Brewferm® KRIEK Coś nie tak? Warzenie!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kamykwawa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

    Brewferm® KRIEK Coś nie tak? Warzenie!

    Hej, warze właśnie swoje pierwsze piwo Brewferm® KRIEK brew-kit. Skończyła się pierwsza fermentacja (10dni), ale jak spróbowałem go to niczym nie przypomina Krika, bardziej jakieś rozwodnione piwo. Czy to się zmieni po zabutelkowaniu i odstaniu butelek? Może ktoś warzył Krieka z brewkitu i pomoże? Bo na chwile obecną w niczym to nie przypomina Krieka.

    Dzięki za pomoc i rady.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Na mój rozum to nie będzie przypominać krieka. Jeśli oczekiwałeś że z zestawu "wrzuć do wody i zamieszaj" zrobisz coś w tym stylu to ktoś Cię wprowadził w błąd.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      A w jakich proporcjach użyłeś tego brewkitu do ilości wody? Robiłem kiedyś i wcale nie był rozwodniony, choć nasycenie, które się dopiero wytworzy może coś pomóc.

      Comment

      • Kamykwawa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.08
        • 4

        #4
        A w jakich proporcjach użyłeś tego brewkitu do ilości wody? Robiłem kiedyś i wcale nie był rozwodniony, choć nasycenie, które się dopiero wytworzy może coś pomóc.

        Zgodnie z instrukcją robiłem. Z jednej puchy Brewkitu 12l. Robilem z 2 puch, wyszlo mi 26l, wczoraj przelewałem w nową beczkę żeby pozbyć się osadu z drożdży i po zlaniu wychodzi około 24l.
        To moje pierwsze piwo, kupiłem zestaw startowy potrzebny do warzenia piwa, tylko nie miałem czym go zdezynfekować przed użyciem. Wyparzyłem go jedynie wrzątkiem (może tu popełniłem błąd?) Druga sprawa, zgodnie z instrukcją powinno odbywać się fermentacja w temp. 18-23 stopnie, u mnie było 25.

        Zastanawiam się czy smak dojdzie po zabutelkowaniu na 6-8tyg (zgodnie z instrukcją) czy nic z tego nie wyjdzie bo póki co to smakuje bardziej jak wino z wodą

        Jeszcze jedna sprawa, po zabutelkowaniu niby powinno (zgodnie z instrukcją;P) piwo stać w temp. 10 stopni. Niestety w lato nie będzie u mnie to możliwe, najniższą temp jaką uda mi sie uzyskać to pewlnie okolo 20stopni. Czy uda się to?

        Dzięki za pomoc

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

          #5
          1,5 kg puszki uzyskuje się 12 litrów, ale przy założeniu, że dodajesz jeszcze 0,5-0,6 kg surowca fermentującego. Jeśli tego nie zrobiłeś, a uzyskałeś 26 litrów to zamiast 13 blg masz mniej - ok. 9,3 blg jeśli dobrze wyliczyłem.

          Btw, rozpiętość cenowa takiego gotowca to od 99 do 129 zł. Nie mogłeś sobie wybrać jeszcze droższego brewkitu?

          Comment

          • Kamykwawa
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.08
            • 4

            #6
            1,5 kg puszki uzyskuje się 12 litrów, ale przy założeniu, że dodajesz jeszcze 0,5-0,6 kg surowca fermentującego. Jeśli tego nie zrobiłeś, a uzyskałeś 26 litrów to zamiast 13 blg masz mniej - ok. 9,3 blg jeśli dobrze wyliczyłem.

            Btw, rozpiętość cenowa takiego gotowca to od 99 do 129 zł. Nie mogłeś sobie wybrać jeszcze droższego brewkitu?


            Dodałem po 0,5kg cukru kandyzowanego rozpuszczone w wodzie na każde 12l. Zgodnie z instrukcją z linka:


            Kriek w sklepie po ok 20pln za butelke 0,7l chcialem być oszczędny Polak

            Comment

            • jancewicz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.09
              • 34

              #7
              Za dużo wody dałeś. Robiłem jakiś czas temu Brewferm Abdij. Z dwóch puszek zrobiłem 20l dodając dodatkowo 1kg cukru kandyzowanego. Piwko już rozlane i leży sobie już jakieś 4 miesiące. Początkowo po zabutelkowaniu jakby bez smaku, czuć było alkohol. Po jakimś czasie pojawiają się w końcu smaki "belgijskie"... . Może u Ciebie będzie podobnie aczkolwiek za dużo wody dałeś (nie wiem dlaczego dałeś 26 litrów jak w instrukcji jest 24... )

              Comment

              • Kamykwawa
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.08
                • 4

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jancewicz Wyświetlenie odpowiedzi
                Za dużo wody dałeś. Robiłem jakiś czas temu Brewferm Abdij. Z dwóch puszek zrobiłem 20l dodając dodatkowo 1kg cukru kandyzowanego. Piwko już rozlane i leży sobie już jakieś 4 miesiące. Początkowo po zabutelkowaniu jakby bez smaku, czuć było alkohol. Po jakimś czasie pojawiają się w końcu smaki "belgijskie"... . Może u Ciebie będzie podobnie aczkolwiek za dużo wody dałeś (nie wiem dlaczego dałeś 26 litrów jak w instrukcji jest 24... )


                Własnie robiłem wsyztsko z instrukcja:

                "Procedura
                Zdejmij plastikowe wieko i wyjmij drożdże oraz, jeśli chcesz, zdejmij etykietę puszki. Otwórz puszkę otwieraczem do konserw i podgrzewaj w kąpieli wodnej (bemar) przez około 10 minut, aby słód stał się bardziej płynny. Przelej zawartość do czystego naczynia piwowarskiego (białe plastikowe wiadro, gąsior, keg itp.). Opłucz puszkę 1 litrem gorącej wody z kranu o temperaturze około 55°C i przelej tę wodę do naczynia. Teraz dolej 2 litry gorącej wody z kranu, w której rozpuszczono odpowiednią ilość cukru (kolumna CUKIER 1) na litr brzeczki i dokładnie wymieszaj. (Uwaga: cukier szybciej się rozpuszcza we wrzątku, ale w ten sposób wydłuża się czas stygnięcia). Na koniec dodaj wodę w ilości określonej w kolumnie WODA 1 i zaczekaj, aż roztwór ostygnie do temperatury około 20°C. Całkowicie rozpuść drożdże w połowie szklanki wody (około 150 ml"

                Ale te naddatki typu "Teraz dolej 2 litry gorącej wody z kranu, w której rozpuszczono odpowiednią ilość cukru" sprawiły że wyszło 26l jak już postawiłem wiadro do fermentacji. Ale tak jak mówisz, może pojawi się smak jak poleży zabutelkowane przez jakiś czas. Ale po zabutelkowaniu mówią żeby trzymać piwo w temp 10 stopni zgodnie z instrukcja, nie mam możliwości w lato trzymać w takiej temp piwa. Czy jest to wymóg konieczny?

                Comment

                • jancewicz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.09
                  • 34

                  #9
                  temp. refermentacji to juz nie taki problem... poza tym i tak piwo o zabutelkowaniu powinno pozostać w temp. fermentacji aby się nagazowało. Potem po kilku dniach można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia - ja nie przenoszę bo nie mam takiej możliwości. Więc wydaje mi się, że dałeś za dużo wody po prostu (mimo że było tak w instrukcji); z reguły w instrukcjach do brewkitów zawsze są błędne porady i zwykle za dużo wody...

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X