Fermentacja na cichej i delikatnie kwaskowe piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomaszekp
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 4

    Fermentacja na cichej i delikatnie kwaskowe piwo

    Mój pierwszy post na forum, więc siemka!
    Przechodząc do rzeczy, uwarzyliśmy ze znajomym swoje drugie piwo z ekstraktów. Pierwsza warka to dwa jasne ekstrakty w syropie, wyszło 12°BLG, zadane US-05. Po 10 dniach burzliwej 3.5°BLG, przelewamy, dajemy 60g chmielu, szczelnie zamykamy fermentor i do piwnicy. Po 7 dniach cichej woda w rurce nawet nie drgnęła, mierzymy znowu, 3.5°BLG, więc butelkujemy. 100g glukozy na 20l i po tygodniu pyszne piwko, delikatnie chyba za mocno gazowane, ale żadnych granatów, nic z tych rzeczy. Po 3 tygodniach, stan nagazowania taki sam, zostało może z 10 butelek. Dodam, że piwko fermentowało w temperaturze około 19-22°C.
    Zadowoleni z pierwszego piwa, zamawiamy surowce na drugie. Znowu dwa ekstrakty jasne w syropie, ale tym razem dodajemy 500g esktraktu suchego Muntonsa, pszenicznego. Wychodzi 14°BLG, czyli tak jak chcieliśmy. Zadane US-05, do piwnicy. Temperatura ta sama, około 21°C, potem trochę spadła, bo przyszły zimniejsze dni. Najniżej 18°C. Po 10 dniach burzliwej sprawdzamy, około 3.5-4°BLG, zadowoleni dajemy 90g chmielu, zamykamy szczelnie fermentor i do piwnicy. Przy przelewaniu oczywiście degustacja i wszystko zdawało się być dobrze. Po około dobie-dwóch zaskoczenie - w rurce nierówny poziom wody, co jakiś czas bąbluje. Myślałem, że minie dzień-dwa i się uspokoi, a tutaj niestety nie. Dzisiaj, po 7 dniach cichej postanowiłem zajrzeć do piwa. Na powierzchni nie zaważyłem żadnego dziwnego osadu, tylko chmiel pływający. Wyparzyłem we wrzątku chochlę, pobrałem próbkę. Wyszło 3°BLG, czyli piwo odfermenowało niżej niż ostatnio, mimo że nastawna miałą 14°BLG. Przelałem próbkę do kieliszka i nastawiony, że pewnie cos będzie nie tak poczułem nuty jakby "dzikiego piwa". Specjalistą nie jestem, piję "lepsze piwa" od około 2 lat, ale w aromacie przypomina mi coś w stylu Brett IPA z Pinty . Aromat ogólnie przyjemny, chmielowy + kwaskowy. W smaku delikatnie kwaskowe, ale ogólnie pyszne. Domyślam się, że pewnie do piwa dostało się coś co nie powinno. Chyba, żę ten ekstrakt pszeniczny dodał kwaskowatości?
    Co dalej robić? Domyślam się, że czekać aż przestanie fermentować? Można w ogóle pić takie piwo, czy raczej kanał? Wypiłem próbkę 200ml i po godzinie nic mi nie jest, więc chyba trujące nie jest .
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Coś mi się nie zgadza. Nie warzycie brzeczki z chmielem tylko dajecie chmiel na zimno?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • tomaszekp
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.10
      • 4

      #3
      Jasne że warzymy, ale pominąłem ten fakt, bo uznałem za nieistotny.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        To moim zdaniem coś jest nie tak z dezynfekcją przy przelewaniu, ew. piwo było zakażone wcześniej i dopiero teraz to wychodzi. Polecam wypić szybko zanim skwaśnieje do końca.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • tomaszekp
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.10
          • 4

          #5
          Ale rozumiem, ze butelkować nie można?

          Comment

          • birek03
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.01
            • 40

            #6
            Butelkowac zawsze można tylko ostrożnie z glukoza bo jak są tam dzikusy to mogą coś dojesc i mogą być granaty ale wyczytałem że dość szybko utylizujecie piwo więc nic nie powinno wybuchac. Jak to mówią wylać zawsze zdążycie

            Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Można. Tylko najlepiej po tygodniu jak się nagazuje trzymać w zimnym.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • tomaszekp
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.10
                • 4

                #8
                No dobra, dziękuję .
                A jeszcze jedno pytanie - zakładając, że coś tam się pewnie zagnieździło, to wystarczy OXI, żeby wyczyścić fermentor, czy lepiej jakoś dokładniej zdezynfekować?

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Powinno wystarczyć. Umyj dokładnie i zalej do pełna gorącą wodą z oxi.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X