Cześć!
Ostatnio nastawiłem swoje pierwsze piwo - niestety brew kit. Użyłem drożdży, które były w zestawie - rehydratacja nic ich nie ruszyła (z tego co wiem nie tylko ja tak miałem), po dodaniu do fermentora coś tam niby działały, ale po sprawdzeniu zeszły do 5 Blg i koniec. W efekcie piwo nie ma w ogóle gazu, jest strasznie cienkie. Obecnie jest na cichej.
Pytanie brzmi czy mogę teraz dorzucić trochę drożdży winiarskich, żeby trochę jednak ten cukier zjadły. Chciałbym trochę odratować te 20l piwa na tyle ile się da. Następne chcę robić z zacieraniem na normalnych drożdżach.
Ostatnio nastawiłem swoje pierwsze piwo - niestety brew kit. Użyłem drożdży, które były w zestawie - rehydratacja nic ich nie ruszyła (z tego co wiem nie tylko ja tak miałem), po dodaniu do fermentora coś tam niby działały, ale po sprawdzeniu zeszły do 5 Blg i koniec. W efekcie piwo nie ma w ogóle gazu, jest strasznie cienkie. Obecnie jest na cichej.
Pytanie brzmi czy mogę teraz dorzucić trochę drożdży winiarskich, żeby trochę jednak ten cukier zjadły. Chciałbym trochę odratować te 20l piwa na tyle ile się da. Następne chcę robić z zacieraniem na normalnych drożdżach.
Comment