Ocena receptury na RIS

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xanateros153
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    #1

    Ocena receptury na RIS

    Cześć!

    Mając za sobą pięć warek(4 z zacieraniem) postanowiłem wkroczyć wreszcie na szerokie wody i uwarzyć sobie solidnego RISa.

    Z uwagi na trudności technologiczne i brak odpowiedniego sprzętu postanowiłem, że piwo będzie jedynie częściowo zacierane - zamiast słodu "Pale Ale" dam ekstrakt "Pale Ale" (2x 1,7 kg). Z ekstraktu szacuje, że uzyskam 20L 12* blg. Ogólnie chciałbym uzyskać co najmniej 20L 24*blg.

    Słody:
    -Ekstrakt słodowy Pale Ale - 2x 1,7kg
    -Monachijski typ II (Strzegom)- 2kg
    -Caraaroma (Weyermann) - 0,3kg
    -Słód jęczmienny wędzony bukiem(Strzegom) - 0,5kg
    -Słód jęczmienny wędzony wiśnią(Strzegom) - 0,5kg
    -Pszeniczny (Strzegom)- 1kg
    -Czekoladowy ciemny (Strzegom) - 0,5kg


    Według brewness dają 14,8 BLG, nie osiągam jednak tak dobrej sprawności i oczekuję z tego 13 blg. Zacieranie jednotemperaturowe, ok 62*C.

    Chmiele:
    Wariant a)
    90g Marynka - 60min
    60g Saaz(CZ) - 20 min

    Wariant b)
    60g Admirals - 60min
    60g East Kent Goldings - 20 min

    I tutaj od razu pytanie... Jak to jest z tym chmieleniem RISa? Dodatek chmieli na 20min cokolwiek zmieni w tym konkretnym przypadku, czy raczej dorzuca się tak "z przyzwyczajenia"?

    Drożdże: 2x S-04

    Zastanawiam się też nad dodatkiem płatków dębowych. W jakim momencie należałoby je dodać (i czy uprzednio zalać je whisky czy brandy)? Planuje piwo trzymać 3 tygodnie w jednym fermentorze, po czym rozlać do butelek.

    Pytanie też o napowietrzanie brzeczki... Warto zainwestować w tym momencie w kamień z pompką, czy przelewanie z fermentora do gara i z powrotem jest najlepszym rozwiązaniem?

    Z góry dzięki za wszelkie opinie, przyjmę ochoczo każdą krytykę, bylebym tylko wiedział co potencjalnie jest nie tak przed uwarzeniem piwa .
    Ostatnia zmiana dokonana przez xanateros153; 2016-09-10, 19:35.
  • xanateros153
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    #2
    kurcze no... Jeszcze 0,5 kg jęczmienia prażonego ze strzegomia miało być, a już nie mogę edytować...

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Karl Strauss, Wreck Alley Imperial Stout
      darekd
      Browar rzemieślniczy z San Diego w Kalifornii, który w tym stanie ma jeszcze sieć browarów restauracyjnych. Działa od 1989 r.

      Nazwa browaru to hołd złożony Karlowi Straussowi niemieckiemu piwowarowi pochodzenia żydowskiego, który dostał się do Stanów w 1939 r. i zrobił karierę...
      2024-08-22, 22:23
    • Anahan89
      Przepis na najzwyklejszego RISa, porada.
      Anahan89
      Hej,
      męczy mnie moja luba, bo RIS to jej ulubiony styl piwa, zebym jej uwarzyl. Przymierzam sie do zrobienia 10 l, ale nie moge znalezc przepisu- chodzi mi o najzwyklejszy, bez udziwnien na wlasnie 10 l. Dodatkowo slyszalem o trudnosciach z fermentacja tak gestej brzeczki. Jakich drożdży uzyc....
      2018-01-16, 15:05
    • Glingorth
      RUNY - browar domowy
      Glingorth
      Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.

      # Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
      Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
      Warzenie dnia 28.01.2015

      Pale ale - 3,5 kg
      Płatki jęczmienne – 0,5 kg
      ...
      2016-02-11, 19:34
    • Prusak
      Rodauner, Gigerl
      Prusak
      Mocniejszy wariant lagera wiedeńskiego Strizzi z tego samego browaru, choć określony na etykiecie jako Wiener Spezial (na stronie piszą też, że można to piwo traktować jak session bocka).
      E: 15, 9
      Alk: 5,9
      Piękny rubinowo-bursztynowy kolor, piana niezbyt obfita, zostaje cienka...
      2023-05-10, 13:19
    • bastion
      Słowacja, Ruzomberok, Marianska 3, Craft Beer Restaurant Cierny Kamen.
      bastion
      Ponieważ nie udało mi się umówić na wizytę u źródła, w browarze Cierny Kamen w Liptovskych Revucach, trzeba było zastosować wariant ''B'' czyli wizytę w ich firmowej knajpie.

      Ta mieści się praktycznie w samym centrum Ruzomberku, do którego dojście z dworca kolejowego i autobusowego...
      2023-01-05, 22:43
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...