Pierwsza warka AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lemmar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2016.07
    • 3

    Pierwsza warka AIPA

    Witam. Tydzień temu warzyłem swoją pierwszą warkę, zestaw surowców. Niestety nie wiem czy wszystko jest ok bo po rozpoczęciu fermentacji praca trwała cztery dni ( tzn z rurki leciał gaz ). Następnie nagle przestał. Dzisiaj po 7 dniach od rozpoczęcia fermentacji sprawdziłem blg i jest 8. Przed fermentacją po gotowaniu było 17 ( miało być 16 ale wyszło więcej ). Po otwarciu wiadra wydaję mi się że brzeczka już nie fermentuje. Drożdże jakich użyłem to jedna saszetka US WEST COAST M44 Mangrove Jack's. Warka ma 20 litrów. Czy wszystko jest ok czy mam się zacząć obawiać ? Błędy jakie mi przychodzą do głowy to po pierwsze po zasypie słodu temperatura była większa niż zakładane 68, była 75 ale szybko wystudziłem w kilka minut. Obawiam się że mogłem drożdże wlać do zbyt ciepłej brzeczki bo delikatnie wyczuwalne było ciepło po dotknięciu ręką.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Gdybyś zabił drożdże temperaturą to raczej by nic nie odfermentowały. Polecam cierpliwość a jeśli za 3-4 dni blg nie będzie spadać to możesz albo przelać na dwa tygodnie na cichą albo ew. zamieszać w fermentorze zdezynfekowaną chochlą.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • lemmar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2016.07
      • 3

      #3
      A jeśli cukier nie zejdzie niżej to piwo będzie dobre? W tej chwili nie wyczuwa się cukru ale piwo jest takie lepkie. Muszę jeszcze je chmielić na cichą. I jak się sklaruje to lać w butelki ?

      Comment

      • lemmar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2016.07
        • 3

        #4
        Zszedłem dzisiaj do piwnicy aby zbadać moją wytwórnie i okazało się że z rurki fermentacyjnej po dlugiej przerwie znowu leci gaz . Piwo ożyło. Nie ruszałem więc nic, na cichą przeleję za kilka dni.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          I dokładnie tak to się robi: cierpliwość. Pamiętaj jednak że rurka nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem tego czy fermentacja trwa. Przed zlaniem na cichą zbadaj blg. Jak będzie poniżej 6 to cicha wystarczy tygodniowa.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X