Ilość wody przy warzeniu z ekstraktów.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dutrasilva
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 2

Ilość wody przy warzeniu z ekstraktów.

Witam, przymierzam się do warzenia z ekstraktów wraz z samodzielnym chmieleniem.
    Jedyne co mnie zastanawia to ile użyć wody podczas gotowania uwzględniając parowanie żeby koniec końców skończyć z 20L brzeczki.
    20L + 3,4kg ekstraktów i na końcu dopełnić wodą w fermentorze to co odparuje poniżej 20 litrów ?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Ja bym to właśnie tak zrobił. Zależnie od intensywności wrzenia mi odparowuje 5-15% brzeczki.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

u mnie jak za dużo odparowywało to uzupełniałem wodą do 20 l.

Comment

• dutrasilva
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 2

Z 20l plus ekstrakt zrobiło się 19 także uzupełniłem. Dzięki !

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 21:57
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 01:56
        • dadek
          Czechy, Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
          dadek
          Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
          Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
          2025-04-19, 19:18
        • dadek
          Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
          dadek
          Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
          2025-01-10, 01:48
        • Serokomlak
          Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
          Serokomlak
          Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
          Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
          2024-11-03, 02:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...