Resztki surowców - prośba o recepturę.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Resztki surowców - prośba o recepturę.

    Cześć, proszę o poradę w sprawie receptury. W mojej komórce zostały następujące słody:

    Pale Malt: 3,3kg
    Flaked ats: 250g
    Torrified Wheat: 460g
    Crystal Extra Dark: 225g
    Carafa Special II: 446g
    Chocolate: 125g
    Crystal (40EBC) - 646g
    Chateau Biscuit: 185g
    Munich (EBC 20): 214g

    Chmiele:

    Target: 75g (szyszka)
    Progress: 72g (szyszka)
    East Kent Golding: 23g (szyszka)
    Bramling Cross: 29g (szyszka)
    Challenger: 25g (pelet)

    Drożdże:

    Mangrove Jack's M07 British ale

    Pozostało mi też trochę mchu irlandzkiego.

    Nie jestem jeszcze zdolny do tworzenia receptur od podstaw więc nie chcę nic zepsuć. Proszę o radę czy z tych składników da się uwarzyć jakiegoś dobrego stouta czy portera. Z góry dziękuję.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #2
    Naprawdę nikt nie jest chętny do pomocy? Ej, doświadczeni piwowarzy - pomóżcie. Anteks? Fidoangel?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • MistrzSuspensu
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.01
      • 50

      #3
      Może jakiś Barley Wine? Masz dużo słodów karmelowych, więc cokolwiek byś nie robił to będziesz musiał dokupić jasnego słodu.

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #4
        Właśnie chciałbym nie dokupywać z racji chwilowej nędzy. Nawet do stouta/portera musiałbym coś dokupić? Barley Wine? Może więcej konkretów?
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • MistrzSuspensu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.01
          • 50

          #5
          Z tym Barley Winem tak rzucilem, ale po wrzuceniu słodów do Beersmitha wychodzi, że piwo będzie barwy czarnej.
          W kwestii dokupowania słodów chodzi mi o to, że możesz mieć poważny problem z zatarciem zasypu z tak dużym udziałem słodów karmelowych (pomijam monachijski) i dodatkow niesłodowanych (prawie 40%). Dla takich słodów producenci podaję, że mogą stanowić do 15%-30% zasypu, chyba ze względu na ich aktywność enzymatyczną. No i wyjdzie ci tylko ok.12-14L.
          Ekspertem jednak nie jestem, odpowiadam, bo nikt inny nie odpowiedział

          Poniżej to co mi wyszło z Beersmitha:
          Imperial Stout (20 C)
          Type: Ze słodów
          Batch Size: 12,00 l
          Boil Size: 17,58 l
          Boil Time: 60 min
          End of Boil Vol: 14,58 l
          Final Bottling Vol: 11,00 l
          Fermentation: Ale, Two Stage
          Date: 21 Sep 2016
          Equipment: Garnek 30L
          Efficiency: 75,00 %
          Est Mash Efficiency: 87,5 %
          Składniki Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
          3,30 kg Pale Malt (Weyermann) 2015 (6,5 EBC) Słód 1 58,9 %
          0,65 kg CHÂTEAU ABBEY® 2015 (44,1 EBC) Słód 2 11,5 %
          0,46 kg Wheat, Torrified (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Słód 3 8,2 %
          0,45 kg Carafa Special II (Weyermann) 2015 (817,5 EBC) Słód 4 8,0 %
          0,22 kg Caramel EXtra Dark (BestMälz) (150,0 EBC) Słód 5 4,0 %
          0,21 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Słód 6 3,8 %
          0,18 kg CHÂTEAU BISCUIT® 2015 (50,0 EBC) Słód 7 3,3 %
          0,12 kg CHÂTEAU CHOCOLAT 2015 (900,0 EBC) Słód 8 2,2 %
          75,00 g Target [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 108,3 IBUs
          72,00 g Progress [6,25 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 10 45,4 IBUs
          25,00 g Challenger [7,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 11 18,9 IBUs
          29,00 g Bramling Cross [6,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 12 4,6 IBUs
          23,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 13 3,0 IBUs
          1,0 pkg British Ale Yeast (Mangrove Jack's #M07) Drożdże 14 -
          Gravity, Alcohol Content and Color
          Est Original Gravity: 25,114 Plato
          Est Final Gravity: 7,330 Plato
          Estimated Alcohol by Vol: 10,5 %
          Bitterness: 180,2 IBU
          Est Color: 101,2 EBC
          Calories: 427,1 kcal/l
          Mash Profile
          Mash Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
          Sparge Water: 10,59 l
          Ostatnia zmiana dokonana przez MistrzSuspensu; 2016-09-21, 21:02.

          Comment

          • m2200
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.10
            • 223

            #6
            Dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem, że Beersmith jest w stanie sam coś wygenerować. W końcu go pewnie kupię.

            Zastanawiałem się czy przy użyciu tego co mam można uwarzyć jakiegoś zwykłego portera/stouta (około 12 BLG). Sugerowany przez Ciebie pomysł jest ciekawy ale to jest rzeczywiście 12 l a stania przy garze kilka godzin. Wynalazłem recepturę na miodowego portera z takim zasypem:

            Pale malt - 3kg
            Light crystal:500g
            Vienna malt: 400g
            Carafa special III: 200g
            Chocolate malt: 100g

            Pale, crystal i chocolate mam. Zastanawiam się czy jak zastąpię słód Carafa III Carafą II i zamiast słodu wiedeńskiego użyję tego co mam (czyli monachijski + biscuit - akurat 400g) to będzie to miało sens. Tak jak pisałem, nie mam jeszcze wprawy w tworzeniu receptur. Zastanawiam się czy jest sens eksperymentować.
            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19275

              #7
              A musi być miodowy? Daj więcej CII, ew. z części PA zrób własny, ale to pierwsze wydaje mi się wystarczające. Dałbym jednak całość PA, co sobie będziesz zostawiał 30 dkg. Jeśli nie przegniesz z karmelowymi to będzie git. A czy musi być stylowe?!

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Taka modyfikacja powyższej receptury jest jak najbardziej ok.
                Z chmielem nie pomogę bo teraz nie mam czasu a to trzeba wrzucić do jakiegoś programu, na oko ciężko coś sensownie z tego wyliczyć.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • MistrzSuspensu
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2016.01
                  • 50

                  #9
                  Przepis z chmielem:

                  American Porter (20 A)
                  Type: Ze słodów
                  Batch Size: 20,00 l
                  Boil Size: 25,92 l
                  Boil Time: 60 min
                  End of Boil Vol: 22,92 l
                  Final Bottling Vol: 19,00 l
                  Fermentation: Ale, Two Stage
                  Date: 22 Sep 2016
                  Equipment: Garnek 30L
                  Efficiency: 80,00 %
                  Est Mash Efficiency: 88,0 %
                  Taste Rating: 30,0
                  Taste Notes:
                  Składniki Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
                  3,30 kg Pale Malt (Weyermann) 2015 (6,5 EBC) Słód 1 82,0 %
                  0,21 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Słód 2 5,3 %
                  0,20 kg Carafa Special II (Weyermann) 2015 (817,5 EBC) Słód 3 5,0 %
                  0,18 kg CHÂTEAU BISCUIT® 2015 (50,0 EBC) Słód 4 4,6 %
                  0,12 kg CHÂTEAU CHOCOLAT 2015 (900,0 EBC) Słód 5 3,1 %
                  25,00 g Challenger [7,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 23,0 IBUs
                  50,00 g Progress [5,20 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 24,5 IBUs
                  23,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 2,8 IBUs
                  1,0 pkg British Ale Yeast (Mangrove Jack's #M07) Drożdże 9 -
                  Est Original Gravity: 12,378 Plato
                  Est Final Gravity: 3,162 Plato
                  Estimated Alcohol by Vol: 5,0 %
                  Bitterness: 50,4 IBU
                  Est Color: 48,6 EBC
                  Measured Final Gravity: 2,564 Plato
                  Calories: 97,0 kcal/l
                  Mash Profile
                  Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
                  Sparge Water: 21,45 l
                  Sparge Temperature: 75,6 C
                  Adjust Temp for Equipment: TRUE
                  Est Mash PH: 5,53
                  Measured Mash PH: 5,20
                  Total Grain Weight: 4,02 kg
                  Grain Temperature: 22,2 C
                  Tun Temperature: 22,2 C
                  Target Mash PH: 5,20
                  Mash Acid Addition:
                  Sparge Acid Addition:
                  Kroki zacierania Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
                  Mash In Dodaj 10,49 l wody w 73,3 C 65,6 C 75 min

                  Sparge: Wysładzanie 21,45 l wody o temp 75,6 C



                  Nie wiem co to za słód light crystal i czym go zastąpić. Może Crystal 40EBC się nadaje? Goryczka wysoka, zawartość alfa-kwasów mam z Beersmitha i nie pomniejszałem go z uwagi na przechowywanie, a pewnie ten co masz ma z rok.
                  Także nie wiem jaką masz wydajność, ale powinno wyjść ok. 20L o ekstrakcie ok. 12%.
                  Beersmitha można pobrać z ich strony i wypróbowywać przez 21 dni, sam się zastanawiam nad zakupem.

                  Comment

                  • m2200
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.10
                    • 223

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    A musi być miodowy? Daj więcej CII, (...). Dałbym jednak całość PA, co sobie będziesz zostawiał 30 dkg. Jeśli nie przegniesz z karmelowymi to będzie git. A czy musi być stylowe?!
                    Nie musi być ani miodowy ani stylowy. Po prostu chciałem uwarzyć coś z tego co mam. Jak będzie stylowe - to fajnie, jak nie - trudno. Ważne żeby było dobre do picia.

                    Oczywiście użyję tych 30 dkg - nie ma co zostawiać.
                    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z chmielem nie pomogę bo teraz nie mam czasu a to trzeba wrzucić do jakiegoś programu, na oko ciężko coś sensownie z tego wyliczyć.
                      Bez przesady. Dałbyś radę z głowy Nie zależy mi na super nachmieleniu. W stoutach i porterach lubię chmielowy umiar. A więc?
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      • MistrzSuspensu
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.01
                        • 50

                        #12
                        Jeśli ma być mniejsza goryczka to może coś takiego?:


                        English Porter (13 C)
                        Type: Ze słodów
                        Batch Size: 20,00 l
                        Boil Size: 25,92 l
                        Boil Time: 60 min
                        End of Boil Vol: 22,92 l
                        Final Bottling Vol: 19,00 l
                        Fermentation: Ale, Two Stage
                        Equipment: Garnek 30L
                        Efficiency: 80,00 %
                        Est Mash Efficiency: 88,0 %
                        Taste Rating: 30,0
                        Taste Notes:
                        Składniki Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
                        3,30 kg Pale Malt (Weyermann) 2015 (6,5 EBC) Słód 1 82,0 %
                        0,21 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Słód 2 5,3 %
                        0,20 kg Carafa Special II (Weyermann) 2015 (817,5 EBC) Słód 3 5,0 %
                        0,18 kg CHÂTEAU BISCUIT® 2015 (50,0 EBC) Słód 4 4,6 %
                        0,12 kg CHÂTEAU CHOCOLAT 2015 (900,0 EBC) Słód 5 3,1 %
                        29,00 g Bramling Cross [5,30 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 18,9 IBUs
                        25,00 g Challenger [6,70 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 15,8 IBUs
                        23,00 g East Kent Goldings (EKG) [4,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 2,5 IBUs
                        1,0 pkg British Ale Yeast (Mangrove Jack's #M07) Drożdże 9 -
                        Est Original Gravity: 12,378 Plato
                        Est Final Gravity: 3,162 Plato
                        Estimated Alcohol by Vol: 5,0 %
                        Bitterness: 37,2 IBU
                        Est Color: 48,6 EBC
                        Calories: 97,0 kcal/l
                        Sparge Water: 21,45 l
                        Total Grain Weight: 4,02 kg
                        Kroki zacierania Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
                        Mash In Dodaj 10,49 l wody w 73,3 C 65,6 C 75 min

                        Postarzyłem chmiel o rok, alfakwasy zostały zredukowane o wartości sugerowane przez Beersmitha. Goryczka dalej jest dość wyraźna, ale chyba bez przesady.

                        Comment

                        • m2200
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.10
                          • 223

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzSuspensu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie wiem co to za słód light crystal i czym go zastąpić. Może Crystal 40EBC się nadaje? Goryczka wysoka, zawartość alfa-kwasów mam z Beersmitha i nie pomniejszałem go z uwagi na przechowywanie, a pewnie ten co masz ma z rok.
                          Także nie wiem jaką masz wydajność, ale powinno wyjść ok. 20L o ekstrakcie ok. 12%.

                          Tak chcę zrobić - zastąpić słód light crystal słodem crystal 40EBC.

                          Chmiel rzeczywiście mam już dość stary. Co prawda trzymam go w zamrażarce ale juz pewnie trochę zdążył zwietrzeć. Chmielenie w podanym przez Ciebie przepisie mnie zastanawia - z jednej strony mój chmiel jest już dość stary ale z drugiej nie bardzo lubię mocno nachmielone stouty i portery.
                          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                          Comment

                          • MistrzSuspensu
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2016.01
                            • 50

                            #14
                            Zmniejszyłem nachmielenie do 30IBU. To tylko zgrubne przybliżenie, ale ekstrakt 14%, do fermentora idzie ok. 20L przy wydajności 80%.

                            English Porter (13 C)
                            Type: Ze słodów
                            Batch Size: 20,00 l
                            Boil Size: 25,92 l
                            Boil Time: 60 min
                            End of Boil Vol: 22,92 l
                            Final Bottling Vol: 19,00 l
                            Fermentation: Ale, Two Stage
                            Equipment: Garnek 30L
                            Efficiency: 80,00 %
                            Est Mash Efficiency: 88,0 %
                            Taste Notes:
                            Składniki Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU
                            3,30 kg Pale Malt (Weyermann) 2015 (6,5 EBC) Słód 1 70,7 %
                            0,65 kg CHÂTEAU ABBEY® 2015 (44,1 EBC) Słód 2 13,8 %
                            0,21 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Słód 3 4,6 %
                            0,20 kg Carafa Special II (Weyermann) 2015 (817,5 EBC) Słód 4 4,3 %
                            0,18 kg CHÂTEAU BISCUIT® 2015 (50,0 EBC) Słód 5 4,0 %
                            0,12 kg CHÂTEAU CHOCOLAT 2015 (900,0 EBC) Słód 6 2,7 %
                            20,00 g Progress [5,60 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 13,0 IBUs
                            25,00 g Challenger [6,70 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 8 14,9 IBUs
                            23,00 g East Kent Goldings (EKG) [4,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 9 2,4 IBUs
                            1,0 pkg British Ale Yeast (Mangrove Jack's #M07) Drożdże 10 -
                            Gravity, Alcohol Content and Color
                            Est Original Gravity: 14,181 Plato
                            Est Final Gravity: 3,642 Plato
                            Estimated Alcohol by Vol: 5,7 %
                            Bitterness: 30,3 IBU
                            Est Color: 51,6 EBC
                            Calories: 97,0 kcal/l
                            Mash Profile
                            Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
                            Sparge Water: 20,41 l
                            Sparge Temperature: 75,6 C
                            Total Grain Weight: 4,67 kg
                            Kroki zacierania Nazwa Opis Temperatura kroku Czas kroku
                            Mash In Dodaj 12,18 l wody w 73,3 C 65,6 C 75 min

                            Sparge: Wysładzanie 20,41 l wody o temp 75,6 C

                            Comment

                            • m2200
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.10
                              • 223

                              #15
                              Dzięki za kolejną recepturę. Ta odpowiada mi bardziej. Zastanawiam się jeszcze nad dorzuceniem płatków owsianych.
                              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X