Cześć,
na dniach przymierzam się do przygotowania mojej pierwszej warki. Sprzęt opłacało mi się zakupić wraz z dodatkowym brewkitem. Wiem, że chmielenie brewkita to ogólnie średni pomysł, jednak chcę żeby moje pierwsze piwo było odrobinę ciekawsze.
Pierwsze pytanie odnosi się do czasu gotowania. Chcę chmielić na goryczkę i aromat. Czy gotowanie brewkita przez godzinę z chmielem na goryczkę, później na ostatnie 15 minut na aromat to pomysł w porządku?
Kolejne pytanie, czy robienie hybrydy lagera z chmielem Mosaic i Cascade to ciekawe połączenie?
Ostatnie pytanie dotyczy refermentacji. Przy rozlewie do butelek, można dodać do fermentora, wody zmieszanej z glukozą? Czy jest na to inny sposób ?
na dniach przymierzam się do przygotowania mojej pierwszej warki. Sprzęt opłacało mi się zakupić wraz z dodatkowym brewkitem. Wiem, że chmielenie brewkita to ogólnie średni pomysł, jednak chcę żeby moje pierwsze piwo było odrobinę ciekawsze.
Pierwsze pytanie odnosi się do czasu gotowania. Chcę chmielić na goryczkę i aromat. Czy gotowanie brewkita przez godzinę z chmielem na goryczkę, później na ostatnie 15 minut na aromat to pomysł w porządku?
Kolejne pytanie, czy robienie hybrydy lagera z chmielem Mosaic i Cascade to ciekawe połączenie?
Ostatnie pytanie dotyczy refermentacji. Przy rozlewie do butelek, można dodać do fermentora, wody zmieszanej z glukozą? Czy jest na to inny sposób ?
Comment