Gęstwa na kilka warek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

Gęstwa na kilka warek

Planuję wykorzystać jeden szczep drożdży do zrobienia kilku warek i myślałem o użyciu FM13 Irlandzkie Ciemności lub ewentualnie jakiś drożdżach Weast.
    Trzy warki byłyby w takiej kolejności:

Milk Stout -> Robust Porter -> Wee Heavy

Czy taki schemat warzenia jest ok ? Mam wątpliwości czy po Milk Stoucie gęstwa zadana do Robust Portera nie wniesie posmaków laktozy.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

Nie wniesie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Jimmy_jb
      • 2005.11
      • 911

Laktoza jest cukrem niefermentowalnym także drożdże jej nie ruszą.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• grodek
        • 2015.06
        • 527

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
        Laktoza jest cukrem niefermentowalnym także drożdże jej nie ruszą.
        Wiem o tym, chodziło mi tylko o możliwość przeniesienia posmaków laktozy.
        A jak z drożdżami ? Co będzie najlepiej będzie pasowało do tych piw ? Jestem skłonny do użycia dobrego szczepu płynnych i wykorzystania go na kilka warek. Oprócz FM13 w oko wpadły mi White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast. Co o tym sądzicie ?
        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

FM13 powinny być ok tylko fermentuj w niższych temp.(ponizej 18'C) bo potrafią wnieść za dużo estrów.

Comment

• grodek
            • 2015.06
            • 527

Zdecydowałem się jednak na inne drożdżaki, a mianowicie White Labs WLP001 California Ale Yeast PurePitch. Zobaczymy jak sobie poradzą.

Comment

• pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

Dziwny wybór szczepu drożdży jeżeli zakładasz robienie piw ciemnych i bardziej słodowych. Ale nikt nie broni. W końcu to Twoje piwa i Twój browar.

Comment

• grodek
                • 2015.06
                • 527

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
                Dziwny wybór szczepu drożdży jeżeli zakładasz robienie piw ciemnych i bardziej słodowych. Ale nikt nie broni. W końcu to Twoje piwa i Twój browar.
                Zdecydowałem się ne te drożdże ze względu na informacje, że jest to dość uniwersalny szczep o szerokim zastosowaniu, mający neutralny profil. Masz jakies doświadczenie z tym szczepem lub jego odpowiednikiem z Wyeast ?

Comment

Przetwarzanie...
                X