Dochmielnie Lager Brewkit

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PatrykSz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2016.08
    • 4

    Dochmielnie Lager Brewkit

    Cześć,
    na dniach przymierzam się do przygotowania mojej pierwszej warki. Sprzęt opłacało mi się zakupić wraz z dodatkowym brewkitem. Wiem, że chmielenie brewkita to ogólnie średni pomysł, jednak chcę żeby moje pierwsze piwo było odrobinę ciekawsze.
    Pierwsze pytanie odnosi się do czasu gotowania. Chcę chmielić na goryczkę i aromat. Czy gotowanie brewkita przez godzinę z chmielem na goryczkę, później na ostatnie 15 minut na aromat to pomysł w porządku?
    Kolejne pytanie, czy robienie hybrydy lagera z chmielem Mosaic i Cascade to ciekawe połączenie?
    Ostatnie pytanie dotyczy refermentacji. Przy rozlewie do butelek, można dodać do fermentora, wody zmieszanej z glukozą? Czy jest na to inny sposób ?
    Last edited by PatrykSz; 2016-08-23, 22:08.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Na goryczkę należy gotować godzinę. Na aromat możesz dać po wyłączeniu palnika w studzeniu. jakiego chmielu dasz to Twoja sprawa. Ja rozpuszczam cukier w wodzie i wlewam do fermentora z kranikiem do rozlewu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja rozpuszczam cukier w wodzie i wlewam do fermentora z kranikiem do rozlewu
      Najpierw zlewasz z cichej do czystego fermentora, dobrze rozumiem? Pół litra wody jest ok czy lepiej mniej? Woda przegotowana, wtedy dosypany cukier, ostudzone i wtedy wlane?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Po cichej zlewam do fermentora z kranikiem. Do garnka sypie cukier i zalewam gorącą wodą z czajnika ( około 1l). Mieszam i nie czekając az wystygnie leje do piwa. Delikatnie zamieszam i rozlewam
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Przetwarzanie...
        X