Pils niemiecki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ushab
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 4

    Pils niemiecki

    Cześć!Chciałbym uwarzyć pilsa niemieckiego(albo przynajmniej piwo zbliżone smakowo) jednak mam pewne wątpliwości.Wczoraj warzyłem na rozgrzewkę przed pilsem coś co miało być do niego zbliżone tylko nie jestem teraz pewien co z tego wyjdzie, a było to tak:
    5,2kg pilzneński
    0,46kg karmelowy jasny(tyle, że strzegom ma jasny ciemny,ale użyłem go z premedytacją,nie wierzyłem że mocno zabarwi piwo- jednak zabarwił...)
    Zacieranie(nie wiedziałem jakie przerwy zrobić więc wspomogłem się gotowym przepisem):
    54 st. 10min.
    65st. 50min.
    72st. 10min.
    i wygrzew 76st.
    Gotowanie 70min:
    Na początek marynka 42g, w 55min lubelski 30g i w 70min lubelski 20g.
    Wyszło 23l piwa o gęstości 15 blg(celowałem w 27l 12 blg -no nie pykło)
    Drożdże saflager w34/70 zadane w 21st. celsjusza.Fermentowane w 10-9st.
    Teraz pytania:
    -czy na pilsa niemieckiego powinienem wyrzucić całkowicie ten karmelowy czy może może zmniejszyć jego ilość?Dodam, że na stanie mam tylko pilzneński,monachijski i karmelowe jasne i ciemne.
    -woda,którą chłodzę piwo ma ok 18-20st,zatem chłodnicą niżej nie zejdę z temperaturą,czy włożenie brzeczki,przed zadaniem drożdży,do zamrażalnika na kilka godzin jest rozwiązaniem bezpiecznym?Duża jest szansa na zakażenie?
    -jak wygląda fermentowanie i późniejsze lagerowanie takiego piwa?Na lagerowanie powinienem mieć szklany gąsior czy zwykły plastikowy pojemnik fermentacyjny też się nada?
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

    #2
    Jak pils niemiecki to dekokcja powinna być...
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      ... nie wspominając o niemieckim chmielu.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Ushab
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.04
        • 4

        #4
        Dekokcji się raczej nie podejmę,to trochę więcej zabawy niż zacieranie infuzyjne,a biorąc pod uwagę fakt,że jestem niedoświadczonym piwowarem jest duża szansa,że coś zepsuję i piwo wyjdzie gorsze niż podczas zacierania infuzyjnego.Z niemieckiego chmielu aromatycznego mam tettnager.Na goryczkę pójdzie pewnie tradition lub marynka?Chyba że tettnager się nada?

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.08
          • 6717

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
          ... nie wspominając o niemieckim chmielu.
          A zarówno "na goryczkę" jak i "na aromat" chmielimy wyłącznie chmielem aromatycznym
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X