Brew kit - drożdże winiarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kRetman4
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

    Brew kit - drożdże winiarskie

    Cześć!
    Ostatnio nastawiłem swoje pierwsze piwo - niestety brew kit. Użyłem drożdży, które były w zestawie - rehydratacja nic ich nie ruszyła (z tego co wiem nie tylko ja tak miałem), po dodaniu do fermentora coś tam niby działały, ale po sprawdzeniu zeszły do 5 Blg i koniec. W efekcie piwo nie ma w ogóle gazu, jest strasznie cienkie. Obecnie jest na cichej.
    Pytanie brzmi czy mogę teraz dorzucić trochę drożdży winiarskich, żeby trochę jednak ten cukier zjadły. Chciałbym trochę odratować te 20l piwa na tyle ile się da. Następne chcę robić z zacieraniem na normalnych drożdżach.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Drożdże winiarskie to bayanusy, które zjedzą cukier do 0 blg lub nawet poniżej. Zadawanie takimi drożdżami ma sens tylko w przypadku bardzo ekstraktywnych piw, gdzie poziom alkoholu stopuje piwowarskie drożdże. Także odczekaj jeszcze parę dni i zlewaj do butelek, jeśli się wyklarowało. Najwyżej skoryguj ilość surowca refermentacyjnego do butelek.

    Comment

    • kRetman4
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 4

      #3
      Dzięki za odpowiedź! Bardzo ładnie się wyklarowało. Będę musiał dobrze wyliczyć surowiec refermentacyjny, żeby mi granaty nie wyszły chociaż po testach cudów smakowych i tak się nie spodziewam

      Comment

      • kRetman4
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.08
        • 4

        #4
        Jeszcze ostatnie pytanie odnośnie cukru do refermentacji, żeby nie otwierać nowego wątku.
        Blg cały czas jest na poziomie 5, może trochę poniżej. Nie chciałbym granatów więc wybrałem niższy poziom nasycenia. Z kalkulatora wychodzi mi ok 10g (20L/24C). Czy taka wartość jest poprawna? Bo wydaje mi się coś mało.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X