Cześć!
Mając za sobą pięć warek(4 z zacieraniem) postanowiłem wkroczyć wreszcie na szerokie wody i uwarzyć sobie solidnego RISa.
Z uwagi na trudności technologiczne i brak odpowiedniego sprzętu postanowiłem, że piwo będzie jedynie częściowo zacierane - zamiast słodu "Pale Ale" dam ekstrakt "Pale Ale" (2x 1,7 kg). Z ekstraktu szacuje, że uzyskam 20L 12* blg. Ogólnie chciałbym uzyskać co najmniej 20L 24*blg.
Słody:
-Ekstrakt słodowy Pale Ale - 2x 1,7kg
-Monachijski typ II (Strzegom)- 2kg
-Caraaroma (Weyermann) - 0,3kg
-Słód jęczmienny wędzony bukiem(Strzegom) - 0,5kg
-Słód jęczmienny wędzony wiśnią(Strzegom) - 0,5kg
-Pszeniczny (Strzegom)- 1kg
-Czekoladowy ciemny (Strzegom) - 0,5kg
Według brewness dają 14,8 BLG, nie osiągam jednak tak dobrej sprawności i oczekuję z tego 13 blg. Zacieranie jednotemperaturowe, ok 62*C.
Chmiele:
Wariant a)
90g Marynka - 60min
60g Saaz(CZ) - 20 min
Wariant b)
60g Admirals - 60min
60g East Kent Goldings - 20 min
I tutaj od razu pytanie... Jak to jest z tym chmieleniem RISa? Dodatek chmieli na 20min cokolwiek zmieni w tym konkretnym przypadku, czy raczej dorzuca się tak "z przyzwyczajenia"?
Drożdże: 2x S-04
Zastanawiam się też nad dodatkiem płatków dębowych. W jakim momencie należałoby je dodać (i czy uprzednio zalać je whisky czy brandy)? Planuje piwo trzymać 3 tygodnie w jednym fermentorze, po czym rozlać do butelek.
Pytanie też o napowietrzanie brzeczki... Warto zainwestować w tym momencie w kamień z pompką, czy przelewanie z fermentora do gara i z powrotem jest najlepszym rozwiązaniem?
Z góry dzięki za wszelkie opinie, przyjmę ochoczo każdą krytykę, bylebym tylko wiedział co potencjalnie jest nie tak przed uwarzeniem piwa .
Mając za sobą pięć warek(4 z zacieraniem) postanowiłem wkroczyć wreszcie na szerokie wody i uwarzyć sobie solidnego RISa.
Z uwagi na trudności technologiczne i brak odpowiedniego sprzętu postanowiłem, że piwo będzie jedynie częściowo zacierane - zamiast słodu "Pale Ale" dam ekstrakt "Pale Ale" (2x 1,7 kg). Z ekstraktu szacuje, że uzyskam 20L 12* blg. Ogólnie chciałbym uzyskać co najmniej 20L 24*blg.
Słody:
-Ekstrakt słodowy Pale Ale - 2x 1,7kg
-Monachijski typ II (Strzegom)- 2kg
-Caraaroma (Weyermann) - 0,3kg
-Słód jęczmienny wędzony bukiem(Strzegom) - 0,5kg
-Słód jęczmienny wędzony wiśnią(Strzegom) - 0,5kg
-Pszeniczny (Strzegom)- 1kg
-Czekoladowy ciemny (Strzegom) - 0,5kg
Według brewness dają 14,8 BLG, nie osiągam jednak tak dobrej sprawności i oczekuję z tego 13 blg. Zacieranie jednotemperaturowe, ok 62*C.
Chmiele:
Wariant a)
90g Marynka - 60min
60g Saaz(CZ) - 20 min
Wariant b)
60g Admirals - 60min
60g East Kent Goldings - 20 min
I tutaj od razu pytanie... Jak to jest z tym chmieleniem RISa? Dodatek chmieli na 20min cokolwiek zmieni w tym konkretnym przypadku, czy raczej dorzuca się tak "z przyzwyczajenia"?
Drożdże: 2x S-04
Zastanawiam się też nad dodatkiem płatków dębowych. W jakim momencie należałoby je dodać (i czy uprzednio zalać je whisky czy brandy)? Planuje piwo trzymać 3 tygodnie w jednym fermentorze, po czym rozlać do butelek.
Pytanie też o napowietrzanie brzeczki... Warto zainwestować w tym momencie w kamień z pompką, czy przelewanie z fermentora do gara i z powrotem jest najlepszym rozwiązaniem?
Z góry dzięki za wszelkie opinie, przyjmę ochoczo każdą krytykę, bylebym tylko wiedział co potencjalnie jest nie tak przed uwarzeniem piwa .
Comment