216g suchego ekstraktu wzięło mi się stąd, że na Wikipedii wyczytałem, że na butelkę daje się 4g cukru. Przemnożyłem to przez 1,5 żeby mieć ilość suchego ekstraktu a następnie przez ilość butelek (36) żeby wyszło 18 litrów. Ale już widzę, że to było złe założenie. Jeśli w kalkulatorach podaję 0,5 litra (zamiast 18) i wybieram cukier to wszystkie trzy w miarę zgodnie podają 2,6-2,7g.
Natomiast dwa kalkulatory, które podały dokładnie 2,7g dla cukru to dla ekstraktu już nie są takie zgodne bo jeden podaje 3,7g a drugi 4,7g. No i w tym momencie wiem, że nic nie wiem Po prostu zrobię refermentację zwykłym białym cukrem dając 2,7g na pół litra!
Jeśli chodzi o suchy ekstrakt to trafiłem na ten wątek:
i jest tam taka wypowiedź:
Ekstraktu sypnąłem 200g / 20 litrów biorąc właśnie pod uwagę niższą refermentowalność. Nagazowanie wyszło zbyt słabe...
Czyli dał więcej niż to sugerują kalkulatory dla nagazowania 2.6 a i tak było za mało.
Nie ma co, ja nie ryzykuję z ekstraktem
Dzięki i pozdrawiam!
Natomiast dwa kalkulatory, które podały dokładnie 2,7g dla cukru to dla ekstraktu już nie są takie zgodne bo jeden podaje 3,7g a drugi 4,7g. No i w tym momencie wiem, że nic nie wiem Po prostu zrobię refermentację zwykłym białym cukrem dając 2,7g na pół litra!
Jeśli chodzi o suchy ekstrakt to trafiłem na ten wątek:
i jest tam taka wypowiedź:
Ekstraktu sypnąłem 200g / 20 litrów biorąc właśnie pod uwagę niższą refermentowalność. Nagazowanie wyszło zbyt słabe...
Czyli dał więcej niż to sugerują kalkulatory dla nagazowania 2.6 a i tak było za mało.
Nie ma co, ja nie ryzykuję z ekstraktem
Dzięki i pozdrawiam!
Comment