Ilość wody przy warzeniu z ekstraktów.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dutrasilva
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 2

    Ilość wody przy warzeniu z ekstraktów.

    Witam, przymierzam się do warzenia z ekstraktów wraz z samodzielnym chmieleniem.
    Jedyne co mnie zastanawia to ile użyć wody podczas gotowania uwzględniając parowanie żeby koniec końców skończyć z 20L brzeczki.
    20L + 3,4kg ekstraktów i na końcu dopełnić wodą w fermentorze to co odparuje poniżej 20 litrów ?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Ja bym to właśnie tak zrobił. Zależnie od intensywności wrzenia mi odparowuje 5-15% brzeczki.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

      #3
      u mnie jak za dużo odparowywało to uzupełniałem wodą do 20 l.

      Comment

      • dutrasilva
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 2

        #4
        Z 20l plus ekstrakt zrobiło się 19 także uzupełniłem. Dzięki !

        Comment

        Przetwarzanie...
        X