Zakażenie w piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rer1rer1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 5

    Zakażenie w piwie?

    Witam,
    13.07 uwarzyłem stouta z zestawu od browamatora na drożdżach S-04. Wyszło 11 BLG, po tygodniu zeszło do 5.5(zacieranie przeprowadzone w temperaturze ok. 70C, więc chyba dlatego), po 2 tygodniach cichej ekstrakt bez zmian, więc piwo zabutelkowałem. Teraz po 2 tygodniach refermentacji zobaczyłem w butelkach przy szyjce coś w rodzaju osadu, jak na zdjęciach. Butelki wszystkie odkaziłem Oxi-one, jedynie miałem problem z kapslownicą/kapslami i z części butelek można je ściągnąć gołą ręką. Jednak zawiesina występuje zarówno w tych lekko zakręconych jak i w tych fest zakręconych. Także osad (oprócz tego na dnie, ale to mogą być drożdże) w mniejszej lub większej ilości oraz w różnych postaciach występuje w zasadzie we wszystkich butelkach. Wczoraj wypiłem 2 butelki i nie wyczułem żadnej kwaśności, piwo było za to dosyć wodniste i bardzo słabo nagazowane.
    Nie widziałem w tym piwie osadu, ale w piwnicy w niektórych zobaczyłem go dopiero po włączeniu latarki, więc w tych 2 też mógł być.
    Bardzo proszę o pomoc - co to może być za osad, czy jest on groźny dla piwa i jak działać.
    Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Attached Files
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Poszukaj pojemnika do utylizacji szkła i wyrzuć wszystko
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • rer1rer1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 5

      #3
      Wylewanie uważam za ostateczność, na którą zawsze zdążę.
      A w międzyczasie udało mi się zdobyć trochę nowej wiedzy. Najczęściej ludzie wskazywali na infekcje bakteriami tlenowymi/beztlenowymi które pogarszają smak, ale są niegroźne. Także rozumiem że piwo o ile mnie nie odrzuci powinienem jak najszybciej wypić, tak?

      A kolejna rzecz która mnie martwi to to że gęstwą z tego piwa zadałem RIS-a 23BLG, który jest obecnie na fermentacji burzliwej. Nie udało mi się znaleźć informacji czy to zakażenie może mieć swoje źródło w drożdżach, także zastanawiam się(ale tak też mogę piwu zaszkodzić) czy nie podglądnąć RIS-a teraz i sprawdzić czy wszystko ok. Niektórzy sugerowali pasteryzacje takiego piwa po burzliwej by zapobiec rozwojowi bakterii(widoczne objawy zakażenia stouta pojawiły się dopiero w butelkach) i zadać na nowo drożdżami do refermentacji.
      No i czy butelek z obecnym stoutem, by się nie pogorszyło, nie można by spasteryzować?

      Comment

      • robrk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 26

        #4
        Zakapslowanych butelek lepiej nie pasteryzuj, tj. nie wkładaj do gorącej wody, bo dwutlenek węgla uwalniający się z piwa rozsadzi butelki. Jeżeli zakażenie stouta nastąpiło dopiero w butelkach, to może z risem będzie wszystko ok. Może butelki słabo umyłeś i zdezenfekowałeś? Do risa ja bym zajrzał po ok. 2 tyg. nie wcześniej. Do tego czasu infekcja powinna być już widoczna.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Browary pasteryzują podobno nagazowane piwo i nie wybucha
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • rer1rer1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 5

            #6
            Wypiłem 2 butelki i ciągle nie czuć żadnych wad, aczkolwiek jestem kiepskim sensorykiem. Nawet jest przyzwoite nagazowanie, lecz piana szybko znika.

            Także te wyglądające w porządku w miarę szybko wypije. A kilka tych najgorzej wyglądających butelek spróbuję spasteryzować. Jak nie wybuchną to spasteryzuję jeszcze część pozostałych, bo jednak nie mam zamiaru wypić 30 butelek w tydzień
            Dzięki za rady.

            Comment

            • rob7320
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.02
              • 2

              #7
              Jak nie dostałeś sracz..ki po wypiciu tego piwa i Ci smakuje , to pij . Na zdrowie!

              Comment

              Przetwarzanie...
              X