Dochmielnie Lager Brewkit

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PatrykSz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2016.08
    • 4

    #1

    Dochmielnie Lager Brewkit

    Cześć,
    na dniach przymierzam się do przygotowania mojej pierwszej warki. Sprzęt opłacało mi się zakupić wraz z dodatkowym brewkitem. Wiem, że chmielenie brewkita to ogólnie średni pomysł, jednak chcę żeby moje pierwsze piwo było odrobinę ciekawsze.
    Pierwsze pytanie odnosi się do czasu gotowania. Chcę chmielić na goryczkę i aromat. Czy gotowanie brewkita przez godzinę z chmielem na goryczkę, później na ostatnie 15 minut na aromat to pomysł w porządku?
    Kolejne pytanie, czy robienie hybrydy lagera z chmielem Mosaic i Cascade to ciekawe połączenie?
    Ostatnie pytanie dotyczy refermentacji. Przy rozlewie do butelek, można dodać do fermentora, wody zmieszanej z glukozą? Czy jest na to inny sposób ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez PatrykSz; 2016-08-23, 22:08.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Na goryczkę należy gotować godzinę. Na aromat możesz dać po wyłączeniu palnika w studzeniu. jakiego chmielu dasz to Twoja sprawa. Ja rozpuszczam cukier w wodzie i wlewam do fermentora z kranikiem do rozlewu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Ja rozpuszczam cukier w wodzie i wlewam do fermentora z kranikiem do rozlewu
      Najpierw zlewasz z cichej do czystego fermentora, dobrze rozumiem? Pół litra wody jest ok czy lepiej mniej? Woda przegotowana, wtedy dosypany cukier, ostudzone i wtedy wlane?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Po cichej zlewam do fermentora z kranikiem. Do garnka sypie cukier i zalewam gorącą wodą z czajnika ( około 1l). Mieszam i nie czekając az wystygnie leje do piwa. Delikatnie zamieszam i rozlewam
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • jujooo
          Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
          jujooo
          Witam serdecznie.

          Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

          Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
          2023-08-23, 15:14
        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 15:51
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

          Zaczynałem około 16:00.

          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 09:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...