Skropliny w butelce?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szpyrus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 2

    Skropliny w butelce?

    Witam
    Zacznę od tego, że moje "doświadczenie" to jedna warka z brewkitu więc szału nie ma. Piwo ma tak z 2 miesiące. Postanowiłem napisać na forum bo dzieje się z nim coś czego nie udało mi się znaleźć nigdzie w internecie. Generalnie po jakichś 3 tygodniach od butelkowania miałem pijalne, leciutkie (10% ekstraktu) piwo, przyjemnie słodowe - ogólnie rzecz mówiąc udało się. Jednak jest z nim coraz gorzej - powiedzieć że robi się kwaśne to naciągana interpretacja ale smak zdecydowanie zmienił się na gorsze. Zauważyłem gromadzenie się wody w szyjce każdej butelki, coś jakby rosa. Zaznaczę od razu, że kapslowałem Gretą i butelki są szczelne - nic się nie wylewa, ręką kapsla nie zdejmiesz, gaz nie ucieka, piwo jest wysycone i syczy porządnie przy otwieraniu.
    Pytanie - skąd tam się wzięła ta woda i czy mogła ze sobą przynieść jakieś zakażenie?
    Attached Files
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #2
    Ale o parowaniu cieczy chyba kiedyś słyszałeś?
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • Szpyrus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 2

      #3
      Tak się składa, że słyszałem o parowaniu cieczy ale jakoś przez kilka lat kupowania piw nigdy i nigdzie nie widziałem czegoś takiego. Nigdy! Od koncerniaków po Pinty nigdzie nie było takich kropli w szyjce butelki.

      Comment

      • franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szpyrus Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak się składa, że słyszałem o parowaniu cieczy ale jakoś przez kilka lat kupowania piw nigdy i nigdzie nie widziałem czegoś takiego. Nigdy! Od koncerniaków po Pinty nigdzie nie było takich kropli w szyjce butelki.
        To się zdarza, nie tylko w piwie, w destylatach także. Patrząc na to zdjęcie mam wrażenie, że parowanie jest dość intensywne. Sprawdź może, w jakiej temperaturze trzymasz to piwo, bo jeśli jest to ponad 25 stopni, to może też być wytłumaczeniem dla jego kwaśnienia. Choć tu to już Ci powinien odpowiedzieć ktoś doświadczony w domowym warzeniu.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          Może to być wynik dużych wahań temperatury, czego należy unikać. Na przyszłość nie zostawiaj też tyle powietrza w butelce. 2-3 cm jest ok.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Przetwarzanie...
          X