Garnek + taboret + butla

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

Garnek + taboret + butla

Cześć,

chcę zrobić drugą warkę, tym razem zacieranie, wieczorem będę konstruował mieszadło magnetyczne (do startera) a tymczasem chcę zamówić rzeczy z tematu i mam kilka pytań:

1) chcę zamówić najtańszy garnek emaliowany 50 litrów. Będzie ok? Czy lepiej inwestować w nierdzewkę (trochę drogo).

2) taboret gazowy wybrałem 8,5 kW. Czy ta moc będzie wystarczająca?

3) butla gazowa, to dla mnie największa niewiadoma. Po pierwsze chcę żeby była jak najmniejsza bo mam małe mieszkanie, po drugie chcę żeby na 100% wystarczyła na zrobienie jednej warki - żeby w połowie się nie okazało, że zabrakło gazu. Czyli jaką pojemność mam wybrać? Można znaleźć w sieci informacje o zużyciu ale to jest raczej podawane przy maksymalnej mocy taboretu. Więc trudno mi zgadywać. No i czy butla musi mieć "specjalne coś" żeby można było ją napełniać czy może każda się nadaje do napełniania? W mieszkaniu niestety brak instalacji gazowej.

Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam,
    Łukasz
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

Ad 1. My w browarze używamy 50 l - Emalia Olkusz, po 13 warkach ani śladu zużycia. Jedyne co, to trzeba umyć zanim pozasycha Moim zdaniem się sprawdza, a nierdzewki faktycznie dużo droższe - tak 2,5 do 3 razy. Oczywiście jakby była kasa, to byśmy zainwestowali w 100 litrową nierdzewkę, a jakby była duża kasa... ech... pewno prędzej czy później ta chwila nastąpi, faktycznie ta sama robota (no, nieco dłuższe grzanie do wrzenia, czy tam odpowiedniej temp. zacierania), ale za to piwa 2 x więcej
    Ad 2. Palnik (taboret) my mamy 7,5 kW, zdecydowanie wystarcza. Ja myślę, że pociągnąłby on nawet 100 litrów.
    Ad 3. Butlę gazową mamy 11 kg - wychodzi taniej za gaz niż w mniejszych, pełna od 40 do 50 zł, kaucja - stówa, o ile pamiętam. My mamy takie dwie, jak się kończy, to ta pusta do wymiany. Nam jedna taka butla starcza na jakieś 7 warek - 50-litrowych. A jak poczytasz nasze opisy (link w podpisie) to zobaczysz, że i ponad 60 litrów piwa w 50-litrowym garnku nam niestraszne. Czasami nam się zdarza zacierać "gęściej" niż mówią instrukcje, tzn 3 litry wody na 1 kg słodu, ciężej się miesza, ale daje się, no i po wysłodzeniu wychodzi więcej brzeczki, chmielimy wtedy tak ze 45 litrów, a resztę z wysładzania po uprzednim przegotowaniu wlewamy do fermentorów, zazwyczaj dwóch, ale bywa, że i do trzech.
    Pozdraw/Rycho
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

Dzięki Rycho_128 za odpowiedź. 11kg to olbrzym Z tego co piszesz idzie jakieś 1.6kg na warkę, więc wezmę butlę 2kg, łatwiej taką gdzieś skitrać. Zamawiam

Comment

• Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

Butla 2 kg to maleństwo... Weź lepiej 6 kg - te podłużne nie są za duże a starczy na więcej.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• malpitrzon
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.07
          • 33

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
          Butla 2 kg to maleństwo... Weź lepiej 6 kg - te podłużne nie są za duże a starczy na więcej.
          Toboret i gar zamówione a z butlą się wstrzymałem. Przypomniałęm sobie, że rodzice za młodu jeździli na camping i mają z 5 takich 2kg butli. Wezmę jedną i spróbuję to wymienić albo napełnić gdzieś w stolicy. Tylko nie wiem czy nie będzie jakiegoś problemu bo one mają z jakieś 25-30 lat, są czerwone a w sieci widzę jakieś niebieskie to nie wiem czy się standard jakiś nie zmienił.

Comment

• centon
            † 2017 Piwosz w Raju
            • 2004.03
            • 575

Witam
            przemaluj butlę na inny kolor bo czerwonej nigdzie nie nabijesz
            Zbieram etykiety i podstawki z ciężarówkami, karty telefoniczne z motywem piwnym ,podstawki guinness oraz birofilia związane z browarem warszawskim.
            Ktokolwiek chciałby pomóc w powiększaniu zbioru proszę o kontakt.

https://picasaweb.google.com/115486805717439828103

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Legalnie to żadnej nie nabijesz
              Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
              X