Witam wszystkich.
Ostatnio zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa, zdecydowałem się na brewkit - Finlandia Bitter . Oczywiście z moim szczęściem nawet z brew'kitem mam problem i proszę Was o pomoc.
Od dodania drożdży (zrehydratyzowanych z zestawu) minął właśnie drugi tydzień, a Blg nie spada poniżej 4, mierzyłem 2 dni temu i cały czas ten stan się utrzymuje. Na powierzchni piwa nie ma już prawie wcale piany,a w rurce nie mogę zaobserwować żadnego ruchu.
Podejrzewam że fermentacja się zakończyła i myślę o butelkowaniu, niemniej jednak boje się granatów.
Z informacji dodatkowych: na cichą nie zlewałem, a temperatura fermentacji była przez cały czas w okolicach 22°C
Pomóżcie proszę! Mogę butelkować? Proszę jeszcze o poradę ile surowca (cukru) dać na 1 l. piwa?
Ostatnio zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa, zdecydowałem się na brewkit - Finlandia Bitter . Oczywiście z moim szczęściem nawet z brew'kitem mam problem i proszę Was o pomoc.
Od dodania drożdży (zrehydratyzowanych z zestawu) minął właśnie drugi tydzień, a Blg nie spada poniżej 4, mierzyłem 2 dni temu i cały czas ten stan się utrzymuje. Na powierzchni piwa nie ma już prawie wcale piany,a w rurce nie mogę zaobserwować żadnego ruchu.
Podejrzewam że fermentacja się zakończyła i myślę o butelkowaniu, niemniej jednak boje się granatów.
Z informacji dodatkowych: na cichą nie zlewałem, a temperatura fermentacji była przez cały czas w okolicach 22°C
Pomóżcie proszę! Mogę butelkować? Proszę jeszcze o poradę ile surowca (cukru) dać na 1 l. piwa?
Comment