Witam serdecznie,
Wielka prośba o pomoc - w sobotę 6 sierpnia uwarzyłem stouta z wasabi w oparciu o recepturę brewdoga, wyszło mi nieco wyższe blg niż zakładane, przed zadaniem drożdży ok. 19 stopni. Drożdże z poprzednio warzonej warki (english ipa - klon Old World IPA z Brewdoga) - Wyeast 1272 American Ale II. Nie było ich za dużo, ale niestety nie pomyślałem, że to może być problem. Po ponad dobie nie było najmniejszego znaku fermentacji, spanikowałem i zadałem bezpośrednio do fermentora paczkę suchych s04. W poniedziałek po przebudzeniu z zadowoleniem odnotowałem start fermentacji, jednak bardzo słabo to dalej przebiegało, piana w zasadzie się nie pojawiła, bulkanie bardzo rzadkie. Dziś rano stwierdziłem, że może warto sprawdzić w jakim tempie spada cukier i niestety wynik mnie bardzo zasmucił - blg spadło od soboty o zaledwie jeden stopień, do 18.
Czy macie pomysły na uratowanie tej warki? Mam na stanie jeszcze jedną saszetkę s04, może zrobić starter i za dwa dni dodać do fermentora...? Wydaje mi się, że wrzucenie dzisiaj suchych niewiele pomoże. Czy powodem całej sytuacji może być wasabi...?
Z góry bardzo dziękuję za propozycje dalszych kroków!
Wielka prośba o pomoc - w sobotę 6 sierpnia uwarzyłem stouta z wasabi w oparciu o recepturę brewdoga, wyszło mi nieco wyższe blg niż zakładane, przed zadaniem drożdży ok. 19 stopni. Drożdże z poprzednio warzonej warki (english ipa - klon Old World IPA z Brewdoga) - Wyeast 1272 American Ale II. Nie było ich za dużo, ale niestety nie pomyślałem, że to może być problem. Po ponad dobie nie było najmniejszego znaku fermentacji, spanikowałem i zadałem bezpośrednio do fermentora paczkę suchych s04. W poniedziałek po przebudzeniu z zadowoleniem odnotowałem start fermentacji, jednak bardzo słabo to dalej przebiegało, piana w zasadzie się nie pojawiła, bulkanie bardzo rzadkie. Dziś rano stwierdziłem, że może warto sprawdzić w jakim tempie spada cukier i niestety wynik mnie bardzo zasmucił - blg spadło od soboty o zaledwie jeden stopień, do 18.
Czy macie pomysły na uratowanie tej warki? Mam na stanie jeszcze jedną saszetkę s04, może zrobić starter i za dwa dni dodać do fermentora...? Wydaje mi się, że wrzucenie dzisiaj suchych niewiele pomoże. Czy powodem całej sytuacji może być wasabi...?
Z góry bardzo dziękuję za propozycje dalszych kroków!
Comment