Gold lager

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zabuti
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 8

    #1

    Gold lager

    no dobra, poszło -pierwsza warka. Zakupiony zestaw z BA a w nim brewkit Finlandia premium lager (1,5kg) oraz ekstrakt z glukozą (1kg ) + drożdże z zestawu.
    Rozpuszczone, zagotowane - ilość 7l brzeczki w efekcie końcowym. W fermentorze brzeczka uzupełniona zimną wodą do całkowitej ilości 21l. Drożdże zadane w temp 27-28st C. Wcześniej rehydrowane. Przed zadaniem drożdżaków mierzyłem BLG i co? i CO? wyszło 9 BLG!!!!
    MAŁO jak mi się wydaje. O co chodzi ? coś poszło nie tak? pewnie za dużo wody dałem?
    Co o tym myślcie?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Tak, za dużo wody albo za mało ekstraktu.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • marek-
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 70

      #3
      Plus standardowe pytania o sposób pomiaru BLG:
      - ile pokazuje areometr dla zwykłej wody (czy pokazuje 0? )
      - w jakiej temperaturze był wykonany pomiar? NP pomiar w 30 stopniach zaniży wskazanie o ok. 1 BLG.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        Przy założeniu, że brewkit miał poziom suchej masy ekstraktu 80% to mnie z wyliczeń wyszło jakieś 11-11,4 blg, więc gdzieś jest błąd. Błąd w moim założeniu, bład w pomiarach lub ubytki, albo wszystko na raz.

        Comment

        • zabuti
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.09
          • 8

          #5
          jestem raczej przekonany, że podałem i policzyłem wszystko dobrze. jeszcze raz sprawdzę ile brzeczki jest w fermentorze, może źle odczytałem ( krzywo stał zbiornik czy cuś )
          Balingomierz wyskalowałem i pokazywał w H2O 0 stopni w temp 20 stopni.
          Do ilu BLG powinna odfermentować brzeczka w tej sytuacji?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Do około 2.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • zabuti
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.09
              • 8

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zabuti
              jestem raczej przekonany, że podałem i policzyłem wszystko dobrze. jeszcze raz sprawdzę ile brzeczki jest w fermentorze, może źle odczytałem ( krzywo stał zbiornik czy cuś )
              Balingomierz wyskalowałem i pokazywał w H2O 0 stopni w temp 20 stopni.
              Do ilu BLG powinna odfermentować brzeczka w tej sytuacji?
              brzeczki jest jednak 21,5 l

              Comment

              • zabuti
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.09
                • 8

                #8
                Mamy dziesiąty dzień fermentacji i 2,5 BLG. Siódmego dnia również było 2,5. Pyrka w rurce co 20-30 sekund.
                zlewać już?

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Cos jest nie tak, już powinno przestać pracowac. Spróbuj jak smakuje.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2016-09-28, 20:20.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • zabuti
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.09
                    • 8

                    #10
                    smak nie wskazuje na zakażenie. Sam już nie wiem teraz siedzę i patrzę na rurkę i nic.
                    Pytanie czy mogę to jeszcze potrzymać w fermentorze kilka dni? Z czasem krucho.Nie zamierzam przelewać na cichą.

                    Comment

                    • zabuti
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.09
                      • 8

                      #11
                      sprawdziłem rano i piwo jeszcze pracuje. Pokrywa jest szczelnie zamknięta a w rurce co 20 sekund pyrka. Czy skalujecie balingometr przed każdym pomiarem?
                      Attached Files

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Wygląda, że wszystko ok, lej w butelki.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 09:28
                        • Grbuy
                          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                          Grbuy
                          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                          2023-11-30, 20:57
                        • dadek
                          Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                          dadek
                          19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                          2022-12-02, 01:29
                        • bastion
                          Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
                          bastion
                          Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
                          2021-10-15, 21:43
                        • dadek
                          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                          dadek
                          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                          2023-12-05, 00:56
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...