Cześć! Planuję uwarzyć hefeweizena. Jest to moja pierwsza próba uwarzenia tego stylu, więc prosiłbym o weryfikację receptury i ewentualne poprawki.
Warka 20-litrowa, celuję w około 12 blg
3 kg słód pszeniczny
1 kg słód pilzneński
Zacieranie
15 minut w 45 stopniach
15 minut w 55 stopniach
40 minut w 62 stopniach
40 minut w 72 stopniach
mash out
Chmielenie
25 - 30 g Marynki na 60 minut
Drożdże WB-06
No i tutaj pojawia się kilka pytań. Po pierwsze, obiło mi się o uszy że WB-06 to strasznie żywe i żarłoczne drożdże. Pytanie czy przy tych drożdżach nie powinienem odrobinę skrócić przerwy maltozowej w 62 stopniach i przesunąć tego czasu na rzecz zacierania w 72 stopniach ? Po drugie, czy w takim piwie ma sens zlewanie na cichą ? Myślałem tylko o fermentacji burzliwej, docelowo 10 dni po uprzednim pomiarze blg a potem do butelek na refermentację, planuję dodać około 180g glukozy. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Warka 20-litrowa, celuję w około 12 blg
3 kg słód pszeniczny
1 kg słód pilzneński
Zacieranie
15 minut w 45 stopniach
15 minut w 55 stopniach
40 minut w 62 stopniach
40 minut w 72 stopniach
mash out
Chmielenie
25 - 30 g Marynki na 60 minut
Drożdże WB-06
No i tutaj pojawia się kilka pytań. Po pierwsze, obiło mi się o uszy że WB-06 to strasznie żywe i żarłoczne drożdże. Pytanie czy przy tych drożdżach nie powinienem odrobinę skrócić przerwy maltozowej w 62 stopniach i przesunąć tego czasu na rzecz zacierania w 72 stopniach ? Po drugie, czy w takim piwie ma sens zlewanie na cichą ? Myślałem tylko o fermentacji burzliwej, docelowo 10 dni po uprzednim pomiarze blg a potem do butelek na refermentację, planuję dodać około 180g glukozy. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Comment