Witam, mam pewnie banalne pytanie, ale podejrzewam, że przez ten prosty błąd moje ostatnie piwo nie wyszło najlepsze. Pytanie jest następujące, czy po dodaniu chmielu na 0 minut po wyłączeniu palnika normalnie powinienem odfiltrować cały osad? Przez to, że dodałem ten chmiel i było mi go "szkoda" wywalać z resztkami słodu itp. więc zrobiłem to tylko delikatnie, przelewając mętną brzeczkę do fermentora. Zostało w niej bardzo dużo osadu co wydaje mi się, utrudniło mocno pracę drożdżom i otrzymałem dziwny efekt, piwo mam strasznie drożdżowy smak i aromat, męczący, chmiel jest mało wyczuwalny. Czy to możliwe, przez ten odpowiedni brak filtracji po zacieraniu? Czy pomimo tego że dodałem chmiel po gotowaniu powinienem normalnie odfiltrować cały osad i się nie patyczkować?
chmielenie na aromat, filtrować?
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Nasz około-świąteczny rozkład jazdy ma się następująco:
- do 19.12 włącznie - działamy normalnie
- 20.12 - 01.01 - nieczynne, ale przyjmujemy zamówienia przez sklep
- 2. stycznia 2025 - działamy normalnie
- 6. stycznia 2025 - nieczynne - święto
- od 7. stycznia 2025 - działamy normalnie
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
Witam od 2giej Warki mam taki osad w kilku butelkach. Przypomina jakiś kożuszek zwiewny...
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahwx.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahww.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswahws.jpg
https://s6.ifotos.pl/img/IMG201908_qswa...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
2019-08-19, 19:28 -
-
Cześć
Właśnie skończyłem warzenie Imperial IPA, użyłem około 200 gram chmielu. Chmiel sypałem bezpośrednio do gara. Po zakończeniu gotowania ostudziłem brzeczkę przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej. Z gara przelałem do fermentora zostawiając chmielowy osad na dnie. Zapodałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie!
Mam prośbę o podpowiedź:
Uwarzyłem dwie warki. Jedną (ordinary bitter) butelkowałem19.03 a drugą ( polskie IPA) 4.04. Pierwsza częściowo skonsumowana. W pozostałych butelkach pierwszej i w całej drugiej zrobił się:
1. Ciemny i mętny...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment