Gęstwa na kilka warek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

    #1

    Gęstwa na kilka warek

    Planuję wykorzystać jeden szczep drożdży do zrobienia kilku warek i myślałem o użyciu FM13 Irlandzkie Ciemności lub ewentualnie jakiś drożdżach Weast.
    Trzy warki byłyby w takiej kolejności:

    Milk Stout -> Robust Porter -> Wee Heavy

    Czy taki schemat warzenia jest ok ? Mam wątpliwości czy po Milk Stoucie gęstwa zadana do Robust Portera nie wniesie posmaków laktozy.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Nie wniesie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Laktoza jest cukrem niefermentowalnym także drożdże jej nie ruszą.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • grodek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2015.06
        • 527

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
        Laktoza jest cukrem niefermentowalnym także drożdże jej nie ruszą.
        Wiem o tym, chodziło mi tylko o możliwość przeniesienia posmaków laktozy.
        A jak z drożdżami ? Co będzie najlepiej będzie pasowało do tych piw ? Jestem skłonny do użycia dobrego szczepu płynnych i wykorzystania go na kilka warek. Oprócz FM13 w oko wpadły mi White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast. Co o tym sądzicie ?
        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #5
          FM13 powinny być ok tylko fermentuj w niższych temp.(ponizej 18'C) bo potrafią wnieść za dużo estrów.

          Comment

          • grodek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2015.06
            • 527

            #6
            Zdecydowałem się jednak na inne drożdżaki, a mianowicie White Labs WLP001 California Ale Yeast PurePitch. Zobaczymy jak sobie poradzą.
            604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #7
              Dziwny wybór szczepu drożdży jeżeli zakładasz robienie piw ciemnych i bardziej słodowych. Ale nikt nie broni. W końcu to Twoje piwa i Twój browar.

              Comment

              • grodek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2015.06
                • 527

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88
                Dziwny wybór szczepu drożdży jeżeli zakładasz robienie piw ciemnych i bardziej słodowych. Ale nikt nie broni. W końcu to Twoje piwa i Twój browar.
                Zdecydowałem się ne te drożdże ze względu na informacje, że jest to dość uniwersalny szczep o szerokim zastosowaniu, mający neutralny profil. Masz jakies doświadczenie z tym szczepem lub jego odpowiednikiem z Wyeast ?
                604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                  dadek
                  19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                  2022-12-02, 01:29
                • LESNICZYy
                  Pinta , Zwycięski milk stout
                  LESNICZYy
                  Brązowo-czarny z szybko znikającą pianą , na szczęście w smaku jest lepiej . Lekka słodycz skontrowana bardzo przyjemną goryczką , kawa , czekolada i lekka mleczność . Gładkie i chlalne . Idealny starter przed czymś mocniejszym . Mam na myśli porter czy ris bo ten Zwycięski belgijski...
                  2021-10-06, 14:50
                • darekd
                  Luchan, Milk Stout
                  darekd
                  Informacje na temat tego młodego browaru z Łucka na Wołyniu:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...wska-49-luchan

                  Ekstr. 19%
                  Alk. 6%

                  Z dodatkiem laktozy.

                  Aromat - łagodna kawa z mlecznym zmiękczeniem, ciut chmielu
                  Piana - beżowa, zwarta,...
                  2021-07-29, 10:47
                • kaczka116
                  Browar Jana, DDH Milk IPA
                  kaczka116
                  Piwo gotowe do oceny
                  2020-09-08, 08:42
                • KulisBrew
                  KuliśBrew
                  KulisBrew
                  Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
                  Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
                  kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
                  2020-08-28, 14:09
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...