Witam, wykonałem już kilka piw z brewkit'ów z rożnym skutkiem i zamierzam warzyć pierwsze piwo z zacieraniem. Mój wybór padł na American Pale Ale. Przeszukałem trochę forum i na pierwszą warkę z zacieraniem wybrałem taki oto przepis:
1. Zacieranie - 5 kg pale ale i 0,25 karmelowego zacierane przez godzinę w temperaturze ~66°C.
2. Chmielenie -
70' - gotowanie
30' - 10 g Citra
20' - 10 g Cascade
15' - 5 g Centennial
10' - 10g Citra, 10 g Cascade
5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial
3. Drożdże - Safale US-05
Po 50 g dwóch chmieli na zimno
Co o tym myślicie jak na pierwszą warkę z zacieraniem? Podajcie proszę również jakieś dobre rady o czym pamiętać.
Dziękuję za wszelką pomoc.
1. Zacieranie - 5 kg pale ale i 0,25 karmelowego zacierane przez godzinę w temperaturze ~66°C.
2. Chmielenie -
70' - gotowanie
30' - 10 g Citra
20' - 10 g Cascade
15' - 5 g Centennial
10' - 10g Citra, 10 g Cascade
5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial
3. Drożdże - Safale US-05
Po 50 g dwóch chmieli na zimno
Co o tym myślicie jak na pierwszą warkę z zacieraniem? Podajcie proszę również jakieś dobre rady o czym pamiętać.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Comment