Ocena receptury na RIS

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xanateros153
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    Ocena receptury na RIS

    Cześć!

    Mając za sobą pięć warek(4 z zacieraniem) postanowiłem wkroczyć wreszcie na szerokie wody i uwarzyć sobie solidnego RISa.

    Z uwagi na trudności technologiczne i brak odpowiedniego sprzętu postanowiłem, że piwo będzie jedynie częściowo zacierane - zamiast słodu "Pale Ale" dam ekstrakt "Pale Ale" (2x 1,7 kg). Z ekstraktu szacuje, że uzyskam 20L 12* blg. Ogólnie chciałbym uzyskać co najmniej 20L 24*blg.

    Słody:
    -Ekstrakt słodowy Pale Ale - 2x 1,7kg
    -Monachijski typ II (Strzegom)- 2kg
    -Caraaroma (Weyermann) - 0,3kg
    -Słód jęczmienny wędzony bukiem(Strzegom) - 0,5kg
    -Słód jęczmienny wędzony wiśnią(Strzegom) - 0,5kg
    -Pszeniczny (Strzegom)- 1kg
    -Czekoladowy ciemny (Strzegom) - 0,5kg


    Według brewness dają 14,8 BLG, nie osiągam jednak tak dobrej sprawności i oczekuję z tego 13 blg. Zacieranie jednotemperaturowe, ok 62*C.

    Chmiele:
    Wariant a)
    90g Marynka - 60min
    60g Saaz(CZ) - 20 min

    Wariant b)
    60g Admirals - 60min
    60g East Kent Goldings - 20 min

    I tutaj od razu pytanie... Jak to jest z tym chmieleniem RISa? Dodatek chmieli na 20min cokolwiek zmieni w tym konkretnym przypadku, czy raczej dorzuca się tak "z przyzwyczajenia"?

    Drożdże: 2x S-04

    Zastanawiam się też nad dodatkiem płatków dębowych. W jakim momencie należałoby je dodać (i czy uprzednio zalać je whisky czy brandy)? Planuje piwo trzymać 3 tygodnie w jednym fermentorze, po czym rozlać do butelek.

    Pytanie też o napowietrzanie brzeczki... Warto zainwestować w tym momencie w kamień z pompką, czy przelewanie z fermentora do gara i z powrotem jest najlepszym rozwiązaniem?

    Z góry dzięki za wszelkie opinie, przyjmę ochoczo każdą krytykę, bylebym tylko wiedział co potencjalnie jest nie tak przed uwarzeniem piwa .
    Last edited by xanateros153; 2016-09-10, 19:35.
  • xanateros153
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    #2
    kurcze no... Jeszcze 0,5 kg jęczmienia prażonego ze strzegomia miało być, a już nie mogę edytować...

    Comment

    Przetwarzanie...
    X