Cześć!Chciałbym uwarzyć pilsa niemieckiego(albo przynajmniej piwo zbliżone smakowo) jednak mam pewne wątpliwości.Wczoraj warzyłem na rozgrzewkę przed pilsem coś co miało być do niego zbliżone tylko nie jestem teraz pewien co z tego wyjdzie, a było to tak:
5,2kg pilzneński
0,46kg karmelowy jasny(tyle, że strzegom ma jasny ciemny,ale użyłem go z premedytacją,nie wierzyłem że mocno zabarwi piwo- jednak zabarwił...)
Zacieranie(nie wiedziałem jakie przerwy zrobić więc wspomogłem się gotowym przepisem):
54 st. 10min.
65st. 50min.
72st. 10min.
i wygrzew 76st.
Gotowanie 70min:
Na początek marynka 42g, w 55min lubelski 30g i w 70min lubelski 20g.
Wyszło 23l piwa o gęstości 15 blg(celowałem w 27l 12 blg -no nie pykło)
Drożdże saflager w34/70 zadane w 21st. celsjusza.Fermentowane w 10-9st.
Teraz pytania:
-czy na pilsa niemieckiego powinienem wyrzucić całkowicie ten karmelowy czy może może zmniejszyć jego ilość?Dodam, że na stanie mam tylko pilzneński,monachijski i karmelowe jasne i ciemne.
-woda,którą chłodzę piwo ma ok 18-20st,zatem chłodnicą niżej nie zejdę z temperaturą,czy włożenie brzeczki,przed zadaniem drożdży,do zamrażalnika na kilka godzin jest rozwiązaniem bezpiecznym?Duża jest szansa na zakażenie?
-jak wygląda fermentowanie i późniejsze lagerowanie takiego piwa?Na lagerowanie powinienem mieć szklany gąsior czy zwykły plastikowy pojemnik fermentacyjny też się nada?
5,2kg pilzneński
0,46kg karmelowy jasny(tyle, że strzegom ma jasny ciemny,ale użyłem go z premedytacją,nie wierzyłem że mocno zabarwi piwo- jednak zabarwił...)
Zacieranie(nie wiedziałem jakie przerwy zrobić więc wspomogłem się gotowym przepisem):
54 st. 10min.
65st. 50min.
72st. 10min.
i wygrzew 76st.
Gotowanie 70min:
Na początek marynka 42g, w 55min lubelski 30g i w 70min lubelski 20g.
Wyszło 23l piwa o gęstości 15 blg(celowałem w 27l 12 blg -no nie pykło)
Drożdże saflager w34/70 zadane w 21st. celsjusza.Fermentowane w 10-9st.
Teraz pytania:
-czy na pilsa niemieckiego powinienem wyrzucić całkowicie ten karmelowy czy może może zmniejszyć jego ilość?Dodam, że na stanie mam tylko pilzneński,monachijski i karmelowe jasne i ciemne.
-woda,którą chłodzę piwo ma ok 18-20st,zatem chłodnicą niżej nie zejdę z temperaturą,czy włożenie brzeczki,przed zadaniem drożdży,do zamrażalnika na kilka godzin jest rozwiązaniem bezpiecznym?Duża jest szansa na zakażenie?
-jak wygląda fermentowanie i późniejsze lagerowanie takiego piwa?Na lagerowanie powinienem mieć szklany gąsior czy zwykły plastikowy pojemnik fermentacyjny też się nada?
Comment