chmielenie na aromat, filtrować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    chmielenie na aromat, filtrować?

    Witam, mam pewnie banalne pytanie, ale podejrzewam, że przez ten prosty błąd moje ostatnie piwo nie wyszło najlepsze. Pytanie jest następujące, czy po dodaniu chmielu na 0 minut po wyłączeniu palnika normalnie powinienem odfiltrować cały osad? Przez to, że dodałem ten chmiel i było mi go "szkoda" wywalać z resztkami słodu itp. więc zrobiłem to tylko delikatnie, przelewając mętną brzeczkę do fermentora. Zostało w niej bardzo dużo osadu co wydaje mi się, utrudniło mocno pracę drożdżom i otrzymałem dziwny efekt, piwo mam strasznie drożdżowy smak i aromat, męczący, chmiel jest mało wyczuwalny. Czy to możliwe, przez ten odpowiedni brak filtracji po zacieraniu? Czy pomimo tego że dodałem chmiel po gotowaniu powinienem normalnie odfiltrować cały osad i się nie patyczkować?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Ja robię łirpula i wężykiem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jancewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.09
      • 34

      #3
      tak, trzeba było odfiltrować. dodatkowo od chmielin piwo mogło dostać trawiasto-łodygowatych aromatów...

      Comment

      Przetwarzanie...
      X