Mam pytanko, otóż chciałbym uwarzyć piwko jak w temacie. Co myślicie o takim zestawie:
- ekstrakt jasny wes 3,4kg + 0,6 jasnego którego dostałem próbkę
-chmiel Pacifica 100g
-chmiel Citra 50g
-drożdże US-05
Chmielenie:
-60m-50g Pacifica
-30m-30g Citra
- 0m-20g Pacifica
na cichą 30g Pacifica i 20g Citra
Zaznaczam że to będzie moje pierwsze chmielenie w garze w życiu. Nie miałem nawet w ręce żadnego z tych chmieli jedyne czym się zasugerowałem przy ich wyborze to charakterystyka odmian na piwo.org. Proszę o podpowiedzi czy może z tego wyjść coś dobrego? Czy zmienić ilości/odmiany chmielu? Aaa i czy przy takim stylu i tych drożdżach lepiej trzymać się górnych czy dolnych granic temp fermentacji? Nie osądzajcie mnie proszę o wyłudzanie gotowej receptury, naprawdę bardzo dużo czytam w temacie, ale naprawdę trudno się na coś zdecydować kiedy nie miało się z czymś do czynienia.
Ps. a może lepiej kupić zestaw na Ipe z ekstraktów z CP i na razie nie cudować samemu.
Pozdrawiam
- ekstrakt jasny wes 3,4kg + 0,6 jasnego którego dostałem próbkę
-chmiel Pacifica 100g
-chmiel Citra 50g
-drożdże US-05
Chmielenie:
-60m-50g Pacifica
-30m-30g Citra
- 0m-20g Pacifica
na cichą 30g Pacifica i 20g Citra
Zaznaczam że to będzie moje pierwsze chmielenie w garze w życiu. Nie miałem nawet w ręce żadnego z tych chmieli jedyne czym się zasugerowałem przy ich wyborze to charakterystyka odmian na piwo.org. Proszę o podpowiedzi czy może z tego wyjść coś dobrego? Czy zmienić ilości/odmiany chmielu? Aaa i czy przy takim stylu i tych drożdżach lepiej trzymać się górnych czy dolnych granic temp fermentacji? Nie osądzajcie mnie proszę o wyłudzanie gotowej receptury, naprawdę bardzo dużo czytam w temacie, ale naprawdę trudno się na coś zdecydować kiedy nie miało się z czymś do czynienia.
Ps. a może lepiej kupić zestaw na Ipe z ekstraktów z CP i na razie nie cudować samemu.
Pozdrawiam
Comment