Gold lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zabuti
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 8

    Gold lager

    no dobra, poszło -pierwsza warka. Zakupiony zestaw z BA a w nim brewkit Finlandia premium lager (1,5kg) oraz ekstrakt z glukozą (1kg ) + drożdże z zestawu.
    Rozpuszczone, zagotowane - ilość 7l brzeczki w efekcie końcowym. W fermentorze brzeczka uzupełniona zimną wodą do całkowitej ilości 21l. Drożdże zadane w temp 27-28st C. Wcześniej rehydrowane. Przed zadaniem drożdżaków mierzyłem BLG i co? i CO? wyszło 9 BLG!!!!
    MAŁO jak mi się wydaje. O co chodzi ? coś poszło nie tak? pewnie za dużo wody dałem?
    Co o tym myślcie?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Tak, za dużo wody albo za mało ekstraktu.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • marek-
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 70

      #3
      Plus standardowe pytania o sposób pomiaru BLG:
      - ile pokazuje areometr dla zwykłej wody (czy pokazuje 0? )
      - w jakiej temperaturze był wykonany pomiar? NP pomiar w 30 stopniach zaniży wskazanie o ok. 1 BLG.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        Przy założeniu, że brewkit miał poziom suchej masy ekstraktu 80% to mnie z wyliczeń wyszło jakieś 11-11,4 blg, więc gdzieś jest błąd. Błąd w moim założeniu, bład w pomiarach lub ubytki, albo wszystko na raz.

        Comment

        • zabuti
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.09
          • 8

          #5
          jestem raczej przekonany, że podałem i policzyłem wszystko dobrze. jeszcze raz sprawdzę ile brzeczki jest w fermentorze, może źle odczytałem ( krzywo stał zbiornik czy cuś )
          Balingomierz wyskalowałem i pokazywał w H2O 0 stopni w temp 20 stopni.
          Do ilu BLG powinna odfermentować brzeczka w tej sytuacji?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Do około 2.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • zabuti
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.09
              • 8

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zabuti Wyświetlenie odpowiedzi
              jestem raczej przekonany, że podałem i policzyłem wszystko dobrze. jeszcze raz sprawdzę ile brzeczki jest w fermentorze, może źle odczytałem ( krzywo stał zbiornik czy cuś )
              Balingomierz wyskalowałem i pokazywał w H2O 0 stopni w temp 20 stopni.
              Do ilu BLG powinna odfermentować brzeczka w tej sytuacji?
              brzeczki jest jednak 21,5 l

              Comment

              • zabuti
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.09
                • 8

                #8
                Mamy dziesiąty dzień fermentacji i 2,5 BLG. Siódmego dnia również było 2,5. Pyrka w rurce co 20-30 sekund.
                zlewać już?

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Cos jest nie tak, już powinno przestać pracowac. Spróbuj jak smakuje.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2016-09-28, 20:20.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • zabuti
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.09
                    • 8

                    #10
                    smak nie wskazuje na zakażenie. Sam już nie wiem teraz siedzę i patrzę na rurkę i nic.
                    Pytanie czy mogę to jeszcze potrzymać w fermentorze kilka dni? Z czasem krucho.Nie zamierzam przelewać na cichą.

                    Comment

                    • zabuti
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.09
                      • 8

                      #11
                      sprawdziłem rano i piwo jeszcze pracuje. Pokrywa jest szczelnie zamknięta a w rurce co 20 sekund pyrka. Czy skalujecie balingometr przed każdym pomiarem?
                      Attached Files

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Wygląda, że wszystko ok, lej w butelki.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X