 18 litrów. Ale już widzę, że to było złe założenie. Jeśli w kalkulatorach podaję 0,5 litra (zamiast 18) i wybieram cukier to wszystkie trzy w miarę zgodnie podają 2,6-2,7g.

    Natomiast dwa kalkulatory, które podały dokładnie 2,7g dla cukru to dla ekstraktu już nie są takie zgodne bo jeden podaje 3,7g a drugi 4,7g. No i w tym momencie wiem, że nic nie wiem Po prostu zrobię refermentację zwykłym białym cukrem dając 2,7g na pół litra!

    Jeśli chodzi o suchy ekstrakt to trafiłem na ten wątek:



    i jest tam taka wypowiedź:

    Ekstraktu sypnąłem 200g / 20 litrów biorąc właśnie pod uwagę niższą refermentowalność. Nagazowanie wyszło zbyt słabe...

    Czyli dał więcej niż to sugerują kalkulatory dla nagazowania 2.6 a i tak było za mało.

    Nie ma co, ja nie ryzykuję z ekstraktem

    Dzięki i pozdrawiam!

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #17
      Sypanie ekstraktu to moim zdaniem przesada. Daj zwykły cukier. 5g/but to sypało sie 10 lat temu, teraz liczy sie kalkulatorem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • wirdar1
        Brewkit Czech Pils
        wirdar1
        Witam
        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
        2023-03-21, 15:51
      • Piotr7
        drożdże dla początkującego
        Piotr7
        Witam!
        Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
        Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
        2024-12-09, 13:24
      • etman
        Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
        etman
        Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
        Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

        Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
        2024-10-29, 21:38
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...