Witam. Tydzień temu warzyłem swoją pierwszą warkę, zestaw surowców. Niestety nie wiem czy wszystko jest ok bo po rozpoczęciu fermentacji praca trwała cztery dni ( tzn z rurki leciał gaz ). Następnie nagle przestał. Dzisiaj po 7 dniach od rozpoczęcia fermentacji sprawdziłem blg i jest 8. Przed fermentacją po gotowaniu było 17 ( miało być 16 ale wyszło więcej ). Po otwarciu wiadra wydaję mi się że brzeczka już nie fermentuje. Drożdże jakich użyłem to jedna saszetka US WEST COAST M44 Mangrove Jack's. Warka ma 20 litrów. Czy wszystko jest ok czy mam się zacząć obawiać ? Błędy jakie mi przychodzą do głowy to po pierwsze po zasypie słodu temperatura była większa niż zakładane 68, była 75 ale szybko wystudziłem w kilka minut. Obawiam się że mogłem drożdże wlać do zbyt ciepłej brzeczki bo delikatnie wyczuwalne było ciepło po dotknięciu ręką.
Pierwsza warka AIPA
Collapse
X
-
Gdybyś zabił drożdże temperaturą to raczej by nic nie odfermentowały. Polecam cierpliwość a jeśli za 3-4 dni blg nie będzie spadać to możesz albo przelać na dwa tygodnie na cichą albo ew. zamieszać w fermentorze zdezynfekowaną chochlą.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna -
I dokładnie tak to się robi: cierpliwość. Pamiętaj jednak że rurka nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem tego czy fermentacja trwa. Przed zlaniem na cichą zbadaj blg. Jak będzie poniżej 6 to cicha wystarczy tygodniowa.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
Sent from my...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment