Czołem!
prawie jestem pewien, że z poprzedniego brew-kita nici (przeterminowany + zła temperatura + moja niewiedza) więc planuję następny. Tym razem mam miejsce w lodówce, którą mogę ustawić od 2 do 11 °C (chciałbym trzymać ją ustawioną na 9°C). Przejrzałem wszystkie brew-kity na Browamatorze i nie ma ani jednego, przy którym była by podana powyższa temperatura. Więc zastanawia mnie jedno pytanie. Jeśli wezmę następujące składniki:
- http://www.browamator.pl/coopers-lag...-7-kg,3,23,287 (zalecana temperatura 12-22 °C.)
- http://www.browamator.pl/ekstrakt-sl...sny-1,3,45,352
to czy mogę dodać do tego poniższe drożdże (zamiast drożdży z zestawu):
- http://www.browamator.pl/drozdze-wye...25-m,3,79,1177
i dzięki temu trzymać wszystko w temperaturze 9°C? Chodzi mi o to czy temperatura jest zależna wyłącznie od drożdży czy może ekstrakty mają również jakieś wymagania co do temperatury?
Jeśli chodzi o sam proces to domyślam się, że się nie zmienia czyli obie puszki wlać do garnka, zalać to 2 litrami wody i gotować przez 5 minut. Następnie uzupełnić wodą do 23 litrów, a po ostudzeniu do 9°C dodać drożdże (również schłodzone do 9°C) prosto z opakowania. Potwierdźcie to proszę bo nie wiem dlaczego w opisie drożdży napisali "Prosimy o bardzo rozważne zakupy i upewnienie się, że wiecie jak używać drożdży płynnych."
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Łukasz
prawie jestem pewien, że z poprzedniego brew-kita nici (przeterminowany + zła temperatura + moja niewiedza) więc planuję następny. Tym razem mam miejsce w lodówce, którą mogę ustawić od 2 do 11 °C (chciałbym trzymać ją ustawioną na 9°C). Przejrzałem wszystkie brew-kity na Browamatorze i nie ma ani jednego, przy którym była by podana powyższa temperatura. Więc zastanawia mnie jedno pytanie. Jeśli wezmę następujące składniki:
- http://www.browamator.pl/coopers-lag...-7-kg,3,23,287 (zalecana temperatura 12-22 °C.)
- http://www.browamator.pl/ekstrakt-sl...sny-1,3,45,352
to czy mogę dodać do tego poniższe drożdże (zamiast drożdży z zestawu):
- http://www.browamator.pl/drozdze-wye...25-m,3,79,1177
i dzięki temu trzymać wszystko w temperaturze 9°C? Chodzi mi o to czy temperatura jest zależna wyłącznie od drożdży czy może ekstrakty mają również jakieś wymagania co do temperatury?
Jeśli chodzi o sam proces to domyślam się, że się nie zmienia czyli obie puszki wlać do garnka, zalać to 2 litrami wody i gotować przez 5 minut. Następnie uzupełnić wodą do 23 litrów, a po ostudzeniu do 9°C dodać drożdże (również schłodzone do 9°C) prosto z opakowania. Potwierdźcie to proszę bo nie wiem dlaczego w opisie drożdży napisali "Prosimy o bardzo rozważne zakupy i upewnienie się, że wiecie jak używać drożdży płynnych."
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Łukasz
Comment